Направо към съдържанието

Тондракити

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тондракитите са християнско религиозно движение в историческа Армения.

В арменското село Тондрак (северно от езерото Ван, днешна Турция) през 9 век се заражда християнското религиозно движение на тондракитите, което е видоизменено продължение на павликянството.

Тондракитите предизвикват тристагодишна буря не само в Армения, но и във Византия. Те са подложени на жестоки гонения, избивания или преселвания от византийските власти. Официалната арменска църква също не е толерантна към сънародниците си тондракити и ги счита за еретици. Това създава благоприятна почва за известно проникване на исляма сред тондракитите и оформянето на алевийството. Не е случайно, че алевиите са мнозинство в някои от източните области на днешна Турция, т.е. районите, където по византийско време е било разпространено учението на тондракитите.

Елементи от доктрината

[редактиране | редактиране на кода]

Тондракитите имат следните разбирания:

  • последователи на павликянството, т.е. отхвърлят света и всичко материално като творение на зла сила (дявола);
  • оттук те са противници на църковните обреди, облеклото на духовенството, духовната йерархия и църквата като посредник за общуване с Бога;
  • противници на християнското разбиране за Бог - не вярват в Бога и се борят срещу църквата. Смятат, че светът е създаден от зла сила и Бог няма нищо общо с него. Той не може или не желае да влияе върху света и човека, поради това молитвата към такъв Бог няма смисъл.
  • Nersessian, Vrej. The Tondrakian Movement, Princeton Theological Monograph Series, Pickwick Publications, Allison Park, Pennsylvania, 1948, Pp. 145.
  • Джурас, В. Павликянство и тондракитство. К истории двух ересей. Вж. Интернет страницата:

[1][неработеща препратка]