Стъдс Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стъдс Търкъл
американски писател и журналист
Стъдс Търкъл 
Роден: 16 май 1912 г.
Починал: 31 октомври 2008 г. (96 г.)

Луис "Стъдс" Търкъл (англ. Louis "Studs" Terkel; 16 май 1912, Ню-Йорк — 31 октомври 2008, Чикаго) - американски писател и радиожурналист. Майстор на интервюто. Наричан е "Гласът на Америка".

Луис Търкъл е роден в Чикаго. Изучвал право в Чикагският университет, но предпочел да работи в радиото. Неговата първа книга "Гигантите на джаза" излиза на бял свят в 1956 година. Повечето от книгите му са посветени на историята САЩ. Търкъл се е занимавал със събирането и изучаването на устната история. Работил е в Чикагското историческо общество.

Най-известна е книгата му "Трудни времена: Устната история на Великата депресия" ( Hard Times: An Oral History of the Great Depression, 1970). За книгата "Добрата война" (The Good War, 1984), третираща възприятието на американците за Втората световна война като справедлива и благородна в сравнение с Войната във Виетнам("мръсната" война), получил Пулицърска премия. В 1997 година Стъдс Търкъл е избран за член на Американската академия на искуствата и науките. Прозвището "Стъдс" той получава благодарение на сходствата с персонажа от трилогията Дж. Т. Фарелот за Стъдс Лониган, който се също справя без шофьорска книжка.

Освен работата в радиото и телевизията, където има собствени предавания, Стъдс Търкъл се е снимал и в киното.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Американската мечта
  • Добрата война