Стив Ъруин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стив Ъруин
австралийски естественик
Стив Ъруин 
Роден: 22 февруари 1962 г.
Починал: 4 септември 2006 г. (44 г.)

Стивън Робърт Ъруин (на английски: Stephen Robert Irwin, също Стийв Ъруин), известен като Ловецът на крокодили, е австралийски естественик и телевизионна звезда, познат предимно от телевизионният сериал Ловецът на крокодили - оригинален научнопопулярен филм за животните в дивата природа, излъчван по цял свят с участието и на съпругата му Тери Ъруин. Те притежават и поддържат собствена зоологическа градина Australia Zoo в Куинсланд. Имат две деца - голяма дъщеря - Бинди Ъруин /родена 1998/, и по-малък син – Робърт.

От ентусиазиран ловец на крокодили, Ъруин успява да изгради международна телевизионна кариера и същевременно да развие активна дейност за опазване на околната среда и популяризиране на туризма. Той е заклет природозащитник. Подценяването на опасностите и рисковете, които крие дивата природа често е повод за критика към стила му на живот. Един от многото случаи при които той показва ненужна храброст е случката през януари 2004, когато държи едномесечния си син в едната ръка, а с другата храни крокодил на 3,8 метра от него.

Стив Ъруин загива нелепо на 4 септември 2006, когато при гмуркане по време на снимки в района на Големия бариерен риф, скат го убожда в зоната около сърцето с отровния шип на опашката си.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]