Уикипедия:Разговори/Архив/2018/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Невярна рождена дата Бончук Андонов е роден на 14, а не на 9 август, както Вие поддържате в неговата страница!

212.122.175.222 13:06, 1 август 2018 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Йероглифи

Някой знае ли защо в статията Сененмут не ми се показва цветът в името, изписано с йероглифи? --Молли (беседа) 06:45, 3 август 2018 (UTC)

Молли, всъщност при нас параметрите са с променени имена на български: редакция 8626513. Също добавих съвсем кратко ръководство.
— Luchesar • Б/П 07:42, 3 август 2018 (UTC)
Благодаря, Лъчо! --Молли (беседа) 11:37, 3 август 2018 (UTC)

Някои неща за потребителската група

Наскоро имахме разговор с Вася и коментирахме някои неща за потребителската група m:Wikimedians of Bulgaria, които ми се струват важни.

  • Първо, поради ангажименти на Вася, ще се наложи да намерим неин заместник като един от титулярите на сметката на групата. Което не означава, че тя няма да е наоколо при нужда, както винаги, но формално няма да може да е титуляр. От досегашния ни опит при състезания, ходене по банките, подписи, онлайн разплащания и т.н. (основно пак от опита на Вася) е ясно, че титулярът трябва да е от София. Ако има желаещи за титуляр по сметката – моля да заявят желание, за да го обсъдим. Аз лично предлагам Спасимир (с него също водихме разговори по темите и имам неговото принципно съгласие) – човек с опит в организирането на състезания, които са изисквали някакъв награден фонд, дългогодишен уикипедианец, който е наясно с проблемите и развитието ни през годините, активен участник в онлайн и офлайн сътрудничества (архивите, Ботевград и т.н.). Без банкова сметка почти ще ни е невъзможно да продължим настоящата си дейност (и евентуално да я развиваме), така че смятам това за важно и бих искал да го обсъдим.
  • Второ (свързано с и следствие от първото) – в разговорите споделихме и мисли и някакво най-общо бъдещо развитие. При условие, че нямаме проблем с титулярите по сметката – с Вася и Спасимир решихме, че най-добрия вариант като потребителска група ще бъде да кандидатстваме за някакъв малък до среден годишен грант, с който да можем да подпомогнем дейността си през следващата година – закупуване на техника (например фотоапарати за снимки, които да се дават на уикипедианци за качване на снимките в У, скенер; организиране на местни събития, пътуване на уикипедианци за срещи, награден фонд за състезания и т.н. – въобще за всичко, за което може да се помогне с безвъздмездни средства от Фондация Уикимедия и не противоречи на правилата ѝ). След промяната на изискванията за чаптърите, се оказва че в настоящия момент разликите между чаптър и потр. група не са много големи Ако помните – имахме спор преди година-две за това дали да направим чаптър. Явно (мое мнение) не е било нужно, тъка като за дейностите ни към настоящия момент е достатъчно и потр. група. И по-добре би било (с оглед на сегашната ни структура) заявката за такива средства да бъде от името на потр. група. Оформянето на заявката и последващия отчет пак вероятно ще бъдат на плещите на Вася (както казах, оттеглянето като титуляр от сметката се налага повече като формалност), но всеки е добре дошъл да помогне – с работа по тях, идеи и въобще каквото и да е. Тази втора точка не е някакво задължение за групата, а е по-скоро идея от разговорите ни – за по-доброто ни бъдещо развитие като организирана група.
  • Трето – напомням, че има още една седмица за подаването на заявки за срещата на ЦИЕ във Лвов. Би било срамота българските уикимедианци (които са една от най-активните групи в Централна и Източна Европа) да останат без представител. Така че – записвайте се смело. Ако не е ясно – разходите за пътуването и настаняването се поемат. Да не се налага пак да изпращаме някого насила :-) :-D).
  • Последно – ако има желаещи за локални (или международни) организатори на състезанията, които понастоящем провеждаме в българската У (ЦИЕ Пролет, Уики обича паметниците, У обича Земята, Wiki loves Science, Месец на Азия и т.н.) – не се колебайте да заявите желание. Дори и да е само по едно от тях. Не е сложно, не отнема много време и бих казал, че е доста интригуващо. Все пак имайте предвид, че изисква някакво лично време – от опит бих казал няколко (между 3 и 6) часа общо на седмица, но обикновено състезанието трае месец, така че не е толкова времеемко и положителните емоции са много повече от няколкото часа лично време.

Това накратко. Моля за някакви отзиви по този коментар – критики, идеи за развитие, предложения, др. Спири:, Спасимир:, поправете ме, ако греша някъде или допълнете, ако не съм обяснил нещо достатъчно добре.--Vodnokon4e (беседа) 09:16, 3 август 2018 (UTC)

Ако Спасимир наистина е съгласен да замести Спири като титуляр на банковата сметка, аз го подкрепям безрезервно.
— Luchesar • Б/П 14:02, 3 август 2018 (UTC)
+1. --Спас Колев (беседа) 14:12, 6 август 2018 (UTC)
+1 --Молли (беседа) 16:39, 6 август 2018 (UTC)

Добре е да се помисли и кой желае да бъде вторият титуляр на споделената сметка (трябват двама, и заради посочените от Vodnokon4e съображения, е добре и вторият човек да бъде поне в България). Със споделената сметка може да се оперира само на гише, няма активно онлайн банкиране или пластика. Спири ··· - - - ··· 17:05, 6 август 2018 (UTC) ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Остават два дни до крайния срок за срещата на ЦИЕ. Тъй като досега няма желаещи, подадох заявление в Мета и ще помоля общността за коментари, възражения, подкрепа. Ще е добре да има и други участници - ако желаещите са повече, бих потърсил друг вариант на присъствие. Но пак да повторя - ще е неприятно българската общност да участва само онлайн. На тази среща ще се дискутира например стратегията за следващите години и би трябвало да знаем какво се случва и накъде отива Уикипедия. Ако присъствам във Лвов - ще участвам в тези срещи и ще осигуря обратна връзка за общността.--Vodnokon4e (беседа) 21:45, 7 август 2018 (UTC)

Уикисреща в София, 9 август

Надявам се, че датата 9 август (четвъртък) следработно ще бъде удобна за максимално много хора, защото със Спасимир искаме да разкажем за участието си на Уикимания. Част от онова, което с него и Vodnokon4e си обсъждахме „в междучасията“, вече се съдържа в горната тема. Някакви неща от програмата искаме да покажем на по-голям екран, затова поканата е за ИБФБМИ-БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, блок 105, да кажем след 18-18:30. За допълнителна мотивация ще има един пинотаж и едно бяло вино „Дебелото копеле“. ;) Спири ··· - - - ··· 17:21, 6 август 2018 (UTC)

Аз на 9 август няма да мога да съм в София (пристигам 2 дни по-късно, но пак няма да имам време за срещи), но ако може онлайн по някакъв начин? Следобед и вечерта ще съм свободен, някаква конферентна връзка или чат. Ако не – Etherpad или някакво резюме на Уикисрещи, което да прочета (както и останалите, които се интересуват)?--Vodnokon4e (беседа) 20:02, 7 август 2018 (UTC)
Vodnokon4e: Ще пусна линк в 6 часа за Google hangouts. Спири ··· - - - ··· 17:47, 8 август 2018 (UTC)
Hangouts връзка за който иска да се включи онлайн https://hangouts.google.com/call/rYID1R86bSxt_HVBMtUCAAEI Спири ··· - - - ··· 15:06, 9 август 2018 (UTC)

Enabling a helpful feature for Template editors

CKoerner (WMF) (talk) 21:28, 6 август 2018 (UTC)

CCD

Уважаема общност, Искаме да знаем как да ви помогнем, поради което ви молим да попълните този въпросник.

По-конкретно:

Какво ви питаме. Отговорите на допринасящите уикимедианци ще ни дадат информация за наличните капацитети (или недостига им) сред общностите и организациите в региона на Централна и Източна Европа. Ще ви помолим да оцените капацитета на вашата общност и (отделно, ако е приложимо) на вашето сдружение или потребителска група.

Защо ви питаме. Този въпросник има краткосрочни и дългосрочни цели. Краткосрочната цел е да помогне за изясняването на най-полезните сесии, посветени на изграждането на капацитет, по време на предстоящата ЦИЕ Среща в Лвов (средата на октомври 2018). Дългосрочната цел е да се предостави на Фондация Уикимедия информация за разработване на допълнителни дейности под шапката на инициативата за Развитие на капацитета на общността. Полезната обратна връзка от вашата общност ще увеличи шансовете на общността ви да се предложат релевантни на нуждите ви обучение и подкрепа, и ще помогне за изграждането на дългосрочен капацитет на вашата общност.

Как можете да отговорите. Ако е проведена дискусия по темата сред вашата общност, можете с отговора си да изразите резултатите от тази дискусия. (Никога не сте започвали такава дискусия? Можете да я започнете.) А можете да споделите и личното си мнение. И двата варианта са добре дошли; можете дори да попълните въпросника повече от веднъж.

Докога са ни нужни отговорите. До 1 септември би било чудесно..

Какво следва. Контактът с вас не приключва с това. Хората, попълнили въпросника, могат да очакват покана от нас за интервю по-късно. Ние искаме да разберем вашата общност.

Моля, попълнете въпросника. (Този въпросник се обслужва от Qualtrics и се ръководи от тяхната Политика за защита на личните данни и Условия за ползване.)

Благодарности от организационния екип на Уикимедианската ЦИЕ Среща 2018 и от мен, служител на програмата за Развитие на капацитета на общността. -- Asaf (WMF) (беседа) 12:05, 7 август 2018 (UTC)

Въпросникът е преведен на български и може да бъде попълван на български. Спири ··· - - - ··· 19:03, 12 август 2018 (UTC)

За „добре дошли“

Здравейте, направи ми впечатление един скорошен „поздравителен адрес“ към сравнително нов редактор, който от няколко месеца допринася в Уикипедия на български език, Общомедия и Уикиданни. Тук доста пъти е ставало въпрос как да „намерим“ нови редактори и как да те да допринасят повече време. Този пример, за голямо съжаление, показва точно обратното – как да прогоним някого, защото използва адвайзъра. Поздрави, --Спасимир (беседа) 17:35, 7 август 2018 (UTC)

В конкретния случай подкрепям Rumensz: по принцип (моля вижте подробно всички приноси на потребителя, по едно време взех да го подозирам, че е Ясен), макар че тонът му е излишно рязък.--Ket (беседа) 17:50, 7 август 2018 (UTC)
Не е Ясен, пък и тези приноси не са вандализми. Дали трябва по този начин да се реагира?--Спасимир (беседа) 18:03, 7 август 2018 (UTC)
Всеки си има съмненията и подхода (като тук). От няколко месеца редактор, не е "нов" редактор, и не смятам част от редакциите му за читави, особено по шаблони и премахване на инфобоксове. --Rumensz (беседа) 19:12, 7 август 2018 (UTC)
Доста нелицеприятно изказване, да не използвам по-точна фраза. Ако е имало неконструктивни редакции е следвало забележката да се отнася за тях, за да може човекът да си вземе поука и да разбере кое да подобри. А до това от колко време бил редактирал -- ако това му е приятно да прави, редакции с Адвайсъра, нека прави. Доста грубо е бил прогонен без грам посочена конкретна причина. Абсолютно разрушително за енциклопедията. --Поздрави, Петър Петров 23:22, 7 август 2018 (UTC)

Как е правилното съкращение?

Вчера поправях с бота пропусната точка в текстовете за съкращение на г за година – например „Селото е основано през 1565 г от“ става автоматично на „Селото е основано през 1565 г. от“. Но ботът още върви и се натъкнах на едно друго съкращение, за което не знам как е правилно: г/л - грама на литър или г/см - грам на кубичен сантиметър (досега е на Д и има вече 40-50 случая). Как е правилно - гр./л, г/л, гр/л или нещо друго? - среща се във всевъзможни варианти, а правилният може бързо да бъде уеднаквен с бот. --Vodnokon4e (беседа) 10:28, 8 август 2018 (UTC)

С това съкращение трябва да се внимава (и като цяло с ботовете), понеже грам се съкращава само „г“. Как ботът прави разлика между 500 г и 500 г.? (500 грама и 500 година). Правилното е „г/л“. В нормативния документ „Правопис и пунктуация на българския език“ под 72.1.1. пише „Съкращенията на мерните единици от международната система SI се изписват без точка и на кирилица, и на латиница.“ Има конкретен пример с л/ч (литър на час). --Стан (беседа) 10:42, 8 август 2018 (UTC)
Не прави разлика в случая и това е объркващо. Затова съм го пуснал само на полуавтоматичен - потвърждение с Yes за всяко съхранение, след като ги открие. Но случаите с отделно г за грама са малко - повечето са тези с г/л, г/см3, г/м3. Които, доколкото разбирам са си добре и оставям така. Или поне ще приведа случаите г /л, г /см3, г /м3 до г/л, г/см3, г/м3 - без интервал.--Vodnokon4e (беседа) 10:52, 8 август 2018 (UTC)
Ето нещо, свързано със съкращенията. Може да ти дойде и някаква друга идея: [1] --Стан (беседа) 10:56, 8 август 2018 (UTC)

защо

Зощо на различни езици фактите в статиите са различни
46.55.140.116 07:20, 9 август 2018 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Защото са написани от различни хора. Би трябвало да се еднакви, но вероятно информацията е взета от различни източници. --Поздрави, Петър Петров 21:18, 9 август 2018 (UTC)

Phabricator

Вече има https://phabricator.wikimedia.bg/ и съм пуснал заявка за OAuth от Уикипедия. Не знам колко време ще е нужно, за да бъде (надявам се) одобрена, но тъй или инак междувременно ще има още нужда да се конфигурират разни неща.
— Luchesar • Б/П 16:47, 13 август 2018 (UTC)

Цял Фабрикатор за 1-2 човека? :-) Не знам кой ще го ползва, но аз лично няма да съм от тези. Прекалено много ми идват новите места за следене и дискусии. Предпочитам страницата за разговори. --Стан (беседа) 17:31, 13 август 2018 (UTC)
Желаещи има, а иначе очевидно никой не е длъжен.
— Luchesar • Б/П 21:10, 13 август 2018 (UTC)
Ми браво, дай да го видим в действие (login) и може да почнем нещо. Предлагам също spam blacklist-ът да го сложим там, за да се проверява regex. После де, едно по едно. Само пиша, че ми хрумна сега и да не го забравя. --Поздрави, Петър Петров 08:12, 14 август 2018 (UTC)
User:Петър Петров, User:Borislav, User:Spiritia, User:Спасимир, User:Vodnokon4e и всички останали, които имат интерес, добре сте дошли! Вече можете да се логвате. :-)
— Luchesar • Б/П 20:10, 14 август 2018 (UTC)
П.С. Ако искате да получавате съобщения по мейла за разни събития във Фабрикатора, не забравяйте да въведете валиден имейл адрес. Поискал съм минималните възможни права, затова адресите не се теглят автоматично. Инак, мисля, че съм конфигурирал всички важни работи, които бях планирал, но сигурно ще изникне нужда и за още, особено по нещата, свързани с кода (там все още не съм създавал репота).
— Luchesar • Б/П 20:10, 14 август 2018 (UTC)
Между другото, не само ние сме мислили за code review на JS/CSS кода. Същият човек, който прави промените в достъпа, работи и върху възможността кодът да стои на външни хранилища - например GitHub или... Фабрикатор. :-) Ако това се реализира достатъчно скоро, дори няма да имаме нужда от Jenkins или друга система, нито от специална бот-сметка с права за достъп до кода, които да правят възможно публикуването на новите версии в уикито.
— Luchesar • Б/П 22:29, 14 август 2018 (UTC)
МедияУики:Spam-blacklist вече е прехвърлено с цялата си история в това репо. Засега обаче не съм му настройвал линтър, защото това ще иска да си поиграя повече време.
Кодът на PSS 9 също е качен (но достъп ще има само за колеги, с които се познаваме) и смятам да настроя актуализирането на бота да става именно от Фабрикатора.
— Luchesar • Б/П 13:12, 15 август 2018 (UTC)
Оказа се, че Фабрикатор не поддържа потребителски имена на кирилица и официално няма да поддържа (Фабрикаторът на Фондацията работи само с имена на латиница). Засега успях да настроя нашия да приема имената на кирилица, но трябва да се има едно наум, че може да има останали счупени неща. За съжаление, положението с интервалите в имената е още по-сложно. Чупения на профили успях да оправя, но споменаванията ще изискват сериозно пренаписване на съответната част от кода. Затова в потребителските имена с интервали последните трябва да бъдат замествани от подчертавка, например „PSS 9“ става „PSS_9“. Всъщност, можете да си изберете каквото искате потребителско име - не е задължително то да съвпада с това в Уикипедия (аз например съм kerberizer) - но би било добре да е такова, че да е ясно кой сте, без да се налага да се гледа профила ви (където потребителското име в Уикипедия го има).
— Luchesar • Б/П 16:24, 15 август 2018 (UTC)
Подобно на Фабрикатора на Фондацията, настроих и нашия да бъде по принцип публично видим, така че на https://phabricator.wikimedia.bg/ вече може да видите по-добре какво представлява въпросното нещо, което за повечето от вас сигурно е непознато. Тази публичност не изключва възможността отделни проекти, задачи и всякакви други неща да си бъдат видими само за определени групи потребители. И едно уточнение за регистрацията: системата изисква email адрес, но не е задължително да въвеждате валиден, защото проверка не се прави. Ако нямате нужда от известия по мейла, просто въведете произволен адрес в @wikimedia.bg (например skgjhdjlhggd@wikimedia.bg).
— Luchesar • Б/П 09:46, 17 август 2018 (UTC)
Менюто по подразбиране би трябвало да е доста по-интересно и прегледно (можете обаче да си създавате сами собствени менюта, както и вид на началната страница).
— Luchesar • Б/П 17:02, 17 август 2018 (UTC)

EU Copyright Reform Update

Съжалявам за английския, но нямам време да преведа сега. Накратко: Ще има ново гласуване по авторското право в ЕП на 12 септември и европейските чаптъри работим заедно с ФУ по въпроса. Ще имаме положителни предложения за изменения на текста, за които ще търсим мнозинство в пленарна зала. За да го получим ще се опитаме да пласираме редакционни коментари в национални медии и после отново да се свържем с ЧЕПове да ги подкрепят. Ще има и събития на 6 септември в Брюксел и 11 септември в Страсбург (tbc). Ако някой иска да участва в напъна, може да се свърже с мен или с хората от ФУ (policy@wikimedia.org). С когото и да се свържете, ние си споделяме :)

As you might already know, there is currently a copyright reform going on in the European Union, which will affect Wikipedia and other free knowledge projects. In July, the European Parliament [debated a proposal https://blog.wikimedia.org/2018/06/29/eu-copyright-proposal-will-hurt-web-wikipedia/] that would have been harmful for freedom of expression and collaboration online. Many Wikimedia organisations and communities took action in June and July to oppose it and contributed to the [rejection of this version https://blog.wikimedia.org/2018/07/05/european-parliament-votes-against-copyright-proposal/] of the proposal.
After its summer break, the European Parliament will vote on new amendments to the European Commission’s original proposal on 12 September. Members of the European Parliament can submit such new amendments by 5 September. The European Wikimedia organisations, members of the Free Knowledge Advocacy Group EU, and the Wikimedia Foundation are working on making sure amendments that protect and grow free knowledge will be on the table. These include a new approach to Article 13, but also safeguarding the public domain, freedom of panorama and user generated content.
Over the coming weeks, it will be important for Wikimedia to promote our vision of a copyright framework that helps us share the sum of all knowledge online. Should your community wish to engage in further public policy actions around this we would greatly appreciate if you [coordinate with us mailto:policy@wikimedia.org] to make sure our message is coherent across countries. We want to promote sensible copyright rules that advance access to information and knowledge instead merely stopping a bad proposal.
You can help by translating and sharing information materials in your language, sending an opinion piece to media in your country, contacting MEPs from your region with suggestions for positive amendments, or participating in events in Brussels and Strasbourg.

"We will provide updates soon about the community activities that we are planning for 6 & 11 September. In addition, we will share information and guidance on important amendments to the copyright proposal in due time. --dimi_z (беседа) 13:43, 17 август 2018 (UTC)

Пол Хоган

Вътре го редактирах но не знам как се редактира горе Как може да го изпишат Хоуган ?!? Моля някой да го оправи --Предният неподписан коментар е направен от Haidukpikaso (приноси • беседа) 10:02, 18 август 2018‎ (UTC)

„Как да добавя нова страница?“

Опитвам се да създам страница, но ме отхвърля. Страницата не съществува. Моля някой с права да прегледа текста, който давам по-долу за грешки и ако може да я качи
Alex dbg (беседа) 23:31, 20 август 2018 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Личността няма достатъчна енциклопедична значимост. --Стан (беседа) 23:45, 20 август 2018 (UTC)

Предложение за закриване на потребителската група „Wikimedians of Bulgaria“ и разкриване на нова група

Преместено на Уикипедия беседа:Потребителски групи. — Luchesar • Б/П 07:36, 26 август 2018 (UTC)