Уикипедия:Вълшебник/Източници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Източници
Съдържание
Край

Информацията в Уикипедия трябва да бъде надеждна и проверима.
Факти, гледни точки, теории и аргументи могат да бъдат включвани в статии само ако вече са били публикувани в надеждни и достоверни източници. Източниците трябва да имат репутация на проверими и точни, и да бъдат независими от темата на статията. Позоваването на източници е един от основните принципи на Уикипедия и е официална политика за всяка статия в енциклопедията. Те също така трябва да отговарят на твърденията; невероятните на пръв поглед твърдения изискват изключителни източници. Ако не сте сигурни дали вашите източници са достатъчно добри, прочетете описанието за надеждни източници, и ако все още не сте сигурни, можете да зададете въпросите си на мястото ни за разговори.

А знаете ли кои са лошите източници?

Това са блогове, страници от социални мрежи, „лични знания“ и въобще всеки източник, който не може да бъде независимо потвърден от друг редактор. Към тях се отнасят и оригиналните изследвания, които включват лични мнения, политически възгледи или привличат внимание към нечии теории.

Забележка: Други статии в Уикипедия или други Уикипедии не се смятат за надеждни източници (въпреки че можете разбира се, да копирате и цитирате съответните източници от другите статии).

Добрите източници:

Примери за добри източници са: книги, вестници, реномирани списания, академични издания.

Ако статията ви не се позовава на надеждни и независими източници, тя може да бъде изтрита.


Има ли предложената от вас статия достатъчно добри източници?

Статията ми има добри и надеждни източници Статията ми (все още) няма добри източници