Стъдс Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Стъдс Търкъл
американски писател и журналист
Стъдс Търкъл 
Роден: 16 май 1912 г.
Починал: 31 октомври 2008 г. (96 г.)

Луис "Стъдс" Търкъл (англ. Louis "Studs" Terkel; 16 май 1912, Ню Йорк — 31 октомври 2008, Чикаго) е американски писател и радиожурналист. Майстор на интервюто. Наричан е "Гласът на Америка".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луис Търкъл е роден в Ню Йорк. Когато е осем годишен, семейството му се мести в Чикаго. Изучава право в Чикагският университет, но след завършването си, предпочита да започне работа в радиото. Връх в кариерата му е "Програмата на Стъдс Търкъл", по радио WFMT Чикаго, която се излъчва всеки уикенд, цели 45 години - между 1952 и 1997 г. Именно в това предаване, той прави поредица знаменити интервюта, който стават запазена марка на неговата журналистика и основа на първата му книга "Гигантите на джаза" излязла през 1956 г. Повечето от книгите му са посветени на историята САЩ, работи в специфичното направление "устна история", т.е. история, базирана на разкази на очевидци на събития - хамали, шейкъри, художници, и работещи хора.[1]

Най-известна е книгата му "Трудни времена: Устната история на Великата депресия" ( Hard Times: An Oral History of the Great Depression, 1970). За книгата "Добрата война" (The Good War, 1984), третираща възприятието на американците за Втората световна война, като справедлива и благородна, в сравнение с Войната във Виетнам ("мръсната" война), получава награда Пулицър през 1985 г. През 1997 година Стъдс Търкъл е избран за член на Американската академия на изкуствата и науките.

Прозвището "Стъдс" той получава след участието си в театрална постановка, в ролята на Стъдс Лониган, герой от романите на Дж. Т. Фарелот.

Освен работата в радиото и в телевизията, където също има собствени предавания, Стъдс Търкъл се снима и в киното. Награди: „Пулицър“ за нехудожествена литература, Награда „Пибоди“.[2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Американската мечта
  • Добрата война
  • В разговор със себе си

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален уебсайт. Радио архивите на Стъдс Търкъл. Посетен на 31 01 2017
  2. wikiwand. Стъдс Търкъл. Биография. Посетен на 31 01 2017