Уелс (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Уелс.

Местоположението на остров Уелс в Канадския арктичен архипелаг

Остров Уелс (на английски: Wales Island) е 34-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 1137 км2, която му отрежда 43-то място сред островите на Канада. Административно островът се намира в канадската територия Нунавут. Необитаем.

Остров Уелс е разположен в югоизточната част на залива Комити (между полуостровите Симпсън на запад и Мелвил на изток). Тесен (1,5 км) проток го отделя на югоизток от бреговете на Мелвил. Островът е дълъг от север на юг 63 км, а ширината му от запад на изток е 23 км.

Релефът е предимно равнинен с приповдигната централна част до 80 м н.в., от където радиално към крайбрежието се стичат къси реки и потоци.

Островът е открит през август 1846 г. от шотландския полярен изследовател Джон Рей, а през юни следващата година детайлно го изследва и картира.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Уэйлс (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.