Старбъкс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старбъкс
Starbucks (22331380).jpg
„Старбъкс“ в София
„Старбъкс“ в София
Типпублична компания
Търгувана като
Индустриякафетерии
Основаване31 март 1971 г.
Сиатъл
ОснователДжери Болдуин
Зев Зигл
Гордън Боукър
СедалищеСиатъл, Flag of the United States.svg САЩ
Общо активи31 392 600 000 щатски долар[1]
Уебсайтwww.starbucks.com
Старбъкс в Общомедия

„Старбъкс Корпорейшън“ (на английски: Starbucks Corporation) е международна верига от кафенета.

Нейната централ е в Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ, където е открито първото им кафене. Това е най-голямата компания в кафеения бизнес в света.

„Старбъкс“ предлага топли и студени напитки, кафе на зърна, инстантно кафе, чай, сладкиши и закуски. Повечето кафенета от веригата предлагат и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи. Също така „Старбъкс“ има собствена марка сладолед.

От своето основание през 1971 година компанията „Старбъкс“ започва да се разширява с бързи темпове. Откриват се средно по 2 нови кафенета всеки ден.

В началото на 1980 г. компанията „Старбъкс“ е била рентабилна, но в края на 1980 година губи пари поради експанзията в Средния запад и Британска Колумбия. През 1990 г. компанията има малка печалба.

В периода на разширението на дейността си в Калифорния през 1991 година компанията „Старбъкс“ става модерна.

Първото заведение на компанията „Старбъкс“ извън САЩ или Канада е открито в средата на 1990-те години. През 2009 г. веригата планира да отвори 900 нови обекта извън САЩ, но обявява, че смята да затвори 300 магазина в САЩ от 2008 г. насам.

Притежава 16 635 кафенета в 49 държави. Най-много кафенета има в САЩ (общо над 11 000 бр.), България, Канада, Япония и др.

Логото им се отнася към числото на най-известните в света. Логото и като цяло марката „Старбъкс“, според статистиката, е разпознаваем в 7 от 10 случая.[2]

Продава също книги, музикални записи и филми чрез „Старбъкс Ентъртейнмънт“ и „Хиър Мюзик“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото заведение от веригата отваря врати през 30 март 1971 година в Сиатъл. Собственици на обекта са 3 приятели: учителят по английски Джери Болдуин, учителят по история Зев Сейгъл и писателят Гордън Болкер. Те били вдъхновени от предприемача Алфред Пийт да се захванат с този бизнес. Първоначално компанията е носила името „Пекуод“, но това име е отхвърлено и компанията е наречена „Старбъкс“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]