Средно училище „Христо Ботев“ (Съединение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Средно училище „Христо Ботев“
град Съединение
Информация
СедалищеСъединение България
Основаване1937 г.
ВидСредно училище
ДиректорСпаска Ненчева
Учители37
Ученици420
ПатронХристо Ботев
Навигация
Карта Местоположение в Съединение
Адресул. „Баба Исака Скачкова“ №3
Сайтsou-saedinenie.com

Средно училище „Христо Ботев“ е средно училище в Съединение.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1839 година към църквата „Свети Атанасий“ в село Голямо Конаре (днес град Съединение) се открива килийно училище с учител поп Стоян и с десетина ученици. През 1867 година съветът на старейшините решава да събори килийното училище и на негово място се изгражда ново – с две класни стаи, една учителска, един салон за театрални представления и килер за учебни пособия. По време на земетресение през 1928 година училищната сграда е разрушена. Населението се организира и се построяват три нови училища: „Любен Каравелов“, „Отец Паисий“ и „Кирил и Методий“.

В началото на учебната 1937/1938 година учениците от среден курс започват занятия в нова двуетажна сграда, позната и до днес като „Гимназията“. Още с разкриването учителите, подпомагани от родители и граждани, успяват да създадат добра материално-техническа сграда, включваща планетариум по география, човешки скелет и модел на парна машина. Построена е и театрална сцена с въртящи декори, на които прави първите си театрални опити Елена Снежина, която по-късно започва работа в Народния театър в град София.

През есента на 1944 година училището е отворено за първите гимназисти с директор Стефан Малинов.

През 1959 година гимназията е преобразувана в Селскостопански техникум.

През есента на 1970 година училището е разкрито като Единно средно политехническо училище „Христо Ботев“ – град Съединение, с класове от I до XI клас, а понастоящем – Средно общообразователно училище от I до XII клас.

На 20 ноември 1982 година за високи резултати в учебно-възпитателната работа с Указ на Държавния съвет на Народна република България и по случай 115 години от светско образование училището е наградено с орден „Кирил и Методий“ I степен.

На 1 ноември 2012 г. е открито новото 16-класно училище. Основите на сградата са поставени през 1983 година. В продължение на 29 години строежът е изоставен. В началото на 2012 година проектът е подновен и за 10 месеца е завършен с инвестиция на МОМН за 1 000 000 лева.[1]

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

СОУ „Христо Ботев“ в град Съединение провежда учебните занятия и образователно-възпитателната си дейност в две сгради.

Централна сграда[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на улица „Баба Исака Скачкова“ №3. В нея се обучават учениците от V до ХII клас. Сградата е на 3 етажа и полуприземен етаж. Оборудвана е с 2 компютърни кабинета, модерни кабинети по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, готварство, металообработване и други. Разполага също и със спортна зала с фитнес уреди, библиотечна зала, павилион за хранене, лекарски кабинет, зъболекарски кабинет, специална рампа за деца с увреждания, която е приспособена и за инвалидна количка.

Сградата на начален етап[редактиране | редактиране на кода]

Сграда на начален етап.

В нея се обучават учениците от ПГ до IV клас. Намира на улица „Васил Левски“ №4 и е на 2 етажа. Оборудвана е с 10 класни стаи, лекарски кабинет, столова и зала „Игротека“ за занимателни игри и отдих.

И двете сгради са оборудвани с локално парно.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

  • В подготвителна група (ПГ) – за 5-годишни и 6-годишни деца
  • В I клас
  • След завършен VIII клас се извършва в паралелка с профил „Технологичен-стопански мениджмънт“. Профилиращите предмети са:
    • технологии
    • география и икономика
    • информационни технологии

Конкурси и състезания[редактиране | редактиране на кода]

Учениците на СОУ „Христо Ботев“ се изявяват в редица конкурси и състезания, сред които състезание по БЧК, „Народните будители и аз“, „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Пловдив“, XX Национално Великденско математическо състезание, „Млад огнеборец“ и други.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Училището реализира проекти, с помощта на които се повишава ефективността на обучение.[2] Сред проектите са:

  • Национална програма „На училище без отсъствия“ – мярка „Без свободен час“. С реализирането на този проект се свеждат до минимум свободните часове на учениците, усвоява се пълния обем часове предвидени за всеки учебен предмет и се осигуряват безопасни условия за възпитание и обучение.
  • „Да продължим традициите“ – проект за предоставяне на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта на учениците. С реализиране на проекта се подобрява физическото състояние и развитие на учениците, създават се навици за водене на природосъобразен, физически активен и здравословен начин на живот.
  • „Знаещите и можещите успяват“ – проект по схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“. Чрез този проект се цели да се мотивират децата от ромски произход да участват активно в обучението и да променят отношението си към образователния процес.
  • ПРОЕКТ BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“. Общата цел на проекта е подпомагане процеса на ефективно въвеждане на целодневната организация на учебния процес за ученици от I до VIII клас от средищните училища в страната. Целодневната организация на учебния процес включва пълния образователен цикъл /задължителна подготовка, задължително–избираема подготовка, свободно-избираема подготовка, самоподготовка, отдих и игри, хранене, занимания по интереси/ за постигане на общодостъпно, базисно знание основано на принципите на справедливост, толерантност и перспективност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]