Томас Харис (психиатър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Томас Харис.

Томас Харис
лекар
Роден
Починал
4 май 1995 г. (85 г.)

Томас Антъни Харис (на английски: Thomas Anthony Harris) е американски психиатър и автор, който става известен с ръководството си за самопомощ Аз съм добър, ти си добър (1969).[1] Книгата бързо става бестселър, а заглавието се превръща в популярна фраза през 70-те години.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Харис получава бакалавърската си научна степен през 1938 г. от медицинското училище на Арканзаския университет.[1] Обучава се по психиатрия в болницата Света Елизабет в Вашингтон. Доста години е психиатър към американската флота, като става ръководител на психиатричното крило и напуска служба през 1954 г. като командир.[1] След това преподава в Арканзаския университет, а после работи като старши бюрократ по душевното здраве. Практикува психиатрия в Сакраменто.

Д-р Харис е дългогодишен приятел и сътрудник на Ерик Бърн, основателя на транзакционния анализ. Приятелството им започва, когато двамата мъже са сред малкото психиатри в американската армия. Харис също е основател на Семинарите по транзакционен анализ на Ерик Бърн в Сан Франциско, който се състои седмично за над десетилетие и развива централните концепции на транзакционния анализ. Преподаващ член на Международната асоциация по транзакционен анализ, Харис е ранен поддръжник на груповата терапия и транзакционния анализ за сметка на психоаналитичната практика, която получава при Хари Стек Съливан.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

  • Аз съм добър, ти си добър, Наука и изкуство, София, 1991.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в THOMAS A. HARRIS Psychiatrist and Author, obituary in The Washington Post, May 7, 1995