Трагедия на Льо Ман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схема на инцидента

Трагедията на Льо Ман е инцидент, станал при провеждането на автомобилното състезание за издръжливост 24 часа на Льо Ман. Загиват 80 души.

Както в много други състезания, скоростта в завоите е от изключителна важност за постигане на максимална скорост и за спечелване на състезанието, превръщайки скоростта в критичен параметър на Льо Ман. Поради тази причина Чарлз Дойтч и Робърт Шуле конструират рама за състезателен болид наречена "Long Tail", който променен се използва и до днес в моторните спортове, познат като Монокок.

За това състезание, Ягуар измисля дисковите спирачки, които заменят по-неефективните барабанни спирачки през 1953 година. Единствено Мерцедес остават с барабанни спирачки до 1955 година.

Инцидента[редактиране | редактиране на кода]

На 11 юни 1955 г., Пиер Лавег е привлечен да се състезава с Мерцедес 300 SLR, след много добри резултати постигнати от него.

В състезанието Хуан Мануел Фанджо се движи със своя Мерцедес зад Лавег, преследващ Майк Хауторн с Ягуар, който от своя страна задминава явно изостаналия пилот на Аустин - Ланс Маклин.

Натискайки рязко спирачките и отбивайки рязко вдясно за да влезе в Пит-Лейна, застава на пътя на двата Мерцедеса които се движат с максимална скорост.

Фанжо успява да се измъкне, но Лавег няма време за реакция и се забива отзад в Аустина, изхвърчайки във въздуха. Болида се удря в насипа който е предвиден да предпази зрителите, преобръща се и експлодира, изхвърляйки двигателя и трансмисията в трибуните. Пиер Лавег и 80 зрители са убити на място, повече от 100 са тежко ранените.

Мнозина са обгорените от пожара, подхранван от детайлите по болида, направени от магнезий.

След инцидента[редактиране | редактиране на кода]

Официално състезанието продължава след инцидента, въпреки линейките които изкарвали пострадалите от външната страна на пистата.

Майк Хауторн и Ягуар печелят състезанието, без никакви проблеми до края.

След трагедията много състезания са отменени, други в някои страни дори забранени като крайно опасни.