Съд на Босна и Херцеговина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съд на Босна и Херцеговина
Информация
Основан 12 ноември 2000 г.
Тип върховен съд
Езици бошняшки, хърватски, сръбски
sudbih.gov.ba

Съдът на Босна и Херцеговина (на сръбски: Суд Босне и Херцеговине) осигурява защита по въпросите, попадащи в рамките на юрисдикцията на Босна и Херцеговина, предвижда защита на основните човешки права и свободи, гарантирани от Конституцията на Босна и Херцеговина. Седалището на съда е в град Сараево.

Съдът е създаден на 12 ноември 2000 година от върховния представител за Босна и Херцеговина, който приема „Законът на Съда на Босна и Херцеговина“.

В този съд е било предвидено да има 15 съдии, но днес има общо 56 съдии (43 местни съдии и 13 международни съдии). Местните съдии се назначават от Висшия съдебен и прокурорски съвет на Босна и Херцеговина.

Служебни езици[редактиране | редактиране на кода]

Служебни езици на съда са сръбски, хърватски и бошняшки език и на кирилица и латиница. Страните имат право да използвате която и да е от тези три езика и две азбуки в обръщение до съда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Суд Босне и Херцеговине“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.