Стефан Стефанов (диригент)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Стефан Стефанов.

Стефан Стефанов
български музикален педагог
Роден
Починал
1998 г. (75 г.)
ПогребанСвета Богородица, Копривщица, Република България

Стефан Стефанов (13 февруари 1922, град Копривщица – 1998, село Елин Пелин) е български композитор, диригент и музикален педагог.

През 1948 година като диригент Стефан Стефанов поставя на сцената на Народно читалище „Съединение – 1888“ – село Драганово оперета по едноименния разказ на Йордан Йовков „Шибил“. Либретото и нотите са на учителя му Дамян Брайков, също от Копривщица. Музиката и либретото и са съхранени от Стефан Стефанов, още от времето на ученическите му години в град Копривщица.[1] Ученици и младежи от селото се превъплъщават в ролите на всички герои. Така поставена оперетата се превръща в най-значителното културно събитие в селото за няколко години напред. След закриването на гимназията в селото през 1949 година Стефанов работи в училището в гр. Елин Пелин. Там продължава развитието на музикалните му способности. Създава детски и младежки оркестър. Става директор на училището, а след години признателните елинпелински поколения наричат училището и Представителения духов оркестър „Стефан Стефанов“ към Народно читалище „Светлина – 1975“ село Елин Пелин.[2] Освен този оркестър в чест на учителя със същото име е наречено и Основно училище „Стефан Стефанов“ в село Елин Пелин,[3] преди това носещо името на светите братя Кирил и Методий.

За културна дейност на село Елин Пелин се говори още през 50-те години на XX век. Истински подем на културния живот на това място започва с идването на учителя Стефан Стефанов. Тук той организира и представления на оперети като „Запорожец отвъд Дунав“, „Шибил“, „Сватба в Малиновка“ и други.[4]

Патронът на Елинпелинския оркестър, Стефан Стефанов е погребан в Копривщица и дълги години на всеки 1 май, на празника на Копривщица неговия духов оркестър идва заедно с мажоретния си състав за участие в тържествата. В Елин Пелин си сътрудничи с маестро Добрин Иванов. [5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чолаков, Никола. Оперетата „Шибил“ в Драганово преди 65 години (фото) // facebook.com. Посетен на 8 ноември 2023.
  2. НЧ „Съединение – 1888“ Драганово // facebook.com. Посетен на 9 юни 2023.
  3. 100 години от рождението на Стефан Стефанов, патрон на ОУ „Стефан Стефанов“, с. /гара/ Елин Пелин // srednogorie.eu. Посетен на 9 юни 2023.
  4. Нешкова, Светлана Н. НЧ „Светлина – 1975“, с. /гара/ Елин Пелин // elinpelin.org, 20 септември 2016. Посетен на 10 юни 2023.
  5. Денчева, Кръстина. Валентин Петков: Да сътвориш ученически оркестър, учейки се от най-добрия // brass.bg, 30 юни 2022. Посетен на 9 юни 2023.