Тери Дейвис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тери Дейвис
Terry Davis
американски програмист
Дейвис през 1980-те години
Дейвис през 1980-те години

Роден
Терънс Андрю Дейвис
Починал
11 август 2018 г. (48 г.)
ПогребанЛас Вегас, САЩ

Националност САЩ
Техника
Областпрограмиране
Известен сTempleOS
Семейство

Уебсайтtempleos.org
Тери Дейвис в Общомедия

Терънс Андрю Дейвис (на английски: Terrence Andrew Davis) е американски програмист, най-известен като създател на операционната система TempleOS. Разработката ѝ е изключително сложно, времеемко и необичайно начинание за един човек.[1][2] Към края на живота си той натрупва значителен брой онлайн последователи и редовно споделя видео блоговете си в социалните мрежи.

Като тийнейджър, Дейвис се научава да програмира на асемблерен език на Commodore 64. По-късно завършва бакалавърска степен по компютърно инженерство (1992 г.) и магистърска степен по електроинженерство (1994 г.) в Университета на щата Аризона, а след това работи няколко години за Ticketmaster, програмирайки VAX машини.[3] През 1996 г. започва да изпитва редовни пристъпи на мания, един от които го довежда дори до хоспитализиране. Първоначално е диагностициран с биполярно разстройство, но по-късно става ясно, че страда шизофрения.

Дейвис израства като католик, като известно време е и атеист. След като претърпява така описаното от него „откровение“, той обявява, че води пряка комуникация с Господ и че той му е наредил да построи наследник на Втория йерусалимски храм. Така той отдавна около едно десетилетие от живота си на създаването на операционна система, моделирана по модела на DOS-базираните интерфейси, които познава от младините си. В началото я нарича J OS, а след това LoseThos. През 2013 г. Дейвис обявява, че е приключил работата по проекта, който в крайна сметка кръщава TempleOS. Тази операционната система се счита за любителска, неподходяща за реална употреба,[4] но Дейвис получава голяма подкрепа от последователите си за да завърши проекта.[2]

Макар умът на Дейвис винаги да остава бистър на теми свързани с компютрите, неговите комуникационни умения биват сериозно засегнати от шизофренията. Личността му поражда много полемики, тъй като той често използва расистки и хомофобски жаргон,[3] което той самият определя като начина си да се справя с извършителите на психологическа война. През последните месеци на живота си се бори с периоди на бездомност и арести. Умира на 48-годишна възраст през 2018 г., след като е ударен от влак. Разследващите не успяват да определят дали смъртта му е инцидент или самоубийство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cecil, Neita. Man killed by train had tech following // The Dalles Chronicle. 7 септември 2018. Архивиран от оригинала на 8 ноември 2020. Посетен на 5 ноември 2018.
  2. а б Cassel, David. The Troubled Legacy of Terry Davis, 'God's Lonely Programmer' // 23 септември 2018. Архивиран от оригинала на 28 септември 2018. Посетен на 5 ноември 2018.
  3. а б Hicks, Jesse. God's Lonely Programmer // VICE Motherboard. 25 ноември 2014. Архивиран от оригинала на 3 май 2015. Посетен на 3 септември 2020.
  4. A constructive look at TempleOS // June 9 юни 2015. Архивиран от оригинала на 25 януари 2019. Посетен на 24 януари 2019.