Представителна демокрация: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: връщане към версия преди редакции на 88.80.125.193
Редакция без резюме
м (Бот: връщане към версия преди редакции на 88.80.125.193)
Съвременните демокрации са непреки т.е. към тях спада и представителната демокрация. При тях управляват определени упълномощени лица.
 
Парламентарната и президентската демокрация са подразделения на представителната демокрация. В парламентарната демокрация  водеща роля има парламентът в образуването и дейността на правителството. Парламентът избира или цялото правителство или само шефът на правителството. Правителството подлежи на постоянен [[парламентарен контрол]], носи политическа отговорност и постоянно има нужда от подкрепата и доверието на народното представителство, за да управлява. То се ръководи от министър-председател,който е самостоятелен държавен орган,а правителството има законодателна инициатива.В президентската демокрация президентът е едновременно  държавен глава и глава на правителството,той е най-важният орган на изпълнителната власт, избира се от народа,което го слага наравно с парламента.Тук законодателната и изпълнителната власт са строго забранени и президентът не е отговорен пред парламента като си назначава държавни секратати и съветници.Парламентът няма право да гласува „вот на недоверие” към президента и неговите секретари.
 
Политиката свързана с представителната демокрация се нарича модерна политика,това е модерното време.
 
Представителната демокрация, която набляга на свободите на индивида, се нарича [[либерална демокрация]]. Когато това не е така е налице [[псевдодемокрацияпсевдо демокрация]] <!--[[:en:illiberal democracy]]-->.
 
В съвременните либерални демокрации, представителите обикновено се избират на честни и свободни [[многопартийна система|многопартийни]] избори. Властта на представителите в либералната демокрация обикновено е ограничена от [[конституция]]та или от други мерки за балансиране на представителството, като:

Навигация