Торент система

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Схема на обмена на данни (рееr to peer)

Торент мрежата представлява начин за обмен на файлове, базиран на система P2P (рееr to peer). Този обмен между крайни потребители се осъществява посредством торент тракер — сървър съдържащ информацията, предоставена от потребителите на една глобална мрежа. Тази информация е под формата на торент файлове — файлове с разширение .torrent, съдържащи данни за това, което искате да свалите. Тегленето на информация от торент тракер се осъществява с торент клиент — програма, работеща с peer to peer мрежите. Популярни торент клиенти — BitComet, BitSpirit, Azureus, µTorrent, FlashGet, Internet Download Manager и др.

Митинг в София в подкрепа на торент тракерите и свободата в интернет

В някои държави, сред които и България, се търсят начини системата да бъде забранена, тъй като посредством нея се разменят филми, музика, игри и софтуер, с което се нарушава авторското им право. Тъй като самите програми не са незаконни, а разменянето става посредством интернет, властите се целят в собствениците на сайтове с такова съдържание. Привържениците на торент системата обаче са на мнение, че чрез нея могат и се разменят много други файлове, които не са незаконни, като електронни книги, лични филми, програми, музика и картинки, освободени от права от авторите им. По тази причина законодателството все още не е решило въпроса в повечето държави.

В България вече са провеждани няколко акции от полицията срещу собственици на торент сайтове. След подобна намеса в Швеция вече съществува Пиратска партия, която почти достига бариерата за влизане в Парламента. След нея възниква подобна политическа сила и в САЩ заради атаката срещу торент тракера Pirate Bay.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. И в САЩ се появи Пиратска партия