Трухильо (Перу)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Трухильо.

Трухильо
Trujillo
— Град —
Знаме
      
Герб
-8.1119° с. ш. -79.0289° и. д.
Трухильо
Страна Перу
РегионЛа Либертад
Площ1100 km²
Надм. височина34 m
НаселениеПовишение 857 063 души (2017)
ОсноваванеНоември 1954
Пощенски код13001
Телефонен код044
Официален сайтwww.munitrujillo.gob.pe
Трухильо в Общомедия

Трухѝльо (на испански: Trujillo) е крайбрежен град в северозападно Перу, столица на региона Ла Либертад. Разположен е на брега на река Моче, близо до устието на реката при вливането ѝ в Тихи океан. Трухѝльо е столица на втория по население регион в на Перу и най-гъсто населеният град в северния макрорегион на страната. Мястото, на което се намира градът, са земи, обитавани от великите култури Моче и Чиму, преди идването на Инките.

Трухѝльо е родното място на съдебната власт в Перу и два пъти е определен за столица на страната. Счита се за „люлка на свободата и люлката на съдебната власт в Перу“. Известен е също и като „столица на вечната пролет“ и „столица на Маринера“, традиционен танц в Перу, както и за „столица на културата на Перу“.

Градът се намира в близост до два големи археологически паметника от времето преди Колумб: Чан Чан, най-големият кирпичен град в древния свят, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1986 г., както и храмовете на Слънцето и Луната – най-голямата пирамида в Перу.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стенопис от храма на Луната

Трухѝльо е един от първите градове в Северна и Южна Америка, основан от испанските конкистадори.

Конкистадорът Диего де Алмагро основава първото селище през ноември 1534, като му дава името Трухѝльо на Нова Кастилия.

На 23 ноември 1537, крал Карл V обявява Трухѝльо за град и му дава герб, това е първият град в Перу, който получава герб от краля.

Между 1821 и 1825 региона на Трухѝльо е единствената стабилна и продуктивна земя в зараждащата се република. През 1823 градът поема ролята на първата столица на Република Перу. През 1824 година в града влиза освободителната армия на Симон Боливар и отново е избран за седалище на правителството. Това е единственият град, който два пъти е бил определян за столицата на страната.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от 2017 г. населението на градската агломерация е 857 063 жители,[1] което го прави третия по големина в страната след Лима и Арекипа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Peru: Regions & Cities, www.citypopulation.de
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Trujillo, Peru в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​