Томас Харис (психиатър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Томас Харис.

Томас Харис
лекар
Роден
Починал
4 май 1995 г. (85 г.)

Томас Антъни Харис (на английски: Thomas Anthony Harris) е американски психиатър и автор, който става известен с ръководството си за самопомощ Аз съм добър, ти си добър (1969).[1] Книгата бързо става бестселър, а заглавието се превръща в популярна фраза през 70-те години.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Харис получава бакалавърската си научна степен през 1938 г. от медицинското училище на Арканзаския университет.[1] Обучава се по психиатрия в болницата Света Елизабет в Вашингтон. Доста години е психиатър към американската флота, като става ръководител на психиатричното крило и напуска служба през 1954 г. като командир.[1] След това преподава в Арканзаския университет, а после работи като старши бюрократ по душевното здраве. Практикува психиатрия в Сакраменто.

Д-р Харис е дългогодишен приятел и сътрудник на Ерик Бърн, основателя на транзакционния анализ. Приятелството им започва, когато двамата мъже са сред малкото психиатри в американската армия. Харис също е основател на Семинарите по транзакционен анализ на Ерик Бърн в Сан Франциско, който се състои седмично за над десетилетие и развива централните концепции на транзакционния анализ. Преподаващ член на Международната асоциация по транзакционен анализ, Харис е ранен поддръжник на груповата терапия и транзакционния анализ за сметка на психоаналитичната практика, която получава при Хари Стек Съливан.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

  • Аз съм добър, ти си добър, Наука и изкуство, София, 1991.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в THOMAS A. HARRIS Psychiatrist and Author, obituary in The Washington Post, 7 май 1995