Уикипедия:Проект Поддръжка/Работна

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уикипедия:Петте стълба[редактиране на кода]

Основните принципи на Уикипедия могат да бъдат обобщени в пет „стълба“:

Уикипедия е енциклопедия

Уикипедия съчетава много от характеристиките на общите и специализираните енциклопедии, алманасите и географските справочници. Уикипедия не е импровизирана трибуна, рекламна платформа, място за платени публикации, експеримент по анархия или демокрация, не е място за безразборно събрана информация, нито уеб директория. Тя не е речник, вестник, нито колекция от източници на информация, въпреки че някои от сродните проекти на Уикимедия са.

Уикипедия се пише от неутрална гледна точка

Стремим се статиите в Уикипедия да са написани в безпристрастен тон и да документират и обясняват основните гледни точки в степента, която съответства на тяхната значимост. Избягваме застъпничеството и очертаваме информацията и проблемите, вместо да ги разискваме. В някои области може да има само една широко призната гледна точка; в други, описваме множество гледни точки, представяйки всяка една точно и в контекст, а не като „самата истината“ или „най-правилната гледна точка“. Стремим се точността на всички статии в Уикипедия да бъде проверима като цитираме надеждни, авторитетни източници, особено когато по темата има противоречия или се отнася до жив човек. Личните преживявания, интерпретации или мнения на редакторите нямат място в Уикипедия.

Уикипедия предлага свободно съдържание, което всеки може да използва, редактира и разпространява

Тъй като всички редактори публикуват своята работа под лицензии в полза на обществото, позволяващи свободна употреба, нито един редактор не притежава дадена статия и всички приноси могат и се предполага да бъдат редактирани и разпространявани под различна форма безмилостно. Спазвайте законите за авторското право и никога не плагиатствайте съдържание от източниците, които използвате, независимо какви са те. Заемането на медийни файлове, които не са издадени и публикувани под лицензия, позволяваща свободна употреба, понякога е разрешено като честна употреба, но се стремете първо да намерите безплатни алтернативи. Имайте предвид, че доктрината за честна употреба (fair use) не е част нито от европейското, нито от българското законодателство (изключения и ограничения от авторското право съществуват в националната правна уредба, но не са съвместими и еквивалентни с доктрината за честна употреба).

Редакторите на Уикипедия трябва да се отнасят едни към други цивилизовано и с уважение

Уважавайте колегите си уикипедианци, дори когато не сте съгласни с тях. Прилагайте етикета на Уикипедия и не се впускайте в лични нападки. Търсете консенсус, избягвайте редакторски войни и никога не разрушавайте Уикипедия, за да илюстрирате гледната си точка. Действайте добронамерено и прилагайте презумпцията за добронамереност спрямо другите. Бъдете отворени и гостоприемни към новодошлите. Ако възникнат конфликти, обсъдете ги спокойно на съответните дискусионни страници, следвайте процедурите за разрешаване на спорове и имайте предвид, че има 298 124 други статии в българската Уикипедия за подобряване и обсъждане.

Уикипедия няма твърди правила

Уикипедия има политики и насоки, но те не са изсечени в камък; тяхното съдържание и тълкуване могат да се променят с времето. Принципите и духът са по-важни от буквалното значение на използваните думи и понякога подобряването на Уикипедия изисква да се правят изключения. Бъдете смели, но не безразсъдни при обновяването на статиите. И не се притеснявайте да правите грешки: те могат лесно да бъдат коригирани, защото (почти) всяка предишна версия на всяка статия е съхранена.