Тошко Хаджитодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тошко Йорданов
български сценарист
Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Тошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1970 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ през 1989 г. Завършва висше образование в Софийския университет, специалност „История“.

Като такъв сценарист е работил в „Ку-ку“ (1992 – 1994), в „Каналето“ (1995 – 1998), „Хъшове“ (1998 – 2000) и в „Шоуто на Слави“ (2000 – 2019). Той е и един от авторите на първия български телевизионен мюзикъл след 1989 година – „Братът на Бай Ганьо“. В съавторство с Николай Русакиев написва повечето от песните за албума на Ку-Ку „Шат на патката главата".

Тошко Йорданов е сценарист и главен редактор[2] на всички телевизионни формати, реализирани от „Седем-осми“ – „Survivor BG“, „Music Idol 1“, „Dancing Stars 2“, „Пей с мен“, „Lord of the Chefs“, „Младост 5“, „Гласът на България“, „България търси талант“.

Има статии за вестниците „24 часа“ и „Труд“.

През 2015 г. заедно със Слави Трифонов и колегите си сценаристи създават инициативен комитет за провеждане на национален референдум за промяна на политическата система. На 12 май 2016 г. защитава референдума по време на дебатите в Народното събрание с думите: „Вие не сте над народа! Вие не сте богове! Вие не сте императори! Вие трябва да спазите закона!“.

От 4 ноември 2019 г. води публицистичното предаване „Студио Хъ“ по 7/8 ТВ.

Участва в създаването на политическа партия „Има такъв народ“ и след учредяването ѝ е избран за заместник председател на партията.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]