Торент система

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Торент мрежата представлява начин за обмен на файлове, базиран на система P2P (peer to peer). Този обмен между крайни потребители се осъществява посредством торент тракер – сървър съдържащ информацията, предоставена от потребителите на една глобална мрежа. Тази информация е под формата на торент файлове – файлове с разширение .torrent, съдържащи данни за това, което искате да свалите. Тегленето на информация от торент тракер се осъществява с торент клиент – програма, работеща с peer to peer мрежите. Популярни торент клиенти – BitComet, BitSpirit, Azureus, µTorrent, FlashGet, Internet Download Manager и др.

Митинг в София в подкрепа на торент тракерите и свободата в интернет

В някои държави, сред които и България, се търсят начини системата да бъде забранена, тъй като посредством нея се разменят филми, музика, игри и софтуер, с което се нарушава авторското им право. Тъй като самите програми не са незаконни, а разменянето става посредством интернет, властите се целят в собствениците на сайтове с такова съдържание. Привържениците на торент системата обаче са на мнение, че чрез нея могат и се разменят много други файлове, които не са незаконни, като електронни книги, лични филми, програми, музика и картинки, освободени от права от авторите им. По тази причина законодателството все още не е решило въпроса в повечето държави.

В България вече са провеждани няколко акции от полицията срещу собственици на торент сайтове. След подобна намеса в Швеция вече съществува Пиратска партия, която почти достига бариерата за влизане в Парламента. След нея възниква подобна политическа сила и в САЩ заради атаката срещу торент тракера Pirate Bay.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

1. И в САЩ се появи Пиратска партия