Триплан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Fokker Dr.I, Deutsches Museum

Трипланът е самолет, в конструкцията на когото са разположени три крила.

В бойните самолети от Първата световна война крилата са разположени едно над друго. Най-известни и сполучливи самолети са немския Fokker Dr.I, английския Sopwith Triplane и италианския тежък бомбардировач Caproni Ca.42. С Fokker Dr.I е летял Манфред фон Рихтхофен, известен с прозвището "Червеният барон" - име дадено му от червения цвят на фюзелажа на самолета му. И до днес като пилот- изтребител военните специалисти го смятат за ас на асовете пилоти.

През 90те години отново се използва аеродинамичната схема на триплан, наричан надлъжен интегрален триплан (на руски продольный интегралный триплан). Характерното за тези триплани е, че крилото плавно се свързва с фюзелажа, образувайки единна носеща система, а кормилото за височина е крило тип "патица", разположено до кабината на пилотите. В задната част на самолета е разположено крило, вместо стандартното опашно оперение, което е продължение на основното крило и в него са монтирани елерони и елевони за управление на самолета.

По тази аеродинамична схема са построени руските Су-47 "Беркут", Су-33 (Су-27К) и произведените от McDonnell Douglas F-15S/MTD.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Триплан
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация