Тациан Сирийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тациан Сирийски
сирийски писател
Роден
около 120 г.
Починал
около 173 г. (53 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Антична философия
Интереси Теология
Тациан Сирийски в Общомедия

Тациан или Татиан е раннохристиянски писател - апологет от II век.

Той обединява четирите евангелия в един „Диатесерион“, който е стандартният текст на евангелията в сирийските църкви до към V-ти век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 125—130 г. в Асирия. Още в младини, под ръководството на гръцки учители, изучавал риторика, философия и история. По примера на своите учители предприема дълги пътешествия в обширната Римска империя, като посещава най-известните школи и на Изток, и на Запад и изучавал нравите, обичаите, религиозните вярвания и култа на народите в Азия и Европа. Пристига в Рим, където се запознава с християнското учение и се покръства. В Рим се среща със св.Юстин и според свидетелствата на св.Ириней Лионски и Евсевий Кесарийски става негов ученик или слушател.След смъртта на св.Юстин той напуска Рим и се отправя на Изток — в Сирия. Поради своята склонност към крайности и строг аскетизъм, изпада под влияние на гностицизма. На Изток той умира, неизвестно кога и къде.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • „Реч против елините“ (Oratio Graecos, РG, t. 6, col. 804—888). Апологията се отнаса към времето на царуването на Антонин Пий, умрял в 161 г. Основната идея на апологията е превъзходството на християнството над езичеството.
  • Диатесерион“ (Tov dia; tessavrwn eujggevlion). Представлява първият евангелски синопсис, в който данните на четирите Евангелия са обезинени и подредени хронологически. В този вид Сирийската църква получила Евангелието на своя роден език и го въвела в богослужебна употреба. По-късно преводът на четирите отделни Евангелия изместил Диатесариона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Майоров, Г.Г., Формирование средневековой философии (латинская патристика). Москва : Мысль, 1979. С. 62-65.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]