Тобаяс Улф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тобаяс Улф
Роден
19 юни 1945 г. (78 г.)

Религиякатолицизъм[1]
Учил вСтанфордски университет
Литература
ПовлиянГи дьо Мопасан
Семейство

Уебсайтprofiles.stanford.edu/tobias-wolff
Тобаяс Улф в Общомедия

Тобаяс Джонатан Ансел Улф (роден на 19 юни 1945 г.) е американски писател. Творчеството му включва разкази, мемоари и романи. Улф е и преподавател по творческо писане.

Той е известен със своите мемоари, най-вече с „Животът на момчето“ (1989) и с „В армията на фараона“ (1994). „Животът на момчето“ е екранизиран с Леонардо ди Каприо и Робърт Де Ниро в главните роли в едноименния филм.

Улф има четири сборника с разкази и два романа. The Barracks Thief (1984) печели наградата за художествена литература „Пен“. Президентът Барак Обама награждава Улф с Национален медал за изкуствата през септември 2015 г.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Улф е роден през 1945 г. в Бирмингам, Алабама, като втори син на Розмари и Артър Самюелс Улф, авиационен инженер, който е син на еврейски лекар. Бащата се покръства и Улф научава за еврейските си корени едва като възрастен. (Улф е отгледан и се идентифицира като католик.)

Родителите му се разделят, когато Улф е на пет, като той заживява с майка си, а по-големият му брат с баща им. Дълги години двамата братя не поддържат връзка. Джефри Улф е също писател. Десетилетие преди Тобаяс да публикува „Животът на момчето“, неговият брат пише собствен мемоар за баща им, озаглавен „Херцогът на измамата“.

Улф служи в американската армия от 1964 до 1968 г. Обучава се за специалните части, научава виетнамски и служи като консултант във Виетнам.[2] Има диплома по английски език от Оксфорд (1972). След завръщането си в Съединените щати, през 1975 г., печели стипендия по творческо писане в Станфордския университет, където получава своята магистърска степен.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Улф е най-известен с работата си в два жанра: разкази и мемоари.

На български език е преведен само сборникът му с разкази „Нашата история започва“ (Издателство „Кръг“). Книгата съдържа истории от три десетилетия – двайсет и един разказа от предишните книги на Улф и десет по-нови.

Често приравняван към групата на „мръсните реалисти“ като Реймънд Карвър, който се смята за техен баща, Улф по-скоро страни от подобни клейма и в свои интервюта посочва като най-силно влияние върху творчеството си прозата на Джек Лондон и Ърнест Хемингуей.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Ugly Rumours (1975)
  • The Barracks Thief (1984)
  • Old School (2003)

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • In the Garden of the North American Martyrs (1981) ISBN 0-88001-497-0
  • Hunters in the Snow (1981)
  • Back in the World (1985)
  • The Collected Short Stories ISBN 0-7475-3153-6
  • The Night in Question (1997) ISBN 0-679-78155-2
  • Нашата история започва (2008) ISBN 978-619-7625-88-2

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nytimes.com // Ню Йорк Таймс. Ню Йорк Таймс, 5 февруари 1989 г. p. 28. Архивиран от оригинала. Посетен на 18 декември 2023 г. But though Tobias describes himself and his brother as looking like a couple of rabbis, he is a Catholic. (на английски)
  2. Prose, Francine. The Brothers Wolff // The New York Times. February 5, 1989.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tobias Wolff в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​