Стив Ъруин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стив Ъруин
австралийски естественик
Стив Ъруин 
Роден: 22 февруари 1962 г.
Починал: 4 септември 2006 г. (44 г.)

Стивън Робърт Ъруин (английски: Stephen Robert Irwin, също Стийв Ъруин), известен като Ловецът на крокодили, е австралийски естественик и телевизионна звезда, познат предимно от неговия телевизионен сериал Ловецът на крокодили - оригинален научнопопулярен филм за животните в дивата природа, излъчван по цял свят, с участието и на неговата жена Тери Ъруин. Те притежават и поддържат собствена зоологическа градина Australia Zoo в Куинсланд. С жена си Тери, имат две деца. Голяма дъщеря, Бинди Ъруин, и по-малък син - Робърт.

От ентусиазиран ловец на крокодили, Ъруин успява да изгради международна телевизионна кариера и същевременно да развие активна дейност за опазване на околната среда и популяризиране на туризма. Въпреки че има образ на безстрашен ловец на големи и опасни животни, той е заклет природозащитник. Неговото пренебрежение към опасностите и рисковете често е повод за критика, особено след случката през януари 2004, когато държи едномесечния си син в едната ръка, а с другата храни крокодил на 3,8 метра от него.

Стив Ъруин загива на 4 септември 2006, когато при гмуркане по време на снимки в района на Големия бариерен риф, скат го убожда в зоната около сърцето с отровния шип на опашката си.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Ловецът на крокодили" Стив Ъруин загина нелепо по време на снимки vesti.bg (04.09.2006)