Триестки залив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на Триесткия залив

Триестки залив (на италиански: Golfo di Trieste; на словенски: Tržaški zaliv; на хърватски: Tršćanski zaljev; на немски: Golf von Triest) е плитък залив на Адриатическо море, разположен в най-крайната му североизточна част.

Той е част от по-големия Венециански залив и мие бреговете на Италия, Словения и Хърватия. На юг граничи с полуостров Истрия, който е най-големия полуостров в Адриатическо море.

Границите на залива са Punta Tagliamento в Италия и Punta Salvore в Хърватия. Площта му е приблизително 550 km², средната му дълбочина е 16 m, а най-дълбоката му точка е 37 m. В залива няма острови с изключение на няколко островчета от Лагуна ди Градо на входа му. Източният му бряг в района на Триест и словенската част е по-неравен.

Течението в залива е в посока обратно на часовниковата стрелка и е със средна скорост 0,8 възела. Приливите в него са едни от най-големите в Адриатическо море, но въпреки това рядко надхвърлят 60 cm. Солеността на морската вода е 37 – 38 ‰, но през лятото пада до 35‰.

В залива се образуват и няколко по-малки заливчета със следните имена:

Цялото словенско крайбрежие граничи с триесткия залив. То е с дължина 46,6 km[1]. Градовете разположени на него (от изток на запад) са Копер, Изола и Пиран.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gulf of Trieste“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.