Тайнствените златни градове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тайнствените златни градове
Музика Haim Saban
Премиера 1982
Времетраене минути
Език японски език
Външни препратки
IMDb

„Тайнствените златни градове“ е френско-японски анимационен сериал създаден от Fabulous Films Ltd Fremantle Media Fabuki Rocks CLT NHK през 1982 година. Сериалът се излъчва за пръв път във Франция с името „Les Mystérieuses Cités d'Or“. Японското заглавие е „Taiyō no ko Esteban“ (太陽の子エステバン), което значи „Естебан, детето на слънцето“. Ефир 2 излъчва сериала през 90-те години, а през 2005 повторението му е излъчено и по Диема 2.

Анимационният филм се състои от 39 епизода, всеки от тях с продължителност 30 минути. Героите са нарисувани в аниме стил, но въздействието на френския екип също може да бъде забелязано в по-меките форми на персонажите и липсата на някои преувеличени черти. Всеки епизод завършва с кратък документален филм, информиращ за различни исторически и технологични факти.

През септември 2012 година започва производство на 2 сезон на филма от French channel TF1, продукция на Blue Spirit Animatiaon.

През 2013 година е излъчен сезон 2 по French channel TF1.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята на сериала е свободна адаптация на детския роман The King's Fifth от Скот О'Дел. Комбинация е от исторически събития и легенди от континентите Южна Америка, Северна Америка, велики географски и технологични открития, фантастични същества и технологии, изчезнали с континента Атлантида.

През 1532 година испанското сираче Естебан се отправя в търсене на един от седемте мистични златни градове, надявайки се там да намери баща си. В пътешествието го придружават Зия, момиче от племето на Инките, и Тао – последният оцелял от потъналата империя Хива – или по-известна като Лемурия, континент Му. По време на пътуването си героите откриват корабът Соларис, задвижван от слънчева енергия, огромната механична птица – Златен Кондор, като непрестанно са преследвани от алчните за богатства и злато водачи на Конкистадорите – Гаспар и Гомез.

Запознават се с цивилизациите на инки, маи, олмеки, амазонки и други народи.

През 2013 година стартира прожекцията на новия втори сезон на анимационния сериал, която е продължение на предходните 39 епизода.

В новите епизоди приключенията се пренасят през Испания до Китай, докато приятелите продължават търсенето на останалите шест златни града.

Трети сезон е излъчен през 2016 г.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално, сериалът е излъчен по Ефир 2 през 90-те години. През 2005 г. повторението му е излъчено неколкократно по Диема 2.

Озвучаващи актьори'Даниела Йорданова
Христина Ибришимова
Ангелина Славова
Петър Чернев
Николай Николов
ПреводачиЗлатина Тенева
Йорданка Василева
ТонрежисьориСтефан Дучев
Тони Тодоров
Режисьор на дублажаДимитър Кръстев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]