Трофей на Футболната лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трофей на Футболната лига
Вид спортфутбол
Основан1983
Брой отбори48
Държави Англия
Уелс
Наст. победителЛутън Таун
Настоящ сезон или издание на турнира Трофей на футболната лига 2009/10
Трофей на Футболната лига в Общомедия

Трофеят на Футболната лига е футболен турнир за отбори от по-ниските нива на Футболната лига на Англия, в някои сезони участват и водещите отбори в Националната конференция.

Турнирът е създаден под името Associate Members' Cup. Официалното име се сменя периодично в зависимост от спонсорите и сега трофеят носи името Джонстънс Пейнт Трофи (за 3 години от 2006).

Седем отбора са били по два пъти носители на купата, но все още няма отбор, който да е постигнал това трети път. Бристол Сити и Карлайл Юнайтед са достигали финал по четири пъти, като Бристол побеждава в турнира два пъти (през 1986 и 2003), а Карлайл само през 1997.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В сегашния вариант на турнира участват всички отбори от Първа лига и Втора лига и от сезон 2006-07 отборите се елиминират в една среща. Отборите са разделени на северен и южен регион, като в първия кръг са разделени на четири региона. Финалът традиционно се играе на стадион „Уембли“, но по време на обновяването на стадиона от 2001 до 2007 г. срещите се провеждат на Милениъм Стейдиъм, Кардиф.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

Предишни финали[редактиране | редактиране на кода]

Associate Members' Cup

Фрейт Роувър Трофи

Шерпа Ван Трофи

Лейленд ДАФ Къп

Автоглас Трофи

Автоуиндскрийнс Шийлд

ЛДВ Ванс Трофи

Трофей на Футболната лига

Джонстънс Пейнт Трофи

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]