Разлика между версии на „Аналогов сигнал“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (замяна с n-тире; козметични промени)
{{без източници}}
[[Файл:Waveformoriginal.png|thumbмини|Аналогов сигнал]]
'''Аналоговият сигнал''' е [[сигнал]], който може да има безкраен брой близки стойности, принадлежащи към едно непрекъснато [[множество]] от стойности. За разлика от [[дискретен сигнал|дискретните сигнали]], аналоговите сигнали се описват с непрекъснати [[функция|функции]] на времето. Затова аналоговият сигнал често се нарича и ''непрекъснат сигнал''.
 
Аналоговите сигнали често се използват за представяне на непрекъснато изменящи се физични величини. Например, аналоговият електрически сигнал, снеман от [[термодвойка]], носи информация за изменението на [[температура]]та, сигналът от [[микрофон]]а — за бързите изменения на [[налягане]]то в [[звук]]овата [[вълна]], и т.н. Макар най-често аналоговите сигнали да са електрически, те могат да се разпространяват и в друга среда механични, пневматични и хидравлични системи също могат да произвеждат аналогови сигнали.
 
Аналоговият сигнал, графиката на изменението на който представлява [[синусоида]], се нарича ''хармоничен''. Хармоничните сигнали са от особен интерес за [[радиотехника]]та и [[акустика]]та.
== Вижте още ==
* [[Сигнал]]
* [[Дискретен сигнал]]
* [[Квантован сигнал]]
* [[Цифров сигнал]]

Навигация