Спутник-2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спутник-2
Луна 1
Спутник-2
Общи данни
По програма на Космическа програма на СССР
Основни изпълнители ОКБ-1
Тип автоматичен
Основни цели Науки за Земята
Дата на изстрелване 3 ноември 1957 г.
в 02:30:00 (UTC)
Стартова установка Р-7/СС-6 (8К72)
Маса 508,3 kg
Орбита/траектория около Земята
Продължителност 162 дни
Състояние разрушен
Уебстраница Спутник-2 (НАСА)
Оборудване
*гайгеров брояч
Спутник-2 в Общомедия

Спутник-2 (от руски спътник) е вторият космически апарат изстрелян в околоземна орбита на 3 ноември 1957 година. Той е първият апарат носещ животно на борда си - куче. Има конусовидна форма с височина на конуса 4 метра и диаметър на основата 2 метра, с маса 508,3 килограма. Сателитът съдържа няколко отделения за радиопредаватели, телеметрична система, програмиращо устройство, система за регенерация и температурен контрол на кабината, и ред научни инструменти. Отделна кабина е пригодена за експерименталното куче - Лайка.

Техническите и биологични данни се предават посредством телеметричната система „Трал Д“, която изпраща данни на Земята посредством 15 минутни сеанси за всяка орбита. Два фотометъра на борда на спътника измерват слънчевата радиация (ултравиолет и рентген), както и космическите лъчи. Спутник-2 няма телевизионна камера (телевизионни изображения на кучета от Спутник-5 често се бъркат с Лайка).

Описание на мисията[редактиране | редактиране на кода]

Спутник-2 е изстрелян с модифицирана междуконтинентална балистична ракета Р-7, подобна на използваната при Спутник-1, в орбита с параметри 212 х 1660 км и период на обиколка 103,7 минути. След достигане на орбита, връхният конус се отделя успешно, но Блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано. Това възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. Счита се,че поради това Лайка оцелява само няколко часа след старта, вместо 10 дни както е планирано. Постепенно орбитата на Спутник-2 се снижава, той навлиза обратно в плътните слоеве на земната атмосфера и прекратява съществуването си на 14 април 1958, 162 дни след изстрелването му.

Инструменти[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Спутник-2 в Astronautix