Землянка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Землянка

Землянка е вид вкопано жилище, представляващо изрита и покрита дупка в земята, която служи за временен или постоянен подслон на хора или домашни животни.

Това са едни от най-древните видове къщи, познати на археолозите. Строени са още по времето на неолита. За построяването им може да се използва малък хълм[1]. Землянките може да са изцяло под земята, а може и покривът им или входът им да са над земята. По време на война могат да служат за скривалище, а по време на лов за временно жилище. Вътрешността може да е с правоъгълна или кръгла форма. Обикновено в центъра се намира огнище, а покрай стените нарове, понякога на два етажа.

Землянките са широко използвани като защита от обстрел по време на Първата световна война на Западния фронт. Те са важна част от военната борба, тъй като са използвани като зона за почивка и извършване на други дейности като хранене. Те варират по размер, като могат да държат няколко души или войници. Някои усъвършенствани землянки са строени на повече от 10 метра под земята, облицовани с бетон, дърво и стомана, за да издържат на удар от артилерия, достъпна чрез набор от стълби.

По време на Втората световна война партизани или въоръжени борци от съпротивата в Източна Европа понякога живеят в землянки, които са използвани като подземни бункери, за да осигурят подслон и скривалище от враговете[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]