Уикипедия:Категории за изтриване/2006 приети 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане относно изтриване на страници.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
За нови процедури по изтриване използвайте Уикипедия:Страници за изтриване.
Претенции относно настоящата процедура можете да изкажете на Уикипедия:Разговори.

Изкуствена категория само за една статия. -- Златко ± (беседа) 13:54, 27 март 2006 (UTC)


Още една. Не споря, че столицата на щата е град, ама още няма нужда от категория. -- Златко ± (беседа) 13:56, 27 март 2006 (UTC)

... ещё раз. -- Златко ± (беседа) 13:57, 27 март 2006 (UTC)


ещё много, много раз

Вече накуп, много са :(:

и още:

Предполагам, че при такава групова номинация все някоя ще се попълни, но ще трябват доста хора да напълнят всичките до края на обсъждането. -- Златко ± (беседа) 14:05, 27 март 2006 (UTC)

  • За всичките. Спас Колев 12:29, 28 март 2006 (UTC)
  • Против всичките. Разбирам отчасти защо се предлагат по-горните категории за изтриване. На мнение съм обаче, че изтриването им повече ще навреди на Уикипедия, отколкото ще помогне. Ето няколко причини:
    • Никъде не е казано колко статии трябва да има в дадена категория, поради тази причина само предложението е спорно. За някои уикипедианци категориите са нужни, за други не. Това си зависи от човека.
    • Повечето категории са създадени сравнително скоро в последните 1-3 месеца. Решението да се изтрият е прибързано.
    • Категориите за градове и окръзи са основни категории. Те съществуват вече за други щати. Изградена е структура в която тези категории вече са включени. Категориите не са включени само в щата си, ами и в Категория:Градове в САЩ и Категория:Окръзи в САЩ. Изтривайки тези категории, Уикипедия ще се лиши от ценно съдържание, което търсещите информация няма да могат да намерят ако търсят чрез Съдържанието вляво през категория Градове в САЩ или Окръзи в САЩ. Липсата на тези категории остава впечетление, че статии не съществуват за тези страници в Категория:Градове в САЩ или Окръзи в САЩ.
    • Категоризирането на информация от ранен етап малко по-конкретно ще улесни по-късното категоризиране и ще спести време. В по-горните категории за щатите ще се слага и друга информация, а не само за градове. Изтриване на всичките категории за градове например ще слее цялата тази информация и ще бъде по-трудно, неясно и ще отнеме повече време по-късно да се прекатегоризират статиите.
    • Изтриването на категории ще загуби времето на търсещите информация. Някой влизайки в Категория:Орегон например и виждайки сегашното и състояние знае много добре каква информация има там, за градове и магистрала. Махайки категорията за градовете там ще изсипе цялата информация от градовете в Категория:Орегон. Някой незапознат със този щат ще трябва да щрака на всяка статия да види за какво се отнася. Ако човека не търси информация за градове и магистрала ще си е загубил времето ако статиите не са категоризирани.
    • Ненамирането на информацията за тези градове и окръзи и други, които ще бъдат създадени в тези категории ще намали потенциалната информация за едни от най-важните статии такива за градове и окръзи, които са основен генератор за информация на даденото място. Това от своя страна ще има негативен ефект на създаването на нови статии и разширяването на съществуващи статии в Уикипедия.
    • Не се мисли в перспектива.
    • Не се мисли в контекстта на други статии и съдържание в Уикипедия.

Поради тези и други причини, които нямам време да изброявам гласувам против. --Ванка5 02:20, 29 март 2006 (UTC)

Пак изкуствена - съдържа мъниче и микромъниче (последното вече номинирах за изтриване). -- Златко ± (беседа) 21:46, 31 март 2006 (UTC)

  • За --ктегория за група вече е прекалено. Boll Weevil

Имаме Категория:История на България (1945-1989). --Предният неподписан коментар е направен от V111P (беседа • приноси) .

Интересно на какъв принцип прецени коя от двете е за изтриване ухилване. Моето мнение е категориите да следват структурата на статията История на България - ако решим да преместим границата на 1946 и да преименуваме секцията, както си направил, тогава категорията би трябвало да стане Народна република България. --Спас Колев 15:35, 1 април 2006 (UTC)
Прецених на принципа на Категория:Трета българска държава. Там имаме Категория:История на България (1878-1918) и Категория:История на България (1918-1945). А пък за НРБ вече имаме мъниче и затова реших да му придам някакъв смисъл. Не знам точно кои години къде трябва да са, но нещата няма как да са идеални. НРБ по принцип трябва да е 1946-91 ако става за въпрос, а пък на нас ни трябва 1944 или 1945-89. --V111P (беседа) 16:17, 1 април 2006 (UTC)
ОК, въпросът е да спираме ли на 1989 или да я оставим отворена. За мен е все тая, стига да е синхронизирано със секциите в История на България. --Спас Колев 11:00, 3 април 2006 (UTC)
Имаме и Категория:История на България (след 1989) - тази ще е отворена. Какво те притеснява, че 45 г. са твърде малко за 1 категория ли? Предните са за по-малко години 1878-1918 и 1918-1945. М/у другото, отказвам се от "НРБ" като име на секцията и основната страница. НРБ трябва сигурно да е нещо като Арменска соц. република. --V111P (беседа) 11:21, 3 април 2006 (UTC)
Нищо не ме притеснява, просто се чудех кое е по-добре. Мисля, че нещата се поизясниха. Ще преместя Категория:История на България след 1945 в Категория:История на България (1945-1989) и ще сложа секцията по същия начин (за основната страница не знам). --Спас Колев 11:48, 3 април 2006 (UTC)
  • За мен е добър кандидат За изтриване - има текст като за статия (неуикифициран при това), виси в нищото (няма надкатегория) и е самозациклена. -- Златко ± (беседа) 17:26, 1 април 2006 (UTC)
    • Ако махнеш редакцията на ИП-то, си става съвсем нормална. Въпросът е как по принцип трябва да се нарича категорията. --Спас Колев 11:00, 3 април 2006 (UTC)

Празна, виси в нищото, и няма с какво да се запълни за момента (за да оцелее). -- Златко ± (беседа) 23:05, 5 април 2006 (UTC)

Категория с една статия, сложена много не на мястото си. Моля да се изтрие като ненужна за момента, няма си дори основна статия. -- Златко ± (беседа) 08:28, 6 април 2006 (UTC)

  • За. Е тука просто нямам думи. В категория лаборатория влизат и мишки и стъклария и учени и книги и сандвичи и кви ли не неща. Ако някой държи да остане, нека да е поне лабораторна стъклария или оборудване.--BloodIce 07:50, 13 април 2006 (UTC)

Празна подкатегория на Категория:София. В нея имаше само една Категория:Църкви в София, но тя е под-подкатегория на Категория:София, така че Категория:Религия в София се явява излишно междинно ниво. Няма особен потенциал в нея да се добави нещо друго, освен църквите, на които и без това не им е там мястото. --Христомир Раков 20:01, 6 април 2006 (UTC)

Дори да се сътворят 1-2-3 обзорни статии в (много далечното) бъдеще, пак не си заслужава отделната категория. За изтриване. -- Златко ± (беседа) 07:41, 7 април 2006 (UTC)

преименуване и сливане на китайски категории

Категория:Народна република Китай беше в несъответствие със статията Китайска народна република, и затова е преименувана на Категория:Китайска народна република. В нея имаше само основната статия и подкатегория Категория:Китайски провинции с още три, затова пътьом ги слях. Предлагам за изтриване старото име и подкатегорията. -- Златко ± (беседа) 07:39, 7 април 2006 (UTC)

След сливането на магистралите тази категория се изпразни от съдържание и е излишна - основната статия и голия списък. -- Златко ± (беседа) 15:43, 7 април 2006 (UTC)


подкатегории на стабилни потребители

Според мен Категория:Простаци и тъпанари и Категория:ИнжИнери са създадени само за доразпалване на конкретен конфликт и са излишни. -- Златко ± (беседа) 14:53, 11 април 2006 (UTC)

Разделям гласуването по настоятелна молба на уважаван уикипедианец. Моля по възможност да разпределим гласовете си в подсекциите. -- Златко ± (беседа) 04:07, 13 април 2006 (UTC)
  • Против. Категория:Простаци и тъпанари е създадена наистина от самия генади (имена няма да споменавам) с цел доразпалване на конфликта. Категория:ИнжИнери е създадена с информативна цел, за да контрира дезинформацията, идваща от името на категорията (аз ще си напиша едно по-подробно описание на т.нар. ИнжИнери). Когато категорията се преименова, може да си сменя гласа. --Петко 14:59, 11 април 2006 (UTC)

В такъв случай настоявам Златко да оттегли предложението си, и да се раздели гласуването на две/три, за всяка по отделно. Според мен също генадиевата просташка и тъпанарска проява е за триене. Обаче Категория:ИнжИнери само излага фактите и е необходимо да остане, защото иначе новодошлите потребители може да се объркат. Напомням на всички, че тези материали/просташки думи/ненормално държание са въведени в Уикипедия от генади (имена няма да споменавам); аз само съм почнал да ги събирам на едно място; като го допускате да се държи, както се държи, ще имам още материали за добавяне. --Петко 20:22, 12 април 2006 (UTC)

Петко, можем ли да разделим само твоя глас, защото за нас май са под общ знаменател. Моля те, посочи против изтриването и на двете ли си, или за някоя си за. Поздрави, Златко ± (беседа) 01:54, 13 април 2006 (UTC)
Методи е посочил, че за него и трите са с общ знаменател. За теб са двете, за мен -- също две от трите, но различни, Христомир не се е произнесъл съвсем очевидно (една ли, две ли, три ли, и кои). Товето предложение беше направено преди да добавя подробната фактологическа информация и препратки към изявленията на ИнжИнерите -- малко прибързано номиниране. Поради тези няколко причини отново те моля да си оттеглиш предложението и да предложиш наново, всяка поотделно. Така ще е най-ясно, без да има особени проблеми и трудности. Благодаря ти за помощта и за разбирането. --Петко 02:42, 13 април 2006 (UTC)
Малко ми е трудно да говоря за 3 от 2. Аз съм номинирал само подкатегориите (две на брой), а за категорията над тях си има отделна процедура. Изказването на Методи по-горе не дава бройка. Мога само да посоча, че и двете категории включнват ненужно малък брой статии, а дори и да почнете да ги множите пак ще са страници между двама потребители. Простете и забравете, pax. -- Златко ± (беседа) 03:29, 13 април 2006 (UTC)
Съгласен съм, и трите включват ненужно малък брой статии -- обаче за едната ти два пъти гласуваш за оставане. За трети път те моля да ги предложиш всяка поотделно - ще ти коства по-малко, отколкото да ми отговаряш. Причините са няколко и съм ги изброил по-горе. --Петко 03:46, 13 април 2006 (UTC)

Категория:Простаци и тъпанари

Разделям гласуването по настоятелна молба на уважаван уикипедианец.

Категория:ИнжИнери

Разделям гласуването по настоятелна молба на уважаван уикипедианец.

  • За изтриване. Създадена само за доразпалване на конкретен конфликт. -- Златко ± (беседа) 04:07, 13 април 2006 (UTC)
  • Против. Съдържа единствено важна информация относно уважаващ себе си потребител, подкрепена с източници на изказванията му. Целта й е информативна (който е забравил, да си припомни), защитна (предпазване на новодошлите уикипедианци) и контрира дезинформацията, въведена от потребителя в Категория:Стабилни потребители на Уикипедия. Категорията не е още завършена, в процес на добавяне са още материали, разкриващи същността на нещата. Затова призовавам останалите Уикипедианци, не само да гласуват против изтриването й, ами и да помогнат за разширяването и подобряването й, чрез добавяне на още изрази, изразни похвати, процедурни хватки и др., ползвани от уважаващия себе си потребител. --Петко 04:18, 13 април 2006 (UTC)
  • За. Достатъчно неприятно ми се виждаше и създаването на анти-страници в потребителското пространство, за да се разраства това и извън Потребител: и Потребител беседа:. Основното предназначение на Уикипедия все пак е да бъде енциклопедия...--Методи Колев 04:35, 13 април 2006 (UTC)
    Моля Методи и другите колеги Уикипедианци за извинения, ако съм им причинил неприятни чувства. Ако е заради това, че е на отделна страница, когато бъде изтрита, ще въведа фактическата информация и препратки в самата категория:Стабилни потребители на Уикипедия, където всъщност й е мястото. Отново моля за извинения. --Петко 04:48, 13 април 2006 (UTC)
  • Против Оставете човека да си се самозадоволява по сравнително безобиден начин. Като му отнемете занимавката, може да направи по-големи поразии. Взел е да цапа и по статиите, като не му създавам достатъчно занимавка. Бъдете по-практични! --ИнжИнера 06:48, 13 април 2006 (UTC) Стабилен Stable
  • За.--Мико Ставрев 07:04, 13 април 2006 (UTC)
  • За --Христомир Раков 17:12, 13 април 2006 (UTC)
  • За Спас Колев 12:39, 20 април 2006 (UTC)

В категорията Берое в момента няма нищо, като преди това тук са се помествали само препратки към един бивш играч и един бивш треньор на отбора. Като и двете статии са мъничета. Категориите Български футболни отбори и Български футболисти, според мен, са съвсем достатъчни за обслужването на такива статии. --keranov 17:40, 12 април 2006 (UTC)

Етническа преса в България

Според мен статията и свързаната с нея категория е желателно да се прекръстят с български термин и да се избегне двусмислието. -- Златко ± (беседа) 11:38, 15 април 2006 (UTC)

Хм, какъв термин имаш предвид? Иначе мисля, че списъка, заедно със статиите, трябва да отидат в Български вестници, а категорията да се махне. --Спас Колев 12:41, 20 април 2006 (UTC)
Категория:Етнически издания в България. -- Златко ± (беседа) 15:31, 20 април 2006 (UTC)

Юридически категории

Категория:Адвокати съдържаше само една статия, а Категория:Видни юристи беше незнайно защо надкатегория на Юристи. Предлагам да се отървем от втората, а пътьом да махнем и първата. -- Златко ± (беседа) 00:06, 27 април 2006 (UTC)

Малка и няма и накъде да расте. -- Златко ± (беседа) 11:38, 4 май 2006 (UTC)

  • За Спас Колев 12:08, 4 май 2006 (UTC)
  • За Могат да се добавят и курортите (и да се казва Селища Б-я), но пак ще е малка. Могат да се обединят в една категория (Административни и териториални единици в Б), заедно с регионите, областите, общините, кметствата и районите, но това, мисля си, пределно ще затрудни читателите.--Phips 19:33, 6 май 2006 (UTC)


Предлагам да се преименува на "Компании на САЩ" „Компании от САЩ“ - северноамериканските са част от американските, а тези на САЩ са само част от северноамериканските. За сравнение в английската Уики категорията е "Companies of the United States". -- Златко ± (беседа) 16:26, 4 май 2006 (UTC)

Не е ли по-добре Компании от САЩ? "На" може да значи собственост на федералното правителство. --Спас Колев 07:10, 5 май 2006 (UTC)
Като че ли наистина е по-корекно. А в немското всички са Предприятия (САЩ), предприятия (Турция), което не ми харесва.--Phips 20:37, 6 май 2006 (UTC)
Знаех си, че което първо ми дойде в главата, друго по-добро тя няма да роди, ама да ме питаш що го преправих. Мислех да е „от“, ама го пипнах. Приемам забележката и си посипвам главата с пепел :-). -- Златко ± (беседа) 20:17, 6 май 2006 (UTC)

Приетия термин на български е "Антивирусен софтуер". Създадох съответната категория, преместих страниците от тази там, така че е празна. --Daggerstab 15:45, 7 май 2006 (UTC)

"Холандското кралско семейство"

Категория:Членове на холандското кралско семейство има една статия и една подкатегория (Категория:Холандски монарси). В последната също има една статия. По моите критерии сама статия в категория е твърде малко - или трябва да се напълни, или да се трие, и затова номинирам и двете. -- Златко ± (беседа) 00:09, 11 май 2006 (UTC)

  • За двете--Phips 19:49, 11 май 2006 (UTC)
  • Против Ще се напълни. Ням нужда после да се създава отново. Категориите са смислени. Голди трябва да си укротява чистаческата мания. Категории, в които със сигурност има още обекти, за които просто няма все още статии, не бива да се трият. Има смисъл да се трият единствено безсмислени категории и такива, в които обектите са прекалено малко. Става дума за обектите в категорията, а не съществуващите в момента статии в Уикипедия. --Емил Петков 07:02, 12 май 2006 (UTC)
  • За --PrinceYuki 07:22, 12 май 2006 (UTC)