Триплан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Fokker Dr.I, Deutsches Museum

Трипланът е самолет, в конструкцията на когото са разположени три крила.

В бойните самолети от Първата световна война крилата са разположени едно над друго. Най-известни и сполучливи самолети са немския Fokker Dr.I, английския Sopwith Triplane и италианския тежък бомбардировач Caproni Ca.42. С Fokker Dr.I е летял Манфред фон Рихтхофен, известен с прозвището „Червеният барон“ – име дадено му от червения цвят на фюзелажа на самолета му. И до днес като пилот- изтребител военните специалисти го смятат за ас на асовете пилоти.

През 90-те години отново се използва аеродинамичната схема на триплан, наричан надлъжен интегрален триплан (на руски продольный интегралный триплан). Характерното за тези триплани е, че крилото плавно се свързва с фюзелажа, образувайки единна носеща система, а кормилото за височина е крило тип „патица“, разположено до кабината на пилотите. В задната част на самолета е разположено крило, вместо стандартното опашно оперение, което е продължение на основното крило и в него са монтирани елерони и елевони за управление на самолета.

По тази аеродинамична схема са построени руските Су-47 „Беркут“, Су-33 (Су-27К) и произведените от McDonnell Douglas F-15S/MTD.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Уикипедия разполага с
Портал:Авиация