Стажантите (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стажантите
Интерны
Жанр Ситком
Създател(и) Вячеслав Дусмухаметов
Сценарий Вячеслав Дусмухаметов
Актьори Иван Охлобистин
Александър Илин
Страна Flag of Russia.svg Русия
Език руски
Сезони 4
Епизоди 260 и 2 филма (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене ~25 мин.
Разпространение
ТВ Канал Flag of Ukraine.svg 1+1
Flag of Russia.svg ТНТ
Flag of Kazakhstan.svg НТК
Flag of Belarus.svg ЛАД
Излъчване 2010 до днешна дата
Външни препратки
Страница в IMDb
Стажантите в Общомедия

Стажантите (на руски: Интерны) е руски телевизионен комедиен сериал, създаден през 2010 г. Идеята за сериала принадлежи на Вячеслав Дусмухаметов, един от създателите на сериала „Универ“. Дусмухаметов е випускник на Челябинската държавна медицинска академия. Учението му в това заведение, а и последващата специализация по терапия и лекарска практика стават източник на шеги и ситуации в самия сериал. [1] По-късно новите серии се излъчват по канал 1+1 (Украйна).

Премиерата на сериала е на 29 март 2010 г., по канал ТНТ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът е посветен на работата на младите и неопитни стажанти, постоянно попадащи в смешни и нелепи ситуации. Те са ръководени от завеждащия терапевтичното отделение – доктор Биков, комуто помагат неговия приятел, венерологът Купитман, и сестрата Любов Михайловна. Сюжетът е основан на реална лекарска практика. [2]

Премиера на сериите[редактиране | редактиране на кода]

По канал ТНТ са излъчени 260 серии. [3]

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Лекари[редактиране | редактиране на кода]

 • Андрей Евгениевич Биков (Иван Охлобыстин) – завеждащ терапевтичното отделение на болницата, в която се развива сюжета на сериала. Той е отличен специалист, но с доста неприятен характер, често ироничен и саркастичен. Влюбен е в главният лекар на болницата д-р Кисегач и се жени за нея в 179-ти епизод. Има изключително негативно отношение към Глеб и постоянно му се кара за всевъзможни неща. В миналото си е имал връзка с Рита, а в него са били влюбени Вяра и Люба. Има дъщеря от първия си брак на име Алиса и син Иля от д-р Кисегач. Увлечен е по мотоциклетите и обожава видеоигрите. Най-добрият му приятел е д-р Иван Натанович Купитман – венеролог в същата болница и доста култов персонаж в сериала. Много внимателно се грижи за цвете, кръстено от него Игор и от време на време говори по телефона с астронавта Инокентий. Въпреки тежкия си характер и постоянното навикване на подчинените си Биков го е грижа за тях и много пъти помага на стажантите, когато имат наистина сериозни проблеми или са подтиснати (например играе шах с Левин, който решава, че няма приятели). Много често им дава поучителни примери, макар и чрез своите си методи. След поредица скандали с Кисегач заминава с Купитман за Санкт Петербург, но след известно време тя отива при него да работи в отделението му.
 • Анастасия Константиновна Кисегач (Светлана Камынина) – главен лекар на болницата. Опитна, решителна, макар и леко слабохарактерна и емоционална. Има двама синове – Глеб Романенко (един от стажантите) от първия си брак и Иля от д-р Биков. В любовния си живот е свързана с д-р Андрей Евгениевич Биков, за когото се омъжва в 179-ти епизод. Двамата имат непрекъснати проблеми в комуникацията и в последния сезон преживяват тежки скандали заради несериозното отношение на Биков. Разделят се и Биков заминава за Питер, но след време Анастасия Константиновна също отива там, за да работи при него.
 • Иван Натанович Купитман (Вадим Демчог) – лекар венеролог, завеждащ кожно-венерологическото отделение на болницата. Най-добрият му приятел е д-р Биков и с удоволствие му помага да се шегува и подиграва стажантите. Умен и хитър е и е голям привърженик на коняка, като има доста богата колекция от него в кабинета си. Обича охолния и хубав живот и не се притеснява да се възползва от възможността да има полза от пациентите си. Изключително докачлив е по повод коментари за неговото пиене, както и по повод възрастта му и външния му вид. В личния си живот е философ и не случайно често колегите му се допитват за съвет от него. Бил е женен три пъти, но е имал безбройни връзки. Кандидат на медицинските науки е. От 4-ти сезон взема Фил в отделението си. Той е чичо на София. Отначало иска да я изгони, защото пред нея не може да живее своя „весел и установен начин на живот“ но после размисля. От 222-ри епизод тайно започва да се среща с Люба. Изключително много ревнува от Левин и се страхува Люба да не се върне при него. След като научава, че Биков ще замине за Питер решава да го последва и отива заедно с Люба, като ѝ обещава, че там ще се оженят.
 • Тимур Борисович Алабаев (Азамат Мусагалиев) – нов лекар терапевт, който влиза в сериала от 229-ти епизод. Преди това е работил в частна клиника. Хитър и изобретателен е и умеен да се възползва от създали се възможности. Доста е сладкодумен и дружелюбен е заради което е много харесван за приятел, но доста често именно със сладкодумието си става досаден (особено на Биков). Умее да съчинява невероятни измислени истории. Той е бивш съпруг на Полина, която се развежда с него заради многобройните лъжи на Алабаев. Тя има много лошо отношение към него, но после му дава втори шанс и за кратко са двойка. Разделят се, след като Поля го уличава в поредица от лъжи. След това Тимур решава да напусне болницата.

Медицински сестри[редактиране | редактиране на кода]

 • Маргарита Павловна Каральова (Юлия Назаренко-Благая) – старша медицинска сестра назначена на мястото на Люба (в сериала от 150-ти епизод). Доста опитна и доста тежи на мястото си, макар от време на време да си позволява някои своеволия. Бивша любовница на Биков. След завръщането на Люба продължава да работи в болницата. Имапредимно сексуални отношения с Малцев, но после нещата неочаквано се задълбочават и двамата подготвят сватба.
 • Любов Михайловна Скрябина (Светлана Пермякова) – старша медицинска сестра в терапевтичното отделение на болницата. Тя е опитна е в професията си, но много обича да клюкарства. Има силен характер и не позволява да ѝ се качват на главата, дори Биков се отнася с уважение към нея. В първи сезон има връзка със стажанта Борис Аркадиевич Левин. Много тъгува, когато Левин отива в САЩ. В 149-ти епизод заминава за Америка при него за два месеца. От 4-ти сезон се завръща в сериала отново като старша медицинска сестра. Става ясно, че двамата с Левин със скъсали (по-късно се разбира, че е заради отношението му към нея по време на престоя в Щатите). От 222-ри епизод започва тайна връзка с д-р Купитман. Двамата са разкрити от Малцев, който пази тайната им, но в последствие се разбира за тяхната връзка. В последния епизод Люба заминава с Биков и Купитман за Петербург, като Купитман ѝ обещава, че там ще се оженят.

Стажанти[редактиране | редактиране на кода]

Първи състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Борис Аркадиевич Левин (Дмитрий Шаракоис) – завършил с отличие, доста убеден във възможностите си като лекар, определено арогантен. Има изключителни познания за теорията на медицината, но в извънредни ситуации губи почва под краката си. Среща се с Люба (от 5-ти до 56-ти епизод). В 56-ти епизод заминава на стаж в САЩ в една от най-реномираните клиники в света – Принстън Плейнсборо (измислена клиника от сериала „Д-р Хаус“). Завръща се в сериала в 5-ти сезон. Биков му поверява терапевтичното отделение, а след като заминава за Питер Левин става завеждащ на отделението.
 • Варвара Николаевна Черноус (Кристина Асмус) – тя е единствената жена-стажант в терапевтичното отделение до 161-ви епизод. Добросърдечна, но доста наивна. Праволинейна, идеалист, не обича несправедливостта и се бори срещу нея с всички средства. Самата тя доста често попада в трудни ситуации и става обект на лъжи пред колегите си. Тя изключително сериозно се отнася към задачите, които ѝ поставя д-р Биков, дори понякога прекалява с инициативността си. Има романтична връзка с колегата си стажант Глеб Романенко (от 17-ти до 39-ти и от 81-ви до 85-ти епизод). От 3-ти сезон има връзка с Дейвид, а от 156-ти епизод доброволно се премества в неговото хирургично отделение.
 • Глеб Викторович Романенко (Иля Глинников) – син на главния лекар на болницата д-р Анастасия Кисегач – съответно недосегаем. Любител на заведения и клубове, женкар. Среща се с Варя Черноус (от 17-ти до 39-ти и от 81-ви до 85-ти епизод), с дъщерята на д-р Биков – Алиса (от 58-ми до 63-ти епизод), а от 4-ти сезон със София – племенницата на д-р Купитман, на която дори предлага брак. Има страхотно чувство за хумор. Най-добрият му приятел е Лобанов, на чиято дъщеря той е кръстник. В 179-ти епизод Греб Романенко става лекар.
 • Семьон Семьонович (в първите епизоди Робертович) Лобанов (Александър Илин) – той не е от най-умните стажанти, но с изключително самообладание в напрегнати ситуации. Първоначално е работил в бърза помощ. Алчен на тема пари и постоянно изпитва нужда от тях. Редовно изпада в дългове за пари и цигари. Бил е в казармата. Привърженик е на насилието за решаване на проблемите, избухлив и нетърпелив е. Разговаря с пациентите си предимно на „ти“. Женен е за Олга. Дори след развода си с нея остават приятели и продължават да се срещат. В 179-ти епизод Семьон става лекар и му се ражда дъщеричка. От 4-ти сезон работи в приемното отделение. От 222-ри епизод заминава за месец със съпругата си в Италия.

Стажанти, които се появяват по-късно[редактиране | редактиране на кода]

 • Фил Ричардс (Один Байрон)- Американец от Бостън, който идва по програмата за размянана стажанти на мястото на Левин. Говори свободно руски език. Непознаването му на руската култура води до многобройни шеги и номера от страна на колегите му и Биков. Отгледан е от двама бащи-хомосексуалисти, заради което отнася немалко шеги. Веднъж дори се съмнява дали самият той не е гей. В 179-та серия става лекар, а от 4-ти сезон започва да работи при Купитман. След като не е съгласен да плаща повишения от хазяйката му наем се мести да живее при Глеб. За кратко с тях живее и Лобанов.Първата му сериозна връзка е с Оля, което причинява временно влошаване на отношенията му с Лобанов. След като Глеб заживява със София, останалата без жилище Полина става съквартирантка на Фил. От 242-та серия започва да се среща със журналистката Катя, с която заминава за Америка. Когато Фил се връща сам става ясно, че Катя се е запознала с бившата приятелка на Фил – Джесика и се е влюбила в нея. След раздялата Фил се сближава с Полина (която за втори път се е разделила с Тимур) и осъзнава, че я харесва. Двамата стават двойка, след няколко „тактични“ опита на Лобанов да разбере, дали Поля също харесва Фил. След като Купитман напуска болницата Фил Ричардс става новият завеждащ на кожно-венерологическото отделение.
 • Полина Сергеевна Улянова (Яна Гурянова) – упорита, донякъде нахална, нетактична и простовата. Когато моли Биков да я приеме за стажантка той категорично отказва, но после я приема, защото тя успява да настрои всички останали срещу себе си. Общува с пациентите като с дългогодишни познати и често прави гафове, въпреки че има добри лекарски способности. Напуска след скандал с Биков, който е бесен, че тя мисли само за предстоящата ѝ сватба. Той обаче я приема обратно в 225-та серия, разбирайки, че се е развела. След като бившият ѝ мъж Тимур става лекар в болницата тя е отвратена, но после се събират. След като обаче му поставя капан и го уличава в поредица от лъжи Поля го оставя отновно. Полина става съквартирантка с Фил, след като Глеб се настанява със София в бившето ѝ жилище. Тя и Фил имат някои проблеми със съжителството в началото, но после завързват силно приятелство, а накрая стават и двойка.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2015 година, актьорът Один Байрон (изпълняващ ролята на Фил) разкрива пред обществото, че е гей. Известният с крайните си възгледи Иван Охлобистин (играещ Биков) реагира, написвайки в Туитър „Биков никога не разбра, че Фил е извратеняк. А когато Охлобистин разбрал, че неговият приятел Один е содомит, си удрял главата в стената и проклинал съдбата“.

По молба на Байрон, сценарият на някои епизоди е бил преправен, защото за актьора някои от хомосексуалните шеги били обидни. Според режисьор на сериала, Байрон на няколко пъти е имал намерение да напусне сериала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]