Уикипедия беседа:Потребителски подпис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шрифт на потребителския подпис[редактиране на кода]

Преместено от У:Р. --12:36, 15 септември 2015 (UTC)


Гледайки как се изписва при Termininja, реших да си сложа подпис: Animsaj Само дето не се показва коректно. Също така искам да попитам, тези шрифтове от нета ли се зареждат или е нужно да са инсталирани на компютрите от които се гледа текста, за да се възпроизведат? (<font style="font-family:Cyrillic Goth">[[Потребител:Animsaj|Animsaj]]</font> (беседа) 19:52, 24 август 2015 (UTC))

Моля слагай смислени заглавия на темите. От Настройки трябва да избереш „Без превръщане на подписа в препратка към потребителската страница“. И използвай <span ...> и </span> вместо font. Шрифтът трябва да го има на компютъра от който се гледа страницата, могат да се зададат няколко шрифта разделени с запетаи, ако го няма първия се използва следващия. Generic font families are a fallback mechanism.[1] --V111P 21:32, 24 август 2015 (UTC)
Пробвах със span, и какво ли още не, но изглежда тайната е в отметката пред „Без превръщане на подписа в препратка към потребителската страница“. Благодаря за инфото. Animsaj 22:32, 24 август 2015 (UTC)
Междувременно, Animsaj, има помощна страница Уикипедия:Потребителски подпис. Ще се радвам да науча мнението ти, дали е ясно и разбрано написана и дали отговаря на въпроса ти. И съответно предложенията ти как да се подобри. :) Спири ··· - - - ··· 07:02, 25 август 2015 (UTC)
Страницата изчетох вчера, както и препратката към английското Уики. Посочените кодове не работеха, докато не сложих споменатата отметка. Интервали, кавички, кое в кое е вложено (забелязал съм, че понякога има значение), BBCode - напразни тестове. Това, което си мислех е, че задаването на шрифтове, които няма да се възпроизведат на всички компютри обезмисля ползването им. В този ред на мисли картинка е далеч по-смисленият избор за подпис, който обаче е забранен. А какво е подписа в шаблоните за личности? Картинка. Как се разпознават марките? С лого. Самият факт, че личният Ви подпис ще изглежда по различен начин на различни компютри е достатъчно красноречив. За даване на предложения е лесно, но не знам откъм програмиране как стоят нещата. Визуализация на подписа в момента в който се въвежда е безспорно предимство. Вграждането на Google Fonts - също. Вмъкването на бутон, който автоматично добавя в текста подписа - също. Animsaj 12:00, 25 август 2015 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── За съжаление твърде много хора изобщо не схващат простичкия факт, че НЯМА начин да накарат всички потребители по света да виждат едно и също независимо от устройствата и наличните шрифтове. Вграждането на някакви шрифтове отнякъде дава на уеб дизайнерите фалшивото усещане, че могат да го постигнат. Да ама не ... Всъщност за Уикипедия а и не само важи древното правило: Ако не можеш да кажеш каквото имаш да казваш с прост текст без никакви цветове, форматиране и т.н. то никакви украшения, ефекти, шрифтове, цветове и т.н. няма да помогнат. Да не говорим пък за хора с проблеми или пълна липса на зрение. За тях всичко, което не е „чист текст“ е огромна пречка. --Сале (беседа) 12:53, 25 август 2015 (UTC)

Подкрепям това, че Уикипедия трябва да се придържа към простия и семпъл вид. Не съм съгласен с това, че гласово четящите програми ще третират моя подпис по различен начин, щом алтернативно ще се зарежда шрифт, който е измежду универсално разпространените, примерно Arial. От друга страна аз имам много силна зрителна памет. Цветове и шрифтове за мен не са просто естетическа приумица или кич, а разликата между това да мога или не мога да запаметя (фотографирам) информация. Заради последното например, за мен цветовете в различните категории шаблони са проблем, но приемам, че е личен. И когато говорим за шрифтове, тук това ставаше в контекста на подписа, което няма отношение към самия енциклопедичен текст. Персонализирането на лично пространство има силен психологически ефект на приобщаване и ангажиране и не случайно стои в основата на социалните мрежи и форуми. Ако в тази конкуренция, изграждаща определени очаквания, трябва да се избира между това да има и да няма такава опция, второто е назадничево мислене и неадекватност към динамичните изисквания на уеб пространството. Animsaj 18:16, 25 август 2015 (UTC)
Вмъкване на шрифт само заради подписа на един човек би било малко прекалено. Иначе всякакъв вид цветове и стилове са възможни с CSS (вж. раздел Вграден стил на елемента), но не е удобно кодът на подписите да е прекалено дълъг, заема ненужно много място в текстовата кутия и прави трудно да се разграничи същинския текст ако не използваш специална джаджа за оцветяване на уики кода. Не знам какво имаш предвид под „Вмъкването на бутон, който автоматично добавя в текста подписа“, за този бутон който имаме ли говориш или искаш нещо друго. Персонализиране на личната ти страница можеш да направиш. Добре е там да укажеш и с какви езици се справяш, чрез стандартния шаблон Вавилон. Така бих знал например дали да дам препратка към сайт с инструкции на английски по даден въпрос. --V111P 21:37, 26 август 2015 (UTC)
Аз ли съм този „един човек“? Очевидно потребителите ползващи шрифт за подписа си са повече от един, а ако аз знаех, че тук не е уреден начина по който това, което аз виждам, да е непременно това, което другите виждат, тогава изобщо не бих си правил труда да променям шрифт. Аз съм „за“ вграждането им. От линка, който си посочил/а правилно ли разбирам, че тук е позволено вмъкването на външни скриптове? Няма ли ограничение в статиите какво ще натъпча? Animsaj 09:55, 27 август 2015 (UTC)
Всеки може да иска да вгради различен шрифт, така че всеки ще е за по един човек. Можеш да видиш какви подписи използват в другите Уикипедии, като английската, ако искаш. --V111P 10:35, 27 август 2015 (UTC)
Е, аз не съм казвал за всички шрифтове. Най-малкото защото и лицензът им не го позволява. Говорих за Гугъл шрифтовете, които са около 1000 и интегрирането им може да бъде изпълнено с един код, а не с 1000 за всеки от тях.
ПП: Тествах CSS, но не ми го приема тук. За какво ми даде линкът - за да знам, че съществува или че може да се ползва някъде в Уикипедия? Animsaj 11:22, 27 август 2015 (UTC)
В момента шрифтът на подписа ти е променен чрез CSS (изрично посочих раздела „Вграден стил на елемента“ в статията), така че не можеш да кажеш, че не работи. Просто има и много други неща които могат да се направят със CSS, освен промяна на шрифта, но ще трябва да ги разучиш ако искаш. Каза, че за теб е важно да си персонализираш подписа, затова те насочих. Не те карам да използваш CSS или каквото и да е. Ако имаш конкретни въпроси за CSS можеш да ме питаш на моята беседа. --V111P 16:32, 27 август 2015 (UTC)
Владея няколко програмни езика на прилично ниво. Когато писах, че тук не ми го приема, имах предвид, че указан тук не го приема, очевидно при подписа работи. Не ми приема външни стилове нито тук, нито в статия, така че свободата на ползването им е нула. <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lobster&subset=latin,cyrillic' rel='stylesheet' type='text/css'>

Пример.

Това, че може да се укаже шрифт, по начина указан в подписа ми, който да се показва не по два, а дори по повече (в случая 7!) различни начина на различни компютри е абсурдно и отблъсква всеки, който е наясно с това. Ето защо не приемам, че работата в тази насока е нещо „прекалено“ или че „нямало начин“. Animsaj 19:17, 27 август 2015 (UTC)
Доста глупаво изказване, на което не му е мястото тук в Уикипедия. Как даден текст ще се показва на моя собствен компютър, телефон или каквото и да е мое устройство си е моя работа. Ако предпочитам да чета тази страница и всички беседи с Reader View на Firefox това също си е моя работа и в това няма нищо абсурдно и отблъскващо освен ако някой не смята за абсурдно и отблъскващо правото всеки сам да избира по какъв начин ще използва собствените си устройства. --Сале (беседа) 18:28, 28 август 2015 (UTC)
Само за информация при мен подписът ти изглежда ето тъй и така ще продължи да изглежда докато не си харесам някой друг шрифт. Докато аз не реша да го променя. Не ти, Гугъл или който и да е :) --Сале (беседа) 21:25, 28 август 2015 (UTC)
Аз пък може да направя така, че да виждам „Сале“ да се изписва с какъвто си пожелая шрифт. Хайде да не си ги мерим. Всеки може да блокира каквото си иска в интернет, но идеята на подписа е да те разграничи. Хората, които имат за подпис хиксче обикновено са неграмотни. Animsaj 16:18, 29 август 2015 (UTC)
Защо DiHri премахна мнението ми по темата? Animsaj 18:54, 25 август 2015 (UTC)
И аз бих искал да разбера. Междувременно възстанових изтрития текст. --Поздрави, Петър Петров 10:08, 26 август 2015 (UTC)
Механична грешка вероятно, извинете ме.--ДиХри (беседа) 19:28, 29 август 2015 (UTC)

Software change[редактиране на кода]

The mw:New requirements for user signatures will begin on Monday, 6 July 2020. This is a change to MediaWiki software that will prevent editors from accidentally setting certain types of custom signatures, such as a custom signature that creates Special:LintErrors (such as <span>...<span> instead of <span>...</span>) or a signature that does not link to the local account.

Few editors will be affected. If you want to know whether your signature (or any individual editor) is okay, you can check your signature at https://signatures.toolforge.org/check You are not required to fix an invalid custom signature immediately. Starting Monday, editors will not be able to create new invalid signatures to Special:Preferences. Later, we will contact affected editors. Eventually, invalid custom signatures will stop working. There will be an announcement in m:Tech/News then. You can subscribe to m:Tech/News. You can also put mw:New requirements for user signatures on your watchlist.

If you have questions, then please ping me or ask questions at mw:Talk:New requirements for user signatures. Thanks, Whatamidoing (WMF) (беседа) 03:12, 2 юли 2020 (UTC)