Стоян Николов – Торлака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоян Николов-Торлака
български писател
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Литература
Жанрове Роман, публицистика
Дебютни творби „Северозападен романь“
Известни творби Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде...“, „Иваил цар

Уебсайт www.torlaka.com

Стоян Николов–Торлака е български писател и журналист.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 октомври 1979 година в Михайловград (днес Монтана). Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година насам има своя коментарна рубрика в сайта Биволъ.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дебютният „Северозападен романь“ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект [2], при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Романът разказва за живота в малко планинско селце, а основната сюжетна линия се върти около любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада. [3]

През следващата 2015 година Торлака издава продължение на романа – „Автономията????“. В него историята се развива, а на въображаемото село вече е дадено и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата ситуация в България, а сарказмът е по-остър.

Трета част от Северозападната поредица е романът „Май ше ни бъде...“ (2016). В него хуморът отново става по-ведър, и, според автора, това е „книга за надеждата“. Категоричен финал обаче няма. Торлака си оставя вратичка да продължи историята след време.

През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“. Той е посветен на цар Ивайло и е в две части. Книга първа разказва историята на владетеля до момента, в който той заема търновския престол. Книга втора (излиза от печат през 2018 г.) пресъздава управлението на монарха, битките му с татари и ромеи.

„Херакъл от Диви дол“ е четвърта книга от Северозападната поредица. В нея главен герой е Данчо Мининката Муфтечка – синът на Свилко и Юбица. Историята е базирана на легендите за Херакъл. На Данчо се налага да повтаря подвизите на древногръцкия герой, но в наши дни. Комичните предизвикателства го отвеждат от село Диви дол през Бургас, и гръцкия Хераклион, до дунавското село Остров, немския град Пасау и много други места.

През 2020 г. излиза романът „Хазарт“ – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

Сборникът „101 текста на Торлака за Биволъ“ също излиза от печат в края на 2020 г. В него са включени статии на Стоян Николов-Торлака, писани за сайта „Биволъ“ в периода 2015 – 2020 г. Поводът е 10-годишнината от създаването на медията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]