Уикипедия:Транскрибиране и превод на картинки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Транскрибиране и превод на картинки е проект в Уикипедия, който си поставя за цел да бъде ресурс за транскрибиране и превод на картинки в Българската Уикипедия. Поначало картинките (географски карти, маршрути, карти на военни сражения, и т.н.) би трябвало да се качват само на езика на който са написани в съответната езикова версия на Уикипедия. Понякога картинки на друг език се качват във версия на Уикипедия, която не съответства на езика на Уикипедията където са качени. В такъв случай добавете Категория:Картинки за транскрибиране и/или превод към статията и така тя ще бъде идентифицирана и ще се знае кои статии имат нужда от превод или транскрибиране на картинки използвани на тях.

Програми[редактиране на кода]

Списък от програми, които могат да се използват за транскрибиране или превод на картинки с описание или инструкции към тях:

  • Инкскейп - редактира картата, която е във векторен (SVG) формат. После копието се качва с derivativeFX съвсем лесно
  • SVG Translate - понякога и с него се налага ръчна редакция, най-често заради различна дължина на текстовете на двата езика

Способи[редактиране на кода]

Има няколко способа за създаване на картинки на даден език или на визуализирането на тези картинки на даден език, някои от тях са:

  • Локализиране на картинката - Картинката се локализира, тоест текста се вгражда в картинката и графичната и текстова част на картинката образуват нов или обновен файл, често тези файлове са графични jpg, SVG, и т.н.
  • Създаване на препратки на картинката - в Уикипедия имаме възможност да създадем препратки на самата картинка. По този начин отделни части от картинката сочат към различни статии в Уикипедия, вижте например Шаблон:Подробна карта на Бразилия.

Формат на файловете[редактиране на кода]

Някои препоръки за формата в който да се саздават картинките:

  • GIMP, но за картите е най-добре да се ползва SVG формат. По принцип промяна на имената в .JPG е трудна,защото форматът е растърен. т.е. на пиксели и картинката не прави разлика между текст и графика, а запазва само точки и цветове. SVG форматът е текстов и имената могат да се променят лесно... дори и с текстов редактор. Другото предимство на SVG е, че е векторен формат, т.е. дават се инструкции как да се рисува, а не се рисуват точки. Така може картата да се уголемява теоритически до безкрайност.


Галерия[редактиране на кода]

Примерни картинки създадени или преведени на български език

География[редактиране на кода]

Европа[редактиране на кода]

Азия[редактиране на кода]

Австралия[редактиране на кода]

Африка[редактиране на кода]

История[редактиране на кода]

Европа[редактиране на кода]

Биология[редактиране на кода]

Електроника[редактиране на кода]

Участници[редактиране на кода]

  1. --Ванка5 (беседа) 22:22, 7 юли 2012 (UTC)

Вижте също[редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране на кода]

Open Street Map - карта за редактиране на целия свят