Тифон (БИУС)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Typhon е американска корабна многофункционална бойна информационно-управляваща система, разработвана за замяна на системите (комплексите) за противоракетна и противовъздушни отбрани предходно поколение: „Талос“, „Териер“ и „Тартар“, които са много уязвими от масиран ракетен удар на противника. Основата на системата е многофункционалният радар AN/SPG-59, осигуряващ обзор, съпровождане, насочване на маршевия участък и подсветка на целите във финалния участък от траекторията на ракетата. Специално за системата Typhon се разработват ракетите RIM-50 Typhon LR (с голяма далечина на полета) и RIM-55 Typhon MR (със средна далечина). Ракетите имат инерционни автопилоти и във финалния участък се насочват чрез полуактивна система за самонасочване, сигнала за която в режим на разделяне на времето се дава от радара AN/SPG-59. Генерални създатели на разработката са Лабораторията за приложна физика на Университета Джонс Хопкинс (JHU/APL) и компанията Westinghouse под общото ръководство на бюрото по въоръжения на ВМС на САЩ[1].

Прекратяване на проекта[редактиране | редактиране на кода]

През 1963 г. програмата Typhon е прекратена поради сериозни технически проблеми и прекомерен разход на средства. Опита, получен при разработката на системата е впоследствие реализиран в БИУС ASMS (на английски: Advanced Surface Missile System), която от 1969 г. получава названието „Aegis“ и понастоящем е основната бойна информационна система на ВМС на САЩ.

Произход на названието[редактиране | редактиране на кода]

Названието на системата произхожда от името на персонажа от древногръцката митология Тифон, а не от названието на тропическия циклон (тайфун), както понякога се смята. Тифон означава и уред ползващ компресиран въздух ползван като звуков сигнал подаван от релсово тягово превозно средство.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jane’s All the World’s Aircraft 1963 – 64 ((en)). / Edited by John W. R. Taylor. – London: Sampson Low, Marston & Co. Ltd., 1963. – P.395 – 509 p.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Typhon (БИУС)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​