Стъдс Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стъдс Търкъл
американски писател и журналист

Роден
Починал
Чикаго, САЩ

Религия атеизъм
Литература
Жанрове есе, репортаж, мемоари
Награди Пулицър“ (1985)
Семейство
Съпруга Ида Голдбърг
Деца 1

Уебсайт www.studsterkel.org
Стъдс Търкъл в Общомедия

Луис „Стъдс“ Търкъл (на английски: Louis „Studs“ Terkel) е американски писател и радиожурналист. Майстор на интервюто. Наричан е „Гласът на Америка“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луис Търкъл е роден в Ню Йорк на 16 май 1912 г. Когато е 8-годишен, семейството му се мести в Чикаго. Следва право в Чикагския университет, но след завършването си предпочита да започне работа в радиото. Връх в кариерата му е „Програмата на Стъдс Търкъл“, по радио WFMT Чикаго, която се излъчва всеки уикенд цели 45 години – между 1952 и 1997 г. Именно в това предаване той прави поредица знаменити интервюта, който стават запазена марка на неговата журналистика и основа на първата му книга „Гигантите на джаза“, излязла през 1956 г. Повечето от книгите му са посветени на историята САЩ, работи в специфичното направление „устна история“, т.е. история, базирана на разкази на очевидци на събития – хамали, шейкъри, художници и работещи хора.[1]

Най-известна е книгата му „Трудни времена: Устната история на Великата депресия“ (Hard Times: An Oral History of the Great Depression, 1970). За книгата „Добрата война“ (The Good War, 1984), третираща възприятието на американците за Втората световна война, като справедлива и благородна, в сравнение с Войната във Виетнам („мръсната“ война), получава награда „Пулицър“ през 1985 г. През 1997 г. Стъдс Търкъл е избран за член на Американската академия на изкуствата и науките.

Прозвището „Стъдс“ той получава след участието си в театрална постановка, в ролята на Стъдс Лониган, герой от романите на Дж. Т. Фарелот.

Освен работата в радиото и в телевизията, където също има собствени предавания, Стъдс Търкъл се снима и в киното. Награди: „Пулицър“ за нехудожествена литература, Награда „Пибоди“.[2]

Умира на 31 октомври 2008 г. в Чикаго.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален уебсайт. Радио архивите на Стъдс Търкъл. Посетен на 31 01 2017
  2. wikiwand. Стъдс Търкъл. Биография. Посетен на 31 01 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]