Стоян Николов – Торлака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоян Николов-Торлака
български писател
Роден

Националност българин
Образование Великотърновски университет
Софийски университет
Литература
Жанрове Роман, публицистика
Дебютни творби "Северозападен романь"
Известни творби „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде...“, „Иваил цар“

Уебсайт www.torlaka.com

Стоян Николов–Торлака е български писател и журналист.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 октомври 1979 година в Михайловград (днес Монтана). Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година насам има своя коментарна рубрика в сайта Биволъ.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дебютният „Северозападен романь“ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект [2], при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Романът разказва за живота в малко планинско селце, а основната сюжетна линия се върти около любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада. [3]

През следващата 2015 година Торлака издава продължение на романа – „Автономията????“. В него историята се развива, а на въображаемото село вече е дадено и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата ситуация в България, а сарказмът е по-остър.

Трета част от Северозападната поредица е романът „Май ше ни бъде...“ (2016). В него хуморът отново става по-ведър, и, според автора, това е „книга за надеждата“. Категоричен финал обаче няма. Торлака си оставя вратичка да продължи историята след време.

През 2017 година писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“. Той е посветен на цар Ивайло и е в две части. Книга първа разказва историята на владетеля до момента, в който той заема търновския престол. Книга втора (излиза от печат през 2018 г.) пресъздава управлението на монарха, битките му с татари и ромеи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]