Уикипедия:Транскрибиране и превод на картинки

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Транскрибиране и превод на картинки е проект в Уикипедия, който си поставя за цел да бъде ресурс за транскрибиране и превод на картинки в Българската Уикипедия. Поначало картинките (географски карти, маршрути, карти на военни сражения, и т.н.) би трябвало да се качват само на езика на който са написани в съответната езикова версия на Уикипедия. Понякога картинки на друг език се качват във версия на Уикипедия, която не съответства на езика на Уикипедията където са качени. В такъв случай добавете Категория:Картинки за транскрибиране и/или превод към статията и така тя ще бъде идентифицирана и ще се знае кои статии имат нужда от превод или транскрибиране на картинки използвани на тях.

Списък от програми, които могат да се използват за транскрибиране или превод на картинки с описание или инструкции към тях:

  • Инкскейп - редактира картата, която е във векторен (SVG) формат. После копието се качва с derivativeFX съвсем лесно
  • SVG Translate - понякога и с него се налага ръчна редакция, най-често заради различна дължина на текстовете на двата езика

Има няколко способа за създаване на картинки на даден език или на визуализирането на тези картинки на даден език, някои от тях са:

  • Локализиране на картинката - Картинката се локализира, тоест текста се вгражда в картинката и графичната и текстова част на картинката образуват нов или обновен файл, често тези файлове са графични jpg, SVG, и т.н.
  • Създаване на препратки на картинката - в Уикипедия имаме възможност да създадем препратки на самата картинка. По този начин отделни части от картинката сочат към различни статии в Уикипедия, вижте например Шаблон:Подробна карта на Бразилия.

Формат на файловете[редактиране на кода]

Някои препоръки за формата в който да се саздават картинките:

  • GIMP, но за картите е най-добре да се ползва SVG формат. По принцип промяна на имената в .JPG е трудна,защото форматът е растърен. т.е. на пиксели и картинката не прави разлика между текст и графика, а запазва само точки и цветове. SVG форматът е текстов и имената могат да се променят лесно... дори и с текстов редактор. Другото предимство на SVG е, че е векторен формат, т.е. дават се инструкции как да се рисува, а не се рисуват точки. Така може картата да се уголемява теоритически до безкрайност.


Примерни картинки създадени или преведени на български език

География[редактиране на кода]

Европа[редактиране на кода]

Азия[редактиране на кода]

Австралия[редактиране на кода]

Африка[редактиране на кода]

История[редактиране на кода]

Европа[редактиране на кода]

Биология[редактиране на кода]

Електроника[редактиране на кода]

  1. --Ванка5 (беседа) 22:22, 7 юли 2012 (UTC)[отговор]

Външни препратки[редактиране на кода]

Open Street Map - карта за редактиране на целия свят