Тристан Цара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тристан Цара
Tristan Tzara.jpg
Тристан Цара, 1925 г.
Псевдоним Тристан Цара
Роден Самюел Розенщок
16 април 1896 г.
Починал 25 декември 1963 г. (67 г.)
Професия писател, поет, журналист, драматург, актьор, композитор, политик
Националност Флаг на Румъния Румъния,
Флаг на Франция Франция
Активен период 1912 – 1963
Жанр поезия, проза,
Направление дадаизъм,
символизъм,
авангардизъм, сюрреализъм
Уебсайт Страница в IMDb
Тристан Тцара в Общомедия

Триста́н Цара́ (на френски: Tristan Tzara), роден като Самуел (Сами) Розенщок на румънски: Samuel (Sami) Rosenstock), е румънски и после френски поет авангардист, есеист и сценичен изпълнител от еврейски произход. Работи също като журналист, драматург, литературен и художествен критик, композитор и режисьор.

Самуел Розенщок е роден в еврейско семейство в град Мойнещи (днес в Окръг Бакъу), Североизточна Румъния. Баща му и дядо му са предприемачи в горския бизнес. На 11-годишна възраст Сами заминава за Букурещ да учи в лицей. Той е сред 4-та редактори на младежкото литературно списание „Символ“ (Simbolul), издавано в столицата от октомври до декември 1912 г. Постъпва в Букурещкия университет през 1914 г. да следва математика и философия, но не завършва[1]. Публикувани са първите му поетически творби, включително под псевдонима Тристан Цара от 1912 г.

През есента на 1915 г. заминава за Цюрих да продължи обучението си в Цюрихския университет. След като се установява в Швейцария, младият поет почти напълно изоставя румънския като език на изразяване, пишейки оттогава нататък повечето свои творби на френски[1][2]. Става съосновател на художественото течение дадаизъм и главен негов пропагандатор. Пояснява в манифест как творците, желаещи да сформират нов артистичен кръг, на сбирка в кабаре „Волтер“ в Цюрих избират през 1916 г. името на кръга чрез нож, промушен във френско-немски речник, който посочва френската дума dada, с която децата наричали дървено конче-играчка.

В края на 1919 г. заминава за Париж, за да участва в редактирането на списанието „Литератюр“ (Littérature)[3]. Установява се във Франция, която става негов дом до края на живота му.

След подадено искане до Министерството на вътрешните работи на Румъния сменя рожденото си име Самуел Розенщок, като за официално име приема своя псевдоним Тристан Цара.

По-късно става актимвен участник в движението на сюрреализма от началото на 1930-те години.

Става член на Френската комунистическа партия през 1936 г. Още в началото на Гражданската война в Испания за кратко се присъединява към републиканците и след завръщането си публикува стихове с впечатления от фронта. Участва в Съпротивата на Франция през Втората световна война. Напуска ФКП в знак на протест срещу подавянето на Унгарското въстание през 1956 г. По време на Алжирската война (1954 – 1962) заедно с други интелектуалци публикува протестно писмо (1960) до премиера Мишел Дебре срещу отказа на Франция да даде независимост на Алжир, в отговор на което министърът на културата заявява, че негови филми повече няма да бъдат субсидирани от държавната компания Radiodiffusion-Télévision Française (RTF).

Погребан е в Париж, столицата на Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((it)) "Tristan Tzara", biographical note in Cronologia della letteratura rumena moderna (1780 – 1914) database, at the University of Florence's Department of Neo-Latin Languages and Literatures; retrieved 23 April 2008
  2. Răileanu & Carassou, p. 13
  3. Cardinal, p. 529 – 530; Hofman, p. 12 – 14; Richter, p. 167, 173