Гниляне (Косово): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
 
== Географско положение, граници и размер - Релефът ==
Територията на община [[Гниляне (Косово)|Gnjilane]] се намира в югоизточната част на Република [[Косово]]. Площта му е 515 km2, с 4,73% на национално ниво и с броя на хората (при преброяването през 1991 г. според оценката - 110,464 жители) той има дял от 5,5% генерал на Косово. Според прогнозите, Gjilan / Gnjilane има 135 000 жители и участва с 6,42% от общия брой на населението. сброят на 57 населени места, в които има само едно градско селище (само Гниляне с гъстота на населението от 54,095 жители -един от седемте най-големи градски центъра на Република Косово и едноименното седалище на общината), участва с 63 селища или с 4,36% от общия брой населени места в Република Косово (1445 г.)<ref ="[[Gnjilane]]"> Prof.dr.Tefik Basha ''Pozita gjeografike, kufijtë dhe madhësia-Релефът''n-10[https://upload.wikimedia.org/wikibooks/sq/a/a9/Monografia-komplet-te-gjitha-kapitujt-nga-I--deri-IX.pdf]</ref>.
Подходящото географско положение направи тази територия комуникационна с по-широкия регион от древността, средновековието и по-късно до разширяването, модернизирането и асфалтирането на много съществуващи пътища,но и тези, построени и построени по-късно.
Територията на община Гилан / Гниляне като географско пространство и като пространствомного важна е долината и потокът на река Морава и Бинса, която улесни връзките с космоса на запад, долината Прешево на изток и най-широката област с балканския интериор.
62

редакции

Навигация