Събрание на Северна Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Събрание на Северна Македония


Парламентарна система: Еднокамарен парламент
Председател: Талат Джафери
--- Партия: ДСИ
Депутати: 120
Парламентарни групи: Assembly of Macedonia Seats2016.svg
Кабинет (62)

Подкрепящи кабинета (13)

 •      Движение Беса (5)

Опозиция (53)

Последни избори: 11 декември 2016

Macedonian parliament interior.jpg

Седалище: Скопие
Уебсайт: www.sobranie.mk

Събранието на Северна Македония (на северномакедонска литературна норма: Собрание на Северна Македонија) е представителен орган на гражданите и представлява законодателната власт в страната. Събранието има еднокамерен състав и според Конституцията на Северна Македония може да бъде съставено от 120 до 140 депутати, но във всички досегашни парламенти са избирани по 120 депутати. Народните представители се избираат на общи и прeки избори след тайно гласуване. Мандатът на народните представители трае четири години и те не могат да бъдат отзовавани, преди той да изтече.

Организацията и функционирането на Събранието се урежда от Конституцията на Северна Македония и Правилника на Събранието.

Събранието заседава в Скопие.

Правомощия[редактиране | редактиране на кода]

Според член 68 от Конституцията Събранието на Северна Македония има следните правомощия:

 • да приема и изменя Конституцията на Северна Македония;
 • да приема закони и дава автентично тълкуване на законите;
 • да утвърждава обществените поръчки;
 • да приема териториален план на Републиката;
 • да ратифицира международни договори;
 • да взема решения за влизане във война и сключване на мир;
 • да приема решения за промяна на границите на Републиката;
 • да приема решения за влизане или излизане на страната в съюзи или общности с други държави;
 • да отговаря за резервите на Републиката;
 • да основава съвети;
 • да извършва избор на съдии;
 • да насрочва избори, именува и разрешава на други носители на обществени и други функции, утвърдени с Конституцията и със закон;
 • да извършва политически контрол и надзор над Правителството и над други носители на обществени функции, които са отговорни пред Събранието;
 • да извършва и други работи утвърдени от Конституцията.

Събранието се отчита за извършената от него работа в сферата на правомощията, които има, като излиза с решения, декларации, резолюции, препоръки и заключения.

Председатели на Събранието на Република Македония[редактиране | редактиране на кода]

След независимостта на страната длъжността председател на Събранието на Република Македония са заемали:

История на сградата на парламента[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на Събранието на Република Македония е един от най-монументалните градежи в страната, за който през 1930 година е проведен конкурс за проектиране (на който побеждава архитект Виктор Лукомски), и е изградена през 1938 година по проект на чешкия архитект Виктор Худак. Архитектурата на сградата има модерна за времето си концепция, със специфично масивно разиграно пространство и присъствие на чисти фасадни елементи. Има формата на петоъгълник с вътрешен двор със зала. Одобрената фасадна декорация е с геометрично съдържание. От вградените орнаментални елементи, най-интересната част представляват кабинетите и интериорът, проектирани от Д. Инкриостри (1935 – 1937) в резбован стил – „Резбованата зала“, с комплетно облицоване на стените с дърво, разделени на геометрически полета, които са аплицирани с различни резбовани геометрични, растителни и животински мотиви, вдъхновени от народната култура и традиция. Изработването на тази декорация е била възложена на Глиша Костовски – резбар от Тетово.

Сградата е въведена в експлоатация през 1939 година като главна сграда на тогавашната сръбска местна управа.

След 1944 година в сградата се помещава целокупната администрация на македонската народна власт: „Председателят на Демократическа република Македония“, „Народното Събрание“, „Правителството“ и „Конституционния съд“.

След катастрофалното земетресение, разлюляло Скопие през 1963 година, сградата на Събранието е повредена, след което са предприети големи възстановителни работи по нейното саниране и реконструкция.

След обявяването на независимостта на Република Македония през 1991 година, в част от първият етаж на сградата е поместен и кабинетът на министър-председателя на страната.

Сградата на Събранието разполага със заседателни зали, с кабинети на президента на Република Македония, на председателя на Събранието, на заместник-председателите, на председателите на комисиите, на координаторите на парламентарите групи, на генералния секретар на Събранието и неговите заместници, както и на ръководителите на специалните служби.

През 2004 година е отворена стая-музей по повод 60-годишнината на Първото заседание на АСНОМ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония