RIM-55 Typhon MR

от Уикипедия, свободната енциклопедия
RIM-55 Typhon MR
SAM-N-9
Обща информация
ВидЗенитно-ракетен комплекс с морско базиране
История на производство и служба
Създаване1958 г. – 1963 г.
Производителразработена от: Bendix Corporation,  САЩ
Габаритни характеристики
Маса770 кг
Дължина4,72 м
Диаметър0,34 м
Технически характеристики
Бойна главаосколочно-фугасна
Взривна мощност68 кг
Брой бойни глави1
Обсег70 км
Скорост4 М
Височина27,4 км

Бендикс RIM-55 Тифон MR (на английски: Bendix RIM-55 Typhon Medium Range, първоначално се обозначава като SAM-N-9) е американски зенитно-ракетен комплекс клас „кораб-въздух“ със среден обсег на действие. Разработва се от 1958 г. от американската компания „Бендикс“ по поръчка на ВМС на САЩ като част от бойната система „Тифон“. Цел на работите е създаването на многоканален зенитен комплекс, в състава на който влизат РЛС AN/SPG-59 с фазирана антенна решетка, мейнфрейм компютър, а също пускови установки за зенитни ракети с голям и среден обсег. RIM-50 Typhon MR трябва да замени ЗРК със среден обсег RIM-24 Tartar и RIM-2 Terrier.

Разработката на Typhon MR така и не излиза от „хартиения“ стадий на разработване. В конструкцията на ракетата се предполага да се използва модификация на планера на ЗУР RIM-24 Tartar, обаче, според наличните данни, нито един екземпляр на ЗУР Typhon MR така и не е произведен. Максималната наклонена далечина на действие на ракетата достига 46 км при височина на целта 15 км, а минималната ефективна далечина и височина са 2,7 км и 15 м, съответно.

В процеса на изпитанията на ЗРК с голяма далечина RIM-50 Typhon LR се проявяват голям брой технически проблеми, което в съчетание с много високата стойност на системата води до закриване на програмата през декември 1963 г. Вместо това американският флот предпочита да развива ЗУР семейство „Стандарт“.

Тактико-технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата RIM-55 Typhon MR в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​