Технологична конвергенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Конвергенция.

Конвергиран инструмент, инструмент в който са обединени различни по предназначение функционални инструменти

Технологичната конвергенция (на латински: convergo — сближаване; на английски: Technological convergence) означава понятие, което обикновено се използва за определяне на процес, при който различни технологии, които първоначално не са били свързани и метафорично казано се сближават и обединяват като се създават нови видове технологии. Пример за такава конвергенция в близкото минало: в смартфона са обединени компютър, телефон и фотоапарат.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Технологичната конвергенция е в нов етап на обвързване на биологичните, физическите, социалните и екологически системи и съответно тяхното обвързване води до нов етап на получаването на нови функции и нови характеристики, които не съществуват самостоятелно. Това е свързано с общите характеристики на всички дигитални технологии, представляващи по същество информационни технологии, които превръщат всички стоки и услуги в информационен продукт. Възникващите конвергирани кибер-физически системи, които са свързани с интернет на нещата и създаването на умни градове, умни неща като безпилотни коли, медицински устройства и др. [1] От стопанска гледна точка при технологичната конвергенция могат да бъдат създадени атрактивни области за бъдещи иновации. За промишленият развой е от интерес да се откриват подобни области рано и да могат предприятията да използват съответно необходимите ресурси да заемат пазарните ниши навреме и да постигнат икономически изгоди.

Акроними[редактиране | редактиране на кода]

Технологичната конвергененция в различни области е процес, за който се правят опити да бъде предвиден и съответно на базата на тези предвиждания са предложени акроними на подобни конвергенции. Голяма част от тях са свързани с антиутопии и катастрофически сюжети за развитие на човечеството:

Източници[редактиране | редактиране на кода]