Триглав мишничен мускул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Триглав мишничен мускул
Triceps brachii.png
Латински m. triceps brachii
Атлас Триглав мишничен мускул
Нерв Nervus radialis
Произход дълга глава: Tuberculum infraglenoidale
латерална глава: задната страна на раменната кост, проксимално от браздата на Sulcus nervi radialis
медиална глава: задната страна на раменната кост, дистално от браздата на Sulcus nervi radialis
Залавяне Olecranon на лакътната кост   
Действие разгъване на горните крайници в лакътната става
Кръвоснабдяване deep brachial artery (profunda brachii)
Антагонист Двуглав мишничен мускул
Триглав мишничен мускул в Общомедия

Триглавият мишничен мускул (Musculus triceps brachii), известен повече като трицепс, принадлежи към задната група мускули на мишницата. Разположен е по задната повърхност на мишничната кост и осъществява разгъване в ставите, поради което се нарича още „разгъвач“.

Трицепсът се състои от 3 глави:

  • Дълга глава (Caput longum) – мускулните ѝ снопчета започват чрез сухожилие от грапавостта, намираща се под ставната ямка на лопатката. Тя е най-дълга, но и с най-малък диаметър. Тя е единствената глава, която може да извършва движение в две стави: раменната и лакътната.
  • Латерална глава (Caput laterale) – мускулните ѝ снопчетата започват от задната повърхност на мишничната кост, но проксимално (по-близко до тялото) от браздата на Sulcus nervi radialis.
  • Медиална глава (Caput mediale) – покрита е от останалите две глави и има за начало почти цялата задна повърхност на раменната кост – дистално (по-отдалечено от тялото) от браздата на Sulcus nervi radialis

Тялото, което образуват трите глави, се залавя чрез широко сухожилие за лакътния израстък на лакътната кост. При съкращение мускулът разгъва предмишницата в лакътната става, а също действува посредством дългата си глава и в раменната става, като привежда и разгъва мишницата.