Уанапам

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уанапам или Уанапум е малко северноамериканско индианско племе, говорило език класифициран към Сахаптинското езиково семейство, което в миналото живее по река Колумбия, от Прийст Рапидс до устието на река Снейк Ривър в 2 села. Преди контакта с белите населението на племето се изчислява на около 1800 души и се предполага, че е разделено на два клона – чамнапам и уанапам. Днес около 60 души, които твърдят че са потомци на историческите уанапам живеят близо до язовира Прийст Рапидс. Името им в Сахаптинските езици означава речните хора.[1]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Основно политическо обединение е селото. Понятието племе е непознато за хората от Платото. Селото или групата са автономни и са ръководени от вожд, който председателства Съвета на уважаваните мъже, в който понякога влизат и уважавани жени. Отделните села или групи имат своя специфична територия за лов, риболов и събирането на диви растителни храни. Между границите на тези територии, които не са строго определени има части, които се споделят със съседните групи. Основна храна са сьомгата и корените камас. Хората събират още диви плодове, ядки, растения и ловуват елени, лосове, мечки и множество дребни животни. Преди контакта с белите основни материали за изработването на дрехи са растителни влакна и кедрова или върбова кора. След идването на коня и контакта с прерийните индианци започват да си изработват дрехите от еленови кожи подобно на прерийното облекло. Пълното мъжко облекло се състои от набедреник, риза, гамаши, мокасини и кожен колан и наметала от мечи, бизонски и еленови кожи в студеното време. Женското облекло включва рокля от две части пристегната през кръста с колан, мокасини и по-къси гамаши, както и кожени наметала, одеяла и шалове. Дрехите понякога са оцветени и декорирани с бодли от бодливо свинче, лосови зъби и мидени черупки. Мъжете използват и бойни украси от орлови пера подобно на прерийните индианци.

Основно жилище е типичната за платото землянка (pit house). Използват и временни колиби от пръти покрити с папур.

Традиционните им вярвания са центрирани около индивидуалното взаимодействие с духовете – помощници и Уошат – традиционна индианска религия на дългия дом, която включва пиршества, погребални шествия и семейни и обществени празници.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Суонтън, Джон Рийд. „Уанапам“. // The Indian Tribes of North America. Bureau of American Ethnology, 1953. Посетен на 14 май 2017.
  2. Schuster, Helen H. „Yakima and Neighboring Groups“ in Handbook of North American Indians. Т. 12 Plateau. Washington D.C, Smithsonian Institution, 1998. с. 327.