Направо към съдържанието

Тодор Батков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тодор Батков
български адвокат и бизнесмен

Роден
Тодор Батков в Общомедия

Тодор Костадинов Батков е бивш сътрудник на Трето управление (военно контраразузнаване) на Държавна сигурност с агентурно име Тара[1], български адвокат и бизнесмен, известен предимно като най-дългогодишния собственик и управител на ПФК „Левски“ (София) (2001 – 2015 г.).

През периода 19841991 работи като организационен секретар на общинския съвет на район „Оборище“, София и съветник в Министерския съвет. Бил е секретар по идейно-възпитателната дейност в районния комитет на ДКМС – район „Левски“.

След 1991 г. е сътрудник и мениджър в адвокатска кантора „Батков, Стоев, Ботев и Ко.“; член на Международната адвокатска лига в Париж.

Член на надзорния съвет на Мобилтел. Председател на съвета на директорите на „Стандарт Нюз ООД“ – издател на вестник „Стандарт“.

През 2001 г. Тодор Батков става собственик на ПФК „Левски“ (София). Управлява клуба рекордните 11 години. Бил е адвокат на изгонения от България Майкъл Чорни, бившия собственик на футболния клуб.

На 30 март 2006 г. Батков предизвиква скандал по време на интервю след загубата на ФК Левски с 1 – 3 от германския футболен отбор Schalke 04. Той изрича думите: „Този британски хомосексуалист развали мача!“, визирайки съдията Майк Райли и червения картон, който той дава на Седрик Бардон, централен нападател на ПФК Левски (София)[2].

На 17 октомври 2008 г. президентът Георги Първанов му връчва орден „Стара планина“ – първа степен.

Името на Батков се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Васил Божков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Батков е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския футбол с организираната престъпност.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение №111 от 17.02.2010 г. – печатни издания // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2010. Архивиран от оригинала на 2010-02-20. Посетен на 17 февруари 2009.
  2. Левски" в скандал с УЕФА // Dnevnik.bg, 2 април 2006. Посетен на 10 октомври 2014.
  3. Колева, Юлиана. „Нормална“ България според грамите в Wikileaks // Дневник/Икономедиа, 1 юни 2011. Посетен на 1 юли 2011.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за