Тодор Цанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Цанев
бивш кмет на Русе
Роден
11 декември 1931 г. (87 г.)

Националност Флаг на България България

Тодор Манолов Цанев е политик, бивш кмет на Русе.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 декември 1931 г. в с. Червена вода, Русенско. Произхожда от известна фамилия с участници в националноосвободителното движение. Завършва Русенската мъжка гимназия.

Тодор Цанев става главният лидер на горянската организация в с. Червена вода. Той е авторът на клетвата на горяните в Русенско. Заради опозиционна дейност срещу комунистическото управление и участие в Горянското движение е осъден на 20 години затвор (излежал е 11 години – до 1962 г.). Въпреки тежките условия в лагера Белене Т. Цанев пише стихове. След освобождаването си работи в Корабостроителния завод „Иван Димитров“. По-късно се дипломира като машинен инженер и работи в Научноизследователския строителен институт (НИСИ) като технолог и главен проектант. След промените на 10 ноември 1989 г. Т. Цанев е един от инициаторите за създаване на СДС-Русе и пръв негов председател.

Новият председател на ГНС управлява в смутно време на разгорещени политически страсти. С негово участие се решават най-острите сблъсъци, характерни за началото на прехода – окупациите на обществени сгради и Дунав мост, стачки, нарушаване на обществения ред и т.н. Продължават проблемите с хлорното обгазяване на града от съседния румънски град Гюргево. Насочва се и вниманието към преразпределение на общинската собственост. Осигуряват се клубни помещения за всички партии, извършва се и „голямата въртележка“: съдът се връща в Съдебната палата, БСП се връща в старата си сграда, която наскоро след това е предоставена на Музикалната гимназия, а общината се нанася в новата сграда на партийния дом. Читалище „Зора“ е настанено в бившия Дом на българо-съветската дружба.

Ново строителство почти няма, само се довършват централния площад и някои жилищни блокове. Противоречиви чувства сред гражданите предизвиква дейността по демонтаж на паметници и преименуването на улици и площади.

След напускане на общината продължава активната си обществена дейност.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Радков Иван, Л. Златев, Русенските кметове (1878-2005 г.), Русе, 2005 г., с.153-156.
Георги Драгоев Rousse-coat-of-arms.svg Кмет на Русе (2 октомври 1990 – 26 октомври 1991) Асен Тасев