Треска за злато

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Треска за злато
The Gold Rush
TheGoldRush.jpg
Сцена от филма: Скитникът нарязва обувка, която ще яде
Режисьор Чарли Чаплин
Продукция Чарли Чаплин (необявен)
Сценарий Чарли Чаплин
В ролите Чарли Чаплин
Мак Суейн
Джорджия Хейл
Музика Чарли Чаплин
Разпространител United Artists
Премиера 26 юни 1925 (САЩ)
Времетраене 82 минути
Страна Flag of the United States.svg САЩ
Език ням филм
Бюджет $923 000 (ок.)
Външни препратки
IMDb
Общомедия В Общомедия
The Gold Rush

Треска за злато (на английски: The Gold Rush) е американски игрален филм; комедия от 1925 г. в периода на нямото кино. Режисьор и сценарист на лентата е Чарли Чаплин, който отново се превъплъщава в главната роля със своя символичен персонаж Скитника. Филмът затвърждава майсторството на Чаплин в смесването на комичното и трагичното.[1]

Синопсис[редактиране | редактиране на кода]

Първа сцена[редактиране | редактиране на кода]

Глас зад кадър (Чарли Чаплин) говори за златото на Аляска - надежда и мечта за хиляди мъже, търсещи своя късмет в ледовете. Отвъд дефилето Шилкуд обаче цари глад, мизерия и студ. Някои се отказват и завръщат, само смелите продължават, но мнозина загиват сред снеговете. За фон на гласа са показани кадри на планинско градче сред снежните планини, от което тръгват в колонка множество авантюристи - някои падат на земята, други продължават.

Сред ледената пустош се появява Самотния скитник, търсещ също богатство. Той върви по тесните стръмни планински пътеки, надвиснали над пропасти. Зад него се появява огромна черна мечка. Тя започва да го следва и точно преди да се обърне и да я види, опасното животно се скрива в една пещера.

Мечка преследва Скитникът в снежните планини.

Недалеч от самотния авантюрист друг златотърсач забира с чук табелка, на която е написано „Минна концесия Джим Маккей.“ Концесията представлява малка палатка разположена сред снеговете, близо до огромна пропаст.

Скитникът продължава своя поход. Спуска се от една планина и се плъзва по леда. Опитва се да се опре на бастунчето, но то потъва в снега. Нататък малкият авантюрист разгръща карта, на която са начертани посоките на света. Завива и тръгва на север. Стига до табелка, оповестяваща: „Тук почива Джим Соърдаф, загинал в снеговете в един петък на 1893 г.“ Златотърсачът се се стряска и побягва.

През това време в скромната концесия на Джим Маккей е открита златна планина. Едрият собственик възкликва: „Еврика!“

Втора сцена[редактиране | редактиране на кода]

Извива се силен вятър. Сред ветровитата и скована в лед пустош седи самотна малка колиба. Вътре в нея се е разположил Блек Ларсън, негодник и крадец, който изгаря на печката обява за издирването му.

Пред бараката пристига загубилият се Самотен скитник, търсещ подслон и храна. Чука на вратата и върху него се стоварва преспа сняг от покрива. Блек Ларсън чува шум отвън, взима пушка и зачаква неканения посетител.

Малкият златотърсач намира друг вход и влиза в мизерната хижа. Преди това престъпникът се е скрил в един килер. Скитникът сяда спокойно на одъра и вижда как дървените стени се превиват от силния вятър. Отваря се дупка в дървото, която плюе сняг и нахлулия вятър сваля шапката от главата на седналия. Когато отива да вземе падналия предмет, изгладнелият авантюрист вижда в едно чекмедже останки от храна. Взима кокала, с полепналия по него меса, и почва да го глозга.

Появява се Блек Ларсън. Тръшва вратата и неканеният гости го забелязва, като изпуска храната си. Ларсън го кани грубо да седнат на масата и разпитва непознатия какво прави тук. Скитникът отвръща, че яде. Домакинът му заповядва да се маха и отваря вратата. От нея обаче струи силен вятър, който изтласква все навътре малкия авантюрист, и не му позволява да излезе.

Бъдещият богат концесионер Биг Джим също се бори с виелицата. Той се опитва да прибере палатката си. Разпънатият плат е поет от вятъра и завлича едрия златотърсач на неизвестна посока.

Ларсън ядосано хваща своя неканен гости и го изхвърля навън. Вятърът изтласква скитника навътре, преди да се затвори вратата.

Биг Джим, воден от виелицата, излиза и влиза през хижата за секунди. Самотният скитник надниква, за да види какво е преминало толкова бързо. Течението хваща любопитния мъж и го изхвърля от задния вход. Вътре в постройката Блек Ларсън се опитва да затвори предната врата. Малкият авантюрист пропълзява и влиза в кабината отново. Издирваният престъпник го вижда, въпреки че е скрит под масата и му бие един шут. Сочи му да излиза. Неканеният гости отваря вратата и вятъра изтласква ядосаният домакин през задния вход. Изгладнелият авантюрист затваря предната врата, взима не оглозгания кокал и сяда пак на одъра.

Биг Джим и Блек Ларсън се борят за пушката, докато Скитникът се опитва да се предпази от дулото на оръжието.

Биг Джим влиза в къщата отзад, завърнал се от виелицата. Уморен той се опира на масата. Скитникът се приближава до него. Златотърсачът го забелязва, и най-вече храната в ръцете му, и сграбчва кокала. Малкият мъж се опитва да отскубне ръката си от едрия човек. Когато го прави, Биг Джим само му хвърля ядосан поглед и пак забива нос в яденето. Ларсън също се връща от снежната виелица и забелязва, че храната липсва. Заповядва на всички да се махат или ще стреля. Неканените гости не му обръщат особено внимание. Престъпникът вади от килера пушката и стреля на посока. Джим става бавно и се вкопчва в домакина. Двамата се борят, като дулото все сочи към Скитникът, който се опитва да се предпази от случаен изстрел. Такъв изстрел не закъснява, но е отправен в дъсчения под. Нещастният авантюрист вижда, че не е ранен, а Биг Джим е надделял над негодника. Едрият мъж казва, че ще остане тук. Самотният скитник се присъединява към думите му, въпреки че малко се плаши от новодошлия златотърсач.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Единствената няма комедия на Чаплин, която е снимана по готов сценарий.
  • През един снимачен ден специално са наети 2 500 скитника, които изиграват златотърсачите.
  • Чаплин променя монтажа на филма 27 пъти, преди да достигне до окончателната версия.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Robinson, David. 1001 Movies You Must See Before You Die. New York, Quintessence Editions, 2011. ISBN 978-1-84403-680-6.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robinson 2011.