Сулейман шах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сулейман Шах
سلیمان شاه
Роден
около 1167 г.
Починал
около 1227 г. (60 г.)

Религия Ислям
Семейство
Деца Ертугрул Гази
Сулейман Шах в Общомедия

Сюлейман шах (на турски: Süleyman Şah – Süleyman bin Kaya Alp; 1178 – 1227[1]) традиционно се е смятал за дядо на Осман I и баща на Ертогрул, за син на Кайъ Алп, който е родоначалник на водачите на племенния съюз кайъ и на Османската империя. Така също Сюлейман шах често е наричан и брат на Ертогрул: „Сюлейман шах, братът на Ертогрул бей, поискал да се измие в Ефрат. Докато се миел, потънал (удавил се) и е погребан под крепостта Джабар[2]. Дълги години ръководи племето кайъ, принадлежащо към огузките турци.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1178 г. в град Ерзурум. Води племето си при битките с монголите на Чингиз Хан. През 1214 г. се установява в Източна Анадола. През 1227 г. умира при поход към река Ефрат. Следващия ръководител на племето кайъ е синът на Сюлейман шах – Ертугрул Гази. Сюлейман шах е погребан в т. нар. Гробница на Сюлейман шах.

Възможно бащинство[редактиране | редактиране на кода]

В османската историография още от самото началоа нямало единно мнение по въпроса кой е баща на Ертогрул. Въпреки че част от хронистите – Ашик Паша-оглу (поч. 1484 г.), Оруч бен Адил (поч. през 16 век), Мехмед Нешри (поч. 1520 г.) – сочат Сюлейман шах, съществувала и алтернативна гледна точка. Ахмеди (1334 – 1413), Караманлъ Мехмед паша (поч. 1481 г.) и Енвери (поч. през 16. век) са смятали, че баща на Ертогрул е Гюндуз Алп[3][4].

Днес се смята за доказано, че баща на Ертогрул е бил Гюндуз Алп. Намерена е монета с надпис „Осман б. Ертогрул б. Гюндуз Алп“[3][4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сулейман Шах“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.