Уикипедия:Разговори/Архив/2014/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Статистика

Днес попаднах на статистика относно посещенията на Уикипедия. Българоезичната Уикипедия има 33 милиона посещения за април 2014 г. Това са 1,1 млн. посещения на ден, 46 хил. на час, 770 на минута или 15 на секунда. Около 15% от посещенията са от ботове и кроулъри, но въпреки това мисля, че достигаме огромна публика като за уебсайт, който е на език, говорен от 10-тина милиона души. Посещенията са се увеличили с 4% за последната година, което е хубаво. С една дума – браво! --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:48, 1 май 2014 (UTC)

Помощни страници

Какво е станало с линка „Помощ“ горе в ляво, че пренасочва към mediawiki? --Termininja 22:36, 1 май 2014 (UTC)

Мен си ме пренасочва към Уикипедия:Първи стъпки... --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:44, 3 май 2014 (UTC)
Оправено е. --Termininja 20:24, 4 май 2014 (UTC)

Патрулиране

От месеци насам когато отбележа 12 редакции едновременно като патрулирани системата не ги отчита всички като патрулирани, а просто ги намалява с една. Преди беше по-готино, защото не трябваше да цъкам шест пъти, че албумите на Майли Сайръс наистина ги има. Някой знае ли дали мога да направя нещо по въпроса? --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:20, 2 май 2014 (UTC)

Как ги отбелязваш наведнъж? Имаш предвид, че в една статия отбелязваш последната редакция като патрулирана и всички преди нея също се отбелязват? --Поздрави, Петър Петров 19:27, 8 май 2014 (UTC)
Преди показваше всичките редакции, ако цялата поредица е коректна с едно натискане ги отбелязваше като проверени. Сега пак показва цялата поредица от редакции, но като натиснеш [Отбелязване като проверена редакция] отбелязва само последната, а не всички. – єl кѻ реӌи? 13:00, 9 май 2014 (UTC)
Да, сега се отбелязва само една версия, и мен ме дразни това --Nadina 20:56, 16 май 2014 (UTC)
Преди няколко месеца видях, че множественото патрулиране се е счупило заради поредната промяна в кода на Медияуики. Поправката не е тривиална, затова ще трябва да почакате известно време. — Борислав 12:26, 17 май 2014 (UTC)

Ползване на Уикипедия за лична страница

Направи ми впечатление потребителската страница Потребител:Pepi Cekov. Момчето няма нито един принос в Уикипедия извън тази страница. Търпим ли такова ползване на Уикипедия? --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:43, 3 май 2014 (UTC)

В историята на У:СИ май има прецеденти и в двете посоки, напоследък май ги трием (поне когато са явна комерсиална реклама). --Спас Колев (беседа) 17:29, 4 май 2014 (UTC)
Бих се ръководил от Използване за своята потребителска страница. Там пише: „Неотговаряща на политиката на Уикипедия потребителска страница задейства стандартен процес за справяне с проблемни редактори: Редактор, който нарушава политиката получава предупреждение, а друг редактор дори може да се намеси чрез премахване на съдържание от страницата. Ако редакторът с нередовна потребителска страница не е съгласен, че съществува проблем, администратор премахва съдържанието, което е в нарушение. Ако редактор настоява за връщане на съдържанието обратно, може да загуби права за промяна в своята потребителска страница или изобщо.“ --Uroboros беседа 14:26, 7 май 2014 (UTC)
Дори няма нужда от обсъждане, директно е за изтриване. --Станислав Николаев 17:23, 7 май 2014 (UTC)
Аз не виждам някакъв проблем със страницата на момчето. А относно това, че няма приноси - той се е записал преди десет дена. – Owain (беседа) 17:40, 7 май 2014 (UTC)
Значи има проблем. Не е тук, вече 10 или повече дни за да пише в У, а за да си направи фейсбук страница. У:НЕЕ --Uroboros беседа 18:57, 8 май 2014 (UTC)
Аз мисля, че няма значение от броя на редакциите. Ако личната страница е (само)реклама, се трие. Едно е да отбележиш кой си, дори с личен уебсайт и препратка към Фейсбук, друго е да се нацвъкаш като {{паун}}. Ако някой има проблем с изтрита лична страница винаги може да се мотивира, възстановяването е лесно. --Поздрави, Петър Петров 19:31, 8 май 2014 (UTC)
+1. В този ред на мисли може ли да вземете отношение по този спор относно приноси по една-единствена статия в продължение на повече от месец (най-вероятно самореклама).--Ket (беседа) 18:03, 9 май 2014 (UTC)

Цветове на картинка

Преди известно време кропнах тази картинка от оригинала. На компютъра ми всичко беше ОК с цветовете, но като я ъплоуднах цветовете се промениха и картинката стана някаква оранжева (мисля, че аз я изрязах с „Paint“, може от това да се е получил този проблем). Може ли някой, ако не му е проблем, да я кропне отново и да замести старата, но с нормалните цветове. Благодаря. – єl кѻ реӌи? 14:05, 4 май 2014 (UTC)

Аз съм малко далтонист, но според мен цветовете са си същите. Може би ти изглеждат различни, заради промяната на фона? --Спас Колев (беседа) 17:31, 4 май 2014 (UTC)
На мен ми изглежда по-оранжева. Странното е, че като си я сваля на компютъра и цветовете и се променят и стават като на оригиналната, а като я гледам от Уикимедия ми се струва по-оранжева. Може пък и аз да съм в грешка и да са еднакви. – єl кѻ реӌи? 18:44, 4 май 2014 (UTC)
✔Готово Готово --Поздрави, Петър Петров 19:23, 8 май 2014 (UTC)
Благодаря! – єl кѻ реӌи? 21:00, 8 май 2014 (UTC)

Български след тарашкевица

В списъка с интеруики връзки Български е даден веднага след Беларуская (тарашкевица), което име е дълго и тромаво и затруднява четенето на езика който следва. Това е неправилно и вероятно е направено нарочно, защото Български следва да е последен в списъка на езици, започващи с Б, защото втората буква е ъ. Мисля, че трябва да се поиска това да бъде оправено в Уикиданни. – Owain (беседа) 11:34, 7 май 2014 (UTC)

Някой има ли идея защо този шаблон не работи? Може ли да се оправи, в момента никаква работа не върши – примерно в инфокутията на статията Европейска народна партия. – єl кѻ реӌи? 12:17, 9 май 2014 (UTC)

Ok Ползваше старият NavFrame клас, който наскоро беше разкаран от МедияУики:Common.js - сложих му новия mw-collapsible --Termininja 20:36, 16 май 2014 (UTC)
Благодаря. – єl кѻ реӌи? 17:35, 17 май 2014 (UTC)

Здраствуйте уважаемые участники википедии, извините, что на русском. Мне интересно есть конкретные источники, где конкретно написано какие болгарские медали и какого ранга (степени) медали получил Андраник?--6AND5 (беседа) 12:24, 16 май 2014 (UTC)

Орден «За храбрость» IV степени <ref>Македоно-одринското опълчение 1912-1913. Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“, София 2006, стр. 741, №26.</ref>єl кѻ реӌи? 12:36, 16 май 2014 (UTC)
Спасибо за ответ, я читал этот архив, но там не все написано, а другие болгарские источники есть?--6AND5 (беседа) 14:06, 16 май 2014 (UTC)
Нет. Not that i'm aware of. – єl кѻ реӌи? 17:35, 17 май 2014 (UTC)

Въведение в регулярните изрази за лесно форматиране

Регулярните изрази позволяват лесно търсене и замяна на текст и са много полезни за редакторите в Уикипедия, главно при форматиране. Това е кратко въведение за тези които не знаят какво представляват и как да ги използват.

Един от начините да използвате търсене и замяна с регулярни изрази при редактиране в Уикипедия (работи май само във Файърфокс и Кроум) е чрез новия тулбар (включва се от Настройки/Редактиране: "Включване на разширената лента с инструменти") с (пак там) включена опция "Включване на инструменти за вмъкване на препратки, таблици и други". Сега когато редактирате щракнете "Допълнително" и иконката най-отдясно на отворилия се втори ред на лентата с инструменти. Изберете опцията "Третиране на низа за търсене като регулярен израз".

Пример за това какво можете да правите с регулярните изрази: Искам да махна препратките от всички години на страницата. В полето Търсене на: използвам регулярния израз \[\[(\d\d\d\d)\]\] а в полето Заместване с: слагам $1 (в това поле не се пишат регулярни изрази).

Единственото нещо което трябва да знаете за начало е, че някои символи в регулярните изрази имат специално значение и затова когато не искаме да имат това специално значение трябва да сложим \ пред тях ( за да няма \ това значение използваме \\ ). Символи със специално значение са: \ . ? * + | ^ $ ( ) [ ] { }

Вече обяснихме какво е едно от специалните значения на \ (премахва специалното значение на следващия специален символ). Другото е, че пред някои букви \ придава специално значение. Така \d означава която и да е цифра, а \n - (невидимия) символ за нов ред (в текстовите редактори трябва да използвате \r\n вместо само \n). \s пък е интервал, таб или символ за нов ред, а \S е обратното - не-интервал (който и да е друг символ, буква, цифра).

Точката пък е най-лесна - означава която и да е буква, цифра или символ, дори интервал, само не и символ за нов ред.

Улавящи скоби: (\d\d\d\d) - това групиране "запаметява" това което е намерено, така че да можем да го използваме в полето Заместване с: чрез $1. (Ако имаме втора група в скоби в регулярния израз за запаметеното от нея използваме $2 и т.н.).

Вече трябва да разбирате как работи регулярният израз от примера горе за премахване на препратките от годините. Ето още един пример: Искам да форматирам всички години от вида 1999г (с интервал след г вместо точка и интервал) във вид 1999 г.. В полето Търсене на: използвам (\d\d\d\d)г  (включва интервал накрая), а в Заместване с: слагам $1 г.  (също включва интервал накрая).

Това стига като за начало. Тази информация после ще я сложа на Уикипедия: страница, но тук има по-голяма вероятност обикновен редактор да я прочете, затова първо я пускам тук. :-)

--V111P 16:27, 18 май 2014 (UTC)

Търсене на този регулярен израз "([^"]*)" и заместването му с този „$1“ променя кавичките на „правилни“. Вероятно с тази джаджа би работил по сходен начин... --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:31, 19 май 2014 (UTC)
Ето и плъгин за Advisor (Настройки/Джаджи) за това. :-) Слага се в личния common.js. Има място за подобрение обаче: така иска да променя и кавичките в HTML таговете например. И не знам дали трябва да се слагат такива кавички и на латински заглавия/имена? --V111P 06:45, 20 май 2014 (UTC)
if (window.ct && ct.rules) ct.rules.push(function (s) {
	var re = /(^|''|[ *#>}|(«])"([^"]*)"/gm;
	var a = ct.getAllMatches(re, s);
	var b = [];
	for (var i = 0, l = a.length; i < l; i++) {
		var m = a[i];
		// Be careful not to break wikilinks. If we find '[[' not followed by ']]' or '|' --- drop the suggestion.
		var leftContext = s.substr(0, m.start + 1);
		var indexOfOpening = leftContext.lastIndexOf('[[');
		var indexOfClosing = leftContext.indexOf(']]', indexOfOpening);
		var indexOfVerticalBar = leftContext.indexOf('|', indexOfOpening);
		if ( indexOfOpening != -1 && indexOfClosing == -1 && indexOfVerticalBar == -1 ) {
			continue;
		}
		b.push({
			start: m.start + m[1].length,
			end: m.end,
			replacement: '„' + m[2] + '“',
			name: 'кавички',
			description: 'Заместване на "прави" със „стандартни“ кавички.',
			help: 'В българския език и в Уикипедия на български се използват тези кавички: „ и “.'
		});
	}
	return b;
});
V111P но също ще промените тирета в Advisor/Джаджи? За да са български средни тирета (–) вместо дълги (—), и да в текста (там където трябват са средни) има средни тировета вместо малки (-). Джевянин (беседа) 07:32, 20 май 2014 (UTC).
Аз съм „за“. Добре ще е администраторите да направят това за всички. --V111P 07:48, 20 май 2014 (UTC)
Супер; важно да няма грешките;) Джевянин (беседа) 10:47, 20 май 2014 (UTC).
О, интеграцията в advisor.js е супер! --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:24, 20 май 2014 (UTC)
Промених скрипта по-горе така, че кавички да се променят само ако започват в началото на реда, след '' (две единични кавички), след интервал или след някой от символите * # > } | ( « Ако се сетите за други символи които трябва да се добавят към тези кажете. Сега работя върху скрипт за може би малко по-просто добавяне на нови правила. Нужни са и някои корекции в досегашните. --V111P 01:14, 2 юни 2014 (UTC)
Ето ви поправка за тирето, каквато Джевянин мисля иска. Но освен че слага средно вместо дълго тире, поправя и недостатъка на оригиналното правило, което не работеше след или преди: препратка, <ref>, курсивен или удебелен текст и т.н. Също и в препратка след | вече работи. --V111P 06:46, 3 юни 2014 (UTC)
// Замяна на късо тире със средно вместо с дълго чрез Advisor
if (window.ct && ct.rules && ct.rules[3]) ct.rules[3] = function (s) {
	var re = /[ \u00a0]+- +/g;
	var a = ct.getAllMatches(re, s);
	var b = [];
	for (var i = 0, l = a.length; i < l; i++) {
		var m = a[i];
		// Be careful not to break wikilinks. If we find '[[' not followed by ']]' or '|' --- drop the suggestion.
		var leftContext = s.substr(0, m.start);
		var indexOfOpening = leftContext.lastIndexOf('[[');
		var indexOfClosing = leftContext.indexOf(']]', indexOfOpening);
		var indexOfVerticalBar = leftContext.indexOf('|', indexOfOpening);
		if ( indexOfOpening != -1 && indexOfClosing == -1 && indexOfVerticalBar == -1 ) {
			continue;
		}
		b.push({
			start: m.start,
			end: m.end,
			replacement: '\u00a0\u2013 ', // U+2013 is an ndash
			name: 'тире',
			description: 'Смени със средно тире (en dash)',
			help: 'В изречение, късо тире оградено с интервали, почти сигурно трябва да е средно тире (en dash).'
		});
	}
	return b;
};

Да спомена, че и правилото за средно тире в интервал от години (примерно 2001-2002) изобщо не работи защото липсва реда re = ct.fixRegExp(re); след регулярния израз. Ако искат админите могат да поправят тези неща. --V111P 06:46, 3 юни 2014 (UTC)

Така кавички, средни тирета и интервали, ѝ, вече съществуват и поправя; питаш дали още можем добавим, мисля че да; например m² и m³ да адвисор попрвя вместо m2, m3 или, м2, м3 или м, км на m, km. Джевянин (беседа) 08:00, 3 юни 2014 (UTC).
Вместо на и&#768 ; не е ли по-добре да поправя й на ѝ, че хората като редактират виждат цифри и „ченгели“ сред текста и ги трият... --Termininja 06:59, 4 юни 2014 (UTC)
По същата или подобна причина беше променено &nbsp; на директния Уникод несекаем интервал, въпреки че той може да се приема като временен защото може да изчезне при някои редакции (например защото не може да се копира в Уиндоус). С ѝ проблемът беше че шрифтовете го нямаха, при което някой браузъри заместваха с буквата взета от друг шрифт, а други показваха квадратче. Тази ситуация разбира се се подобрява с времето. От друга страна нали вече имаме Визуалния редактор точно за неразбиращите уики кода. --V111P 08:38, 4 юни 2014 (UTC)

Скоро ще се започне световно първенство по волейбол за мъже, а нямя още статията, за 2010 година статията създал някой IP. Знаме, че популярност за този страница ще голяма в България, срамно ще за българскоезична уикипедия да не наблюдеваме световно първенство. Вече сега стискам палци за Юнаците да заемат най-малко трето място, а най-добре да спечелят:) Джевянин (беседа) 17:07, 18 май 2014 (UTC).

Крайните секции

Здравейте. Какъв трябва са крайните раздели във всяка статия? Дали: 1. Вижте също 2. Библиография 3. Бележки (Източници) 4. Външни препратки. А може друго? Джевянин (беседа) 18:30, 19 май 2014 (UTC).

Аз винаги слагам разделите под този ред: 1. Вижте също --> 2. Бележки/източници --> 3. Външни препратки. – єl кѻ реӌи? 19:08, 19 май 2014 (UTC)
Мерси. И мисля, че така е правелно. Защото 1. библиография е най-много свръзана със статията (библиография притеснения цялата статия, всички миения) 2. Бележки са свръзани със статията но само точно конкретно към някой миение 3. Външни препратки не са свръзани с статията и не са източници за статията. Джевянин (беседа) 21:26, 19 май 2014 (UTC).
Аз винаги слагам бележките в края, тъй като към тях сочат връзки от текста, т.е. няма как читателят да ги пропусне, а в повечето случаи се очаква, че секцията с бележките ще стане голяма и ако външните препратки са след това, могат лесно да се пропуснат от редовия читател. Не съм съгласна, че външните препратки не са свързани със статията - напротив, слагат се само външни препратки, които са свързани със статията, защото всичко друго би било спам.--Алиса Селезньова (беседа) 10:41, 20 май 2014 (UTC)
Но не са: тук, тъй както и цяла страница това показва. Джевянин (беседа) 18:12, 20 май 2014 (UTC).
Но това са препратки, които трябва да се избягват, а не редови външни препратки, които са полезни и са свързани със статията - такива би трябвало да се слагат само и за тях говоря.--Алиса Селезньова (беседа) 20:06, 20 май 2014 (UTC)

„Речник на българския език“ на БАН — вече и свободно в Интернет

Привет, колеги! Предполагам ще се зарадвате на новината, че Институтът за български език към БАН пуска за свободен достъп в Интернет своя „Речник на българския език“. Речникът е достъпен на адрес ibl.bas.bg/rbe. Няколко тома все още липсват, а също ми прави впечатление, че сайтът работи изключително бавно на моменти, но вярвам, че тези проблеми ще бъдат отстранени с времето. — Luchesar • Б/П 15:36, 23 май 2014 (UTC)

Media Viewer


Greetings, my apologies for writing in English.

I wanted to let you know that Media Viewer will be released to this wiki in the coming weeks. Media Viewer allows readers of Wikimedia projects to have an enhanced view of files without having to visit the file page, but with more detail than a thumbnail. You can try Media Viewer out now by turning it on in your Beta Features. If you do not enjoy Media Viewer or if it interferes with your work after it is turned on you will be able to disable Media Viewer as well in your preferences. I invite you to share what you think about Media Viewer and how it can be made better in the future.

Thank you for your time. - Keegan (WMF) 21:29, 23 май 2014 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!


20-20 Vision - сблъсък с Уелс

(... и моля коригирайте лошия ми български!)

Стартирахме Предизвикателство за написване на 20 статии относно Уелс, които всяка езикова версоия на Уикипедия трябва да има и които вярваме, ще обогатят и българската Уикипедия. Можете да вземете участие чрез създаване или разширяване на статии за уелски места, хора, както и неща, които карат сърцата ни да бият.

Би било прекрасно да се включите и вие. :-)

Diolch ин fawr - много благодаря! Очакваме с нетърпение да се видим! - Llywelyn2000 (беседа) 11:16, 24 май 2014 (UTC)

Уикисреща (втори опит)

Преместено на Уикипедия:Уикисреща/2014#31 май. --Спас Колев (беседа) 14:33, 16 юни 2014 (UTC)