Стъдс Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стъдс Търкъл
американски писател и журналист

Роден
Починал

Религия атеизъм
Литература
Жанрове есе, репортаж, мемоари
Награди Пулицър“ (1985)
Семейство
Съпруга Ида Голдбърг
Деца 1

Уебсайт www.studsterkel.org
Стъдс Търкъл в Общомедия

Луис „Стъдс“ Търкъл (на английски: Louis „Studs“ Terkel) е американски писател и радиожурналист. Майстор на интервюто. Наричан е „Гласът на Америка“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луис Търкъл е роден в Ню Йорк на 16 май 1912 г. Когато е 8-годишен, семейството му се мести в Чикаго. Следва право в Чикагския университет, но след завършването си предпочита да започне работа в радиото. Връх в кариерата му е „Програмата на Стъдс Търкъл“, по радио WFMT Чикаго, която се излъчва всеки уикенд цели 45 години – между 1952 и 1997 г. Именно в това предаване той прави поредица знаменити интервюта, който стават запазена марка на неговата журналистика и основа на първата му книга „Гигантите на джаза“, излязла през 1956 г. Повечето от книгите му са посветени на историята САЩ, работи в специфичното направление „устна история“, т.е. история, базирана на разкази на очевидци на събития – хамали, шейкъри, художници и работещи хора.[3]

Най-известна е книгата му „Трудни времена: Устната история на Великата депресия“ (Hard Times: An Oral History of the Great Depression, 1970). За книгата „Добрата война“ (The Good War, 1984), третираща възприятието на американците за Втората световна война, като справедлива и благородна, в сравнение с Войната във Виетнам („мръсната“ война), получава награда „Пулицър“ през 1985 г. През 1997 г. Стъдс Търкъл е избран за член на Американската академия на изкуствата и науките.

Прозвището „Стъдс“ той получава след участието си в театрална постановка, в ролята на Стъдс Лониган, герой от романите на Дж. Т. Фарелот.

Освен работата в радиото и в телевизията, където също има собствени предавания, Стъдс Търкъл се снима и в киното. Награди: „Пулицър“ за нехудожествена литература, Награда „Пибоди“.[4]

Умира на 31 октомври 2008 г. в Чикаго.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Internet Movie Database, Посетен на 14 август 2015 г., IMDb идентификатор: nm0855602.
  2. а б data.bnf.fr, Посетен на 10 октомври 2015 г..
  3. Официален уебсайт. Радио архивите на Стъдс Търкъл. Посетен на 31 01 2017
  4. wikiwand. Стъдс Търкъл. Биография. Посетен на 31 01 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]