Старо еврейско гробище в Прага

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Старото еврейско гробище в Прага в началото на зимата 2010/11 г.
По-големия монумент на лъв пазещ гроба на раби Юда Льов на еврейското гробище

Старото еврейско гробище в Прага (на чешки: Starý židovský hřbitov, на немски: Alter Jüdischer Friedhof), или само Еврейското гробище в Прага, се намира в пражкия район "Йосифов".

Това еврейско гробище е функционирало от 1439 до 1786 г. Предходното еврейско гробище се намира в тъй нареченото Ново место, на което Карл IV решил да установи резиденцията на императорите на Свещената Римска империя (до онзи момент, те не са имали постоянна такава), и е започнато да се строи в 1348 г., като в последствие Ново место е съединено със Старо место, за да се образува и съвременна Прага. По-старото еврейско гробище се казва Жидовска градска градина (на чешки: Židovská zahrada, на немски: Judengarten).

В старото еврейско гробище почиват останките на много видни фигури на местната еврейска общност в Прага, като Юда Льов Бен Бецалел, по-известен само като рави Юда Льов (поч. 1609 г.), за Мордехай Майсел (поч. 1601 г.), Давид Ганс (поч. 1613 г.), Давид Опенхайм (поч. 1736 г.).

От 1786 г., в навечерието на френската революция, старото еврейско гробище не функционира, като за погребални цели местната еврейска общност започва да използва гробището в Прага-Жижков, което е действащо от 1680 до 1890 г. и днес се намира под телевизионната кула Жижков. От 1891 г. еврейската общност използва част от гробището в Олшани в Прага.

Още по-старото еврейско гробище от това в Прага се намира между улиците Юнгман и Цюрих. В още по-старото еврейско гробище са се извършвали погребения в периода от 1254 до най-късно 1478 г., когато пространството е преотредено в строителен парцел, като преди него е имало и едно най-старо еврейско гробище на територията на днешната чешка столица Прага.

На това гробище е озаглавен историческия роман на Умберто Еко - Пражкото гробище.

Литература на чешки език[редактиране | редактиране на кода]

  • Fiedler, Jiří. Židovské památky v Čechách a na Moravě. Praha : Sefer, 1992. 200 s. ISBN 80-900895-1-8.
  • Obůrkovà, Eva. Kam v Praze. Brno : Computer Press, 2006. 176 s. ISBN 80-251-1282-9.
  • Jeřàbek, Luboš. Starý židovský hřbitov pražský. Praha : Kočí, 1903. [1]
  • Tомек, Vratislav Václav. Pražské židovské pověsti a legendy : Sbírka staropražských historických pověstí a legend židovských od nejstarších dob pohanských v Čechách. Praha : Končel, 1932. [2]
  • Starý židovský hřbitov v Praze, Pražská informační služba, Praha 1997.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]