Съюз по електроника, електротехника и съобщения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съюз по електроника, електротехника и съобщения
Logo CEEC.png
Информация
Акроними СЕЕС
Тип неправителствена организация
Основана 16 май 1992 г.
Правно положение действаща организация
Седалище София, ул. „Г. Раковски“ 108, Flag of Bulgaria.svg България
Официални езици български
Ръководител проф. дтн Иван Ячев[1]
Сайт ceec.fnts.bg

Съюз по електроника, електротехника и съобщения (съкратено СEEC) е българска неправителствена организация, обединяваща инженери и специалисти работещи в областите електроника, електротехника и телекомуникации.

Главните цели на СЕЕС са да обединява усилията на своите членове и да подпомага създаването на условия за творческо-професионалното им развитие, усъвършенстване и за ефективно участие в изграждането на гражданско общество като консултант и коректив на държавната политика в областта на науката и икономиката, а също и да съдейства за повишаване на научната и професионалната квалификация на своите членове чрез организиране на конференции, семинари, дискусии.

СЕЕС е член на Федерацията на научно-техническите съюзи и на EUREL.

Седалището на СЕЕС е в София на адрес улица „Георги Раковски“ №108.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Както са записани на официалния сайт на съюза[2], основните цели на СЕЕС са:

  • да обединява усилията на своите членове и да подпомага създаването на условия за творческо-професионалното им развитие и усъвършенстване и за ефективно участие в изграждането на гражданско общество като консултант и добронамерен коректив на държавната политика в областта на науката и икономиката;
  • да отстоява интересите на своите членове пред държавни и местни органи;
  • да укрепва и разширява международните си контакти и да развива взаимноизгодно сътрудничество със сродни сдружения в България и в чужбина;
  • да съдейства за повишаване на научната и професионалната квалификация на своите членове чрез организиране на конференции, семинари, дискусии и други и чрез събиране и разпространение на научно-техническа информация и развитие на собствена издателска дейност;
  • да съдейства за издигане на авторитета на електротехниката, електрониката и съобщенията в обществото, да формира мнения за тяхното развитие и да ги отстоява пред държавните и местните институции.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Членове на СЕЕС са над 1200 инженери, учени от Техническите университети и БАН, специалисти и ръководители от заводи и фирми, докторанти и студенти.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

СЕЕС организира международни и национални научно-технически мероприятия като Международния симпозиум по електрически апарати и технологии „SIELA“, Международната конференция по електрически машини, електрозадвижвания и енергийни системи „ЕЛМА“, Международните конференции „INFOTECH“ и „ТЕЛЕКОМ“, Националните конференции с международно участие „Акустика I“ и „Акустика II“ и др.

Списание „Е+Е“[редактиране | редактиране на кода]

СЕЕС е издател на ежемесечното научно списание „Електротехника и електроника“ – „Е+Е“. „Е+Е“ започва да се публикува през 1965 година и излиза без прекъсване, като до 1990 г. списанието излиза под името „Електропромишленост и приборостроене“. То е водещото научно списание на българските учени в областта на електрониката, електротехниката, телекомуникациите и компютърните технологии. От 2011 г. излиза на английски език.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Управление, сайт на СЕЕС.
  2. Официален сайт на СЕЕС. // Посетен на 31 януари 2016.