Тодор Батков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тодор Батков
български адвокат и бизнесмен

Роден
Тодор Батков в Общомедия

Тодор Костадинов Батков е бивш сътрудник на Трето управление (военно контраразузнаване) на Държавна сигурност с агентурно име Тара[1], български адвокат и бизнесмен, известен предимно като собственик на ПФК Левски (София).

През периода 19841991 работи като организационен секретар на общинския съвет на район „Оборище“, София и съветник в Министерския съвет. Бил е секретар по идейно-възпитателната дейност в районния комитет на ДКМС – район „Левски“.

След 1991 г. е сътрудник и мениджър в адвокатска кантора „Батков, Стоев, Ботев и Ко.“; член на Международната адвокатска лига в Париж.

Член на надзорния съвет на Мобилтел. Председател на съвета на директорите на „Стандарт Нюз ООД“ – издател на вестник „Стандарт“.

Собственик на ПФК „Левски“ (София). Адвокат на изгонения от България Майкъл Чорни, бившия собственик на футболния клуб.

На 30 март 2006 г. Батков предизвиква скандал по време на интервю след загубата на ФК Левски с 1 – 3 от германския футболен отбор Schalke 04. Той изрича думите: „Този британски хомосексуалист развали мача!“, визирайки съдията Майк Райли и червения картон, който той дава на Седрик Бардон, централен нападател на ПФК Левски (София)[2].

На 17 октомври 2008 г. президентът Георги Първанов му връчва орден Стара планина – първа степен.

Името на Батков се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Васил Божков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Батков е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския футбол с организираната престъпност.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение №111 от 17.02.2010 г. – печатни издания. // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2010. Посетен на 17 февруари 2009. Архив на оригинала от 2010-02-20 в Wayback Machine.
  2. Левски" в скандал с УЕФА. // Dnevnik.bg, 2 април 2006. Посетен на 10 октомври 2014.
  3. Колева, Юлиана. „Нормална“ България според грамите в Wikileaks. // Дневник/Икономедиа, 1 юни 2011. Посетен на 1 юли 2011.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за