Уикипедия:Вълшебник/Обща значимост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Значимост
Източници
Съдържание
Край

Преди всичко друго, Уикипедия е енциклопедия. Това означава, че по своята същност, обектите на статиите в Уикипедия трябва да бъдат достатъчно известни и значими, за да се смятат за енциклопедични.

Обектът на статията е значим, ако е бил предмет на няколко съществени публикации от източници, които са надеждни и независими от самия обект и един от друг. Всички обекти трябва да отговарят на минимален праг на значимост, за да може статията за обекта да бъдат включена в Уикипедия. Това изискване гарантира, че съществува достатъчно надежден материал, за да се напише проверима и енциклопедична статия по темата.

Знаете ли?
Че понятието значимост не е непременно свързано със слава или популярност, макар че те биха могли да спомогнат за доказването му?

Значимостта в Уикипедия е основен критерий. Нито една тема не е значима, само защото съществува. Източниците трябва да покажат, че тя е получила значително независимо отразяване и че не е само от краткотраен интерес, нито резултат от промоционална дейност и безразборна реклама. Надеждни източници за тези доказателства са реферирани издания, достоверни и авторитетни книги, уважавани медии и други.

Самата Уикипедия е изоставащ индикатор за значимост – една тема е значима за Уикипедия, ако и едва след като светът вече я е забелязал. Но кратките новинарски пикове и препечатването на една новина от други издания не са достатъчно доказателство за значимост, каквото например е продължителното отразяване.

Все пак решението дали да се напише статия зависи изцяло от редактора в Уикипедия, но то не трябва да се основава само на личните му предпочитания, а по-скоро на обективната му преценка.


Отговаря ли предложената от вас статия на изискванията за значимост?

Статията е за известен и значим обект Тя е за обект, който може би не е достатъчно значим (може ли да се напише?)