Съюз по електроника, електротехника и съобщения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съюз по електроника, електротехника и съобщения
Информация
АкронимиСЕЕС
Типнеправителствена организация
Основана16 май 1992 г.
Положениедействаща организация
СедалищеСофия, ул. „Г. Раковски“ 108, България
Езицибългарски
Ръководителпроф. дтн Иван Ячев[1]
Сайтceec.fnts.bg

Съюз по електроника, електротехника и съобщения (съкратено СEEC) е българска неправителствена организация, обединяваща инженери и специалисти работещи в областите електроника, електротехника и телекомуникации.

Главните цели на СЕЕС са да обединява усилията на своите членове и да подпомага създаването на условия за творческо-професионалното им развитие, усъвършенстване и за ефективно участие в изграждането на гражданско общество като консултант и коректив на държавната политика в областта на науката и икономиката, а също и да съдейства за повишаване на научната и професионалната квалификация на своите членове чрез организиране на конференции, семинари, дискусии.

СЕЕС е член на Федерацията на научно-техническите съюзи и на EUREL.

Седалището на СЕЕС е в София на адрес улица „Георги Раковски“ №108.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Както са записани на официалния сайт на съюза[2], основните цели на СЕЕС са:

  • да обединява усилията на своите членове и да подпомага създаването на условия за творческо-професионалното им развитие и усъвършенстване и за ефективно участие в изграждането на гражданско общество като консултант и добронамерен коректив на държавната политика в областта на науката и икономиката;
  • да отстоява интересите на своите членове пред държавни и местни органи;
  • да укрепва и разширява международните си контакти и да развива взаимноизгодно сътрудничество със сродни сдружения в България и в чужбина;
  • да съдейства за повишаване на научната и професионалната квалификация на своите членове чрез организиране на конференции, семинари, дискусии и други и чрез събиране и разпространение на научно-техническа информация и развитие на собствена издателска дейност;
  • да съдейства за издигане на авторитета на електротехниката, електрониката и съобщенията в обществото, да формира мнения за тяхното развитие и да ги отстоява пред държавните и местните институции.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Членове на СЕЕС са над 1200 инженери, учени от Техническите университети и БАН, специалисти и ръководители от заводи и фирми, докторанти и студенти.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

СЕЕС организира международни и национални научно-технически мероприятия като Международния симпозиум по електрически апарати и технологии „SIELA“, Международната конференция по електрически машини, електрозадвижвания и енергийни системи „ЕЛМА“, Международните конференции „INFOTECH“ и „ТЕЛЕКОМ“, Националните конференции с международно участие „Акустика I“ и „Акустика II“ и др.

Списание „Е+Е“[редактиране | редактиране на кода]

СЕЕС е издател на ежемесечното научно списание „Електротехника и електроника“ – „Е+Е“. „Е+Е“ започва да се публикува през 1965 година и излиза без прекъсване, като до 1990 г. списанието излиза под името „Електропромишленост и приборостроене“. То е водещото научно списание на българските учени в областта на електрониката, електротехниката, телекомуникациите и компютърните технологии. От 2011 г. излиза на английски език.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Управление, сайт на СЕЕС.
  2. Официален сайт на СЕЕС // Посетен на 31 януари 2016.