Уикипедия:Заявки към администраторите/Архив/2020/февруари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки към администраторите на Уикипедия:Заявки към администраторите.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.

Предупреждение/Блокиране на Rumensz

Тук нашият колега Rumensz е определил редакция на Алиса Селезньова като "глупава". Подобна стилистика не е нова за него. Вече е бил предупреждаван за използването на "глупак". Смятам това за лична нападка и моля за администраторска намеса.--Simin (беседа) 21:18, 4 февруари 2020 (UTC)

Затова пък следващата определям като умна. Но защо трябваше да се минава през тях чрез връщате на редакция? Просто променяш каквото искаш. А как да определя опитите за сатанизирането ми? --Rumensz (беседа) 21:33, 4 февруари 2020 (UTC)
Написаното не променя факта, който изтъквам по-горе - личната нападка. Споделям и изтъкнатото от Luchesar , когато е предупредил Rumensz за личните нападки и грубостите.--Simin (беседа) 05:15, 5 февруари 2020 (UTC)
Въздържайте се от всякакви лични нападки. При бъдещи спорове всички страни в спора е желатено да се опитат да постигнат някакъв консенсус преди да започнат многократно да връщат редакции. Няма нищо конструктивно в подобни действия. --ShadeOfGrey (беседа) 08:00, 5 февруари 2020 (UTC)
Ok Предупреждение от мен. При следващи лични нападки ще блокирам. --ShadeOfGrey (беседа) 08:00, 5 февруари 2020 (UTC)

FWIW, Уикипедия:Разговори#Ограничение за размяната на „бележки“ и „източници“.
— Luchesar • Б/П 20:43, 5 февруари 2020 (UTC)

Блокиране на Румен

Това [1] минава според мойта сметка всички граници на нахалството и некооперативността след чаршафа, който се изписа на Разговори. Очевидно е точната дефиниция на плодотворен, но вреден потребител изграещ по ръба на нервите на общността. -- Мико (беседа) 16:33, 11 февруари 2020 (UTC)

Явно потребителят (Мико) се забавлява да връща редакции. За съжаление нищо полезно в действията му и в тази заявка.--Rumensz (беседа) 16:45, 11 февруари 2020 (UTC)
Ни най-малко не ми е забавно, повярвайте ми. Отвратителната арогантност, с която пренебрегвате принципно дискусиите - конкретно последната на Разговори - и силово налагате мнението си по всякакви въпроси, съвсем, ама съвсем, не ми е забвна. Ако реакцията на общността не е адекватна - още по-малко забавно ще ми стане. -- Мико (беседа) 16:49, 11 февруари 2020 (UTC)
Това, че има дискусия съвсем не значи, че има решение. Всъщност Вие налагате с всякакви методи мнението си. За Вас и за останалите фундаменталния въпрос - „Каква е разликата между научна статия и статия в Уикипедия?“. --Rumensz (беседа) 16:59, 11 февруари 2020 (UTC)
А за вас просто блокиране. -- Мико (беседа) 17:04, 11 февруари 2020 (UTC)
 Явно потребителят (Мико) се забавлява да връща редакции. За съжаление нищо полезно в действията му (...)  от Rumensz
А във Вашите действия какво полезно има? Защо е нужно да продължавате упорито да променяте името на тоя раздел, след като вече Ви е напълно ясно, че няма консенсус по въпроса. С какво подобни редакции помагат на Уикипедия? Дори да не го осъзнавате -- а очевидно още по-лошо, ако го осъзнавате, но въпреки това го правите -- с тези си действия Вие вредите. Най-вече, боя се, давате изключително лош пример, точно защото сте един от най-опитните редактори тук.
Колкото и да съжалявам, когато думите не биват чути, има и други средства да бъдат -- може би, надявам се -- отворени ушите и най-вече сърцето за тях. В миналото сте били блокиран за 1 час, два часа и един ден. Затова сега Ви блокирам за три дни. Искам добре да разберете, че това не е жест спрямо Вас като човек, а спрямо Вашето поведение. Надявам се, че ще покажете зрялост, каквато не се съмнявам, че би трябвало да притежавате.
— Luchesar • Б/П 17:04, 11 февруари 2020 (UTC)
+1 --ShadeOfGrey (беседа) 17:41, 11 февруари 2020 (UTC)

Приключване с {{Биография инфо}}

Останаха само Потребителските страници, които според колегите не следва да се пипат. Което би ме улеснило. Шаблонът може да се изтрие или да се пренасочи към „Личност“. --Rumensz (беседа) 16:42, 11 февруари 2020 (UTC)

Ако това е заявка за триене - аз съм абсолютно против. Лично подкрепям Личност, но познавам поне двама редактори, които имат задръжки - подобна миграция не помня да е обсъждана. -- Мико (беседа) 16:47, 11 февруари 2020 (UTC)
Не Без предварителен ясен консенсус в общността, такива казуси не са от компетентността на администраторите.
— Luchesar • Б/П 16:27, 12 февруари 2020 (UTC)

Корекция на референции към страница

Привет,

след обсъждане с Iliev, пиша тук и се надявам някой от администраторите да ми помогне: става въпрос за страницата на мой роднина - Филип Ишпеков (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF_%D0%98%D1%88%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2). Покрай погребението му миналата седмица забелязах, че на страницата му има откровено невярна референция и съответна информация. Става въпрос за втората препратка (към "Абсурдни теории, фалшификации и заблуди за произхода на българите мохамедани") и твърдението, че е роден с името "Фаик". Това е откровена неистина и не съответства реалните факти, както всъщност предполага и самият източник.

Пробвах да ги махна сам, но промените ми бяха отхвърлени. Благодаря предварително за съвета относно как да корегирам неистините за дядото на съпругата ми.

Поздрави,

Иван --Предният неподписан коментар е направен от Ivanuky (приноси • беседа) 08:18, 17 февруари 2020 (проверка)

Има посочен източник, в който, между другото, БАН има участие. На страница 44 от pdf документа ясно е упоменато твърдението, за което казвате, че е невярно. Освен ако нямате друг източник, който да твърди нещо различно, няма защо информацията да бъде премахвана. Изтриването на информация с източници се счита за вандализъм. --Ted Masters (беседа) 11:46, 17 февруари 2020 (UTC)

коментар направен от Ivanuky

Като допълнителен източник мога да добавя автобиографията му, издадена през 2009 година - "Попътни срещи и разлъки", посочена и в самата статия. ISBN 978-954-92475-1-0. В книгата надълго разказва за семейството си - баща си Борислав, майка Севда, брат Любен, дядо Масърко и други (има и снимки на страници 44-45-46). Никъде не се споменава името Фаик или нещо подобно. Във цитирания под номер 2 източник се споменава работа по учителско помагало в периода преди 1955, а по това време, 1949-1955, Филип Ишпеков е следвал в университета в Ленинград. В заключение мога само да коментирам, че или говорим за съвпадение на имена или съзнателна/несъзнателна заблуда.

Ще се радвам поправката да бъде одобрена,

Благодаря предварително,

Иван --Предният неподписан коментар е направен от Ivanuky (приноси • беседа) 18:08, 18 февруари 2020‎ (UTC)

Моите съболезнования за загубата на Вашия близък. Пожелавам на Вас и близките Ви сили, кураж и утеха!
Конкретно по темата, започва да става малко объркано, затова нека опитаме да уточним фактите:
  • източникът на информацията е статия от историка професор Петър Петров;
  • Петров описва създаването на учебното помагало „Родопа – българска твърдина“ през 1960 година, в което като съавтор той посочва „Фаик Ишпеков“;
  • Петров също пише, че, докато траела работата по помагалото, въпросният Фаик Ишпеков „прие името Филип, с което е и досега“;
  • Петров уточнява още, че този Фаик Ишпеков е от село Забърдо (както и покойния Филип Ишпеков, обект на обсъжданата статия);
  • в регистрите на НБКМ действително книгата се числи със съавтор „Фаик Ишпеков“ (което изключва възможността професор Петров да лъже).
Възможностите оттук изглеждат две:
  • става дума за едно и също лице, при което името Фаик се потвърждава не само от спомените на професор Петров, но и от регистрите на НБКМ;
  • има двама Ишпекови от село Забърдо – Филип и Фаик – като Фаик също приел името Филип през 1960 година; в този случай е невярна информацията, че роденият с име Филип е съавтор с професор Петров на книгата „Родопа – българска твърдина“, понеже в НБКМ пише, че съавтор е Фаик, който по това време още не се е бил преименувал на Филип.
Второто е възможно, но освен, че е странно Фаик да се преименува на Филип, при положение, че от селото вече има друг Филип със същата фамилия (в селата обикновено хората се познават, особено пък ако са с една и съща фамилия, дори да не са близки родственици), също може би е странно съвпадението, че и двамата явно са имали публицистична дейност в едно и също издателство (това на БКП) практически през един и същи период (1960 – 1963): в НБКМ „Родопа – българска твърдина“ е отбелязана като издадена „София : [Издателство на] БКП, 1960“, а книгата „Справочник на агитатора: Цифри и факти“, със съавтор „Филип Ишпеков“ (освен ако не става дума за трети човек със същото име) – „София : БКП, 1963“.
Ще повторя, че е напълно възможно да става дума за някаква грешка, но очевидно тези неща е добре да бъдат изяснени, за да не се окаже, че въвеждаме читателите в заблуждение.
— Luchesar • Б/П 18:56, 18 февруари 2020 (UTC)

Протозои->Първаци

Ако може администраторите да преместят Протозои като Първаци, което е българското име на тази група организми. Посочил съм два източника в началото, в които се наричат първаци (=Protozoa). --Exonie (беседа) 00:48, 21 февруари 2020 (UTC)

Има поне два кандидата за „първаци“ – Протозои и Протисти. Добре ще е да се уточни дали да се прави пояснителна страница с връзка към двата вида и в скоби да се постави пояснението при преместването. И двете виждам, че са еукариоти. --Стан (беседа) 01:17, 21 февруари 2020 (UTC)
Посочил съм източници в които Първаци=Protozoa. В единия източник има и Протисти=Protista, в другия няма, защото се говори само за животни. По традиционната класификация Protista = Protozoa + Protophyta + "Protofungi", т.е. първаците са подмножество на протистите. Не съм виждал някъде да се отъждествява Първаци с Protista?! --Exonie (беседа) 02:41, 21 февруари 2020 (UTC)
Мога да добавя още източници където Първаци=Protozoa:
✔Готово Готово (Потребител:ShockD) --Спас Колев (беседа) 14:35, 24 февруари 2020 (UTC)

Страница за филм

Бих искал да направя страница за новия български филм Seen (2019). Monaco--Monaco 22:08, 26 февруари 2020 (UTC)