МедияУики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от MediaWiki)
МедияУики
Информация
РазработчикФондация Уикимедия,
Тим Старлинг (рилийз мениджър)
Начална версия25 януари 2002
Програмен езикPHP
Операционна системаМеждуплатформен софтуер
Език на интерфейсана над 300 езика
Размер~16.5 MB
Вид софтуерWiki
ЛицензGPLv2+
Уебсайтmediawiki.org
МедияУики в Общомедия

МедияУики (на английски: MediaWiki) е уеб базирана уики софтуерна система за организиране и управление на съдържание. Кодът е достъпен при условията на обществения лиценз на ГНУ и се разпространява като свободен софтуер с отворен код.

Софтуерът се използва да задвижва всички проекти на фондация „Уикимедия“, всички уикита, хоствани в Уикия, както и много други, сред които и най-големите и известни уикита.

МедияУики е написан на езика PHP и използва системата за бази от данни MySQL или PostgreSQL. Първоначалният вариант е създаден специално за Уикипедия от Магнус Манске. Преди това е използван скриптът UseModWiki (т.н. „Първа фаза“). Новата система влиза в употреба на 25 януари 2002 г., ден, известен сред уикипедианците като „Денят на Магнус Манске“.

Впоследствие системата се развива от много сътрудници и преминава в „Трета фаза“, когато е прието и името МедияУики, тъй като се появяват и много други потребители освен Уикипедия. Самото име е игра на думи от името на фондация Уикимедия, която поддържа Уикипедия и сродните ѝ проекти.

Възможности[редактиране | редактиране на кода]

МедияУики предлага голям набор от възможности и механизъм за добавяне на разширения (extensions), които добавят допълнителна функционалност на софтуера. Потребителският интерфейс изцяло или частично е преведен на над 70 езика и може допълнително да бъде променян от администраторите на сайта (целият интерфейс може да бъде редактиран в уикито).

Една от разликите между МедияУики (и предшественика, UseModWiki) и други уики-платформи е употребата на т.нар. „свободни препратки“ вместо CamelCase.

Старото лого на МедиаУики
Старото лого на МедиаУики

МедияУики предлага много възможности за структуриране на съдържанието. Една от най-ранните възможности е въвеждането на именни пространства (namespaces), които позволяват разделянето на основното съдържание от дискусиите по създаването му и личните страници на потребителите. Именните пространства са представки преди името на страницата (напр. „Потребител:“ или „Беседа:“), които позволяват страницата да съществува с много имена, но да обслужва различни цели, в зависимост от представката. Например страницата „Ранд ал-Тор“ може да съдържа описание на главния герой от романите на Робърт Джордан „Колелото на Времето“, докато страницата „Потребител:Ранд ал-Тор“ може да е личната страница на потребител, избрал това име за свой псевдоним. Най-общо, към всяка страница съществува присвоена дискусионна страница (беседа) – „Беседа:“ – която служи за обсъждане на съдържанието на основната страница.

Като допълнение на именните пространства, страниците могат да бъдат структурирани и с помощта на подстраници.

МедияУики поддържа групирането на сходни информации в създавани от потребителите категории. Категориите са сходни с етикетите (tags), използвани в много уеб приложения, но могат да са йерархично подредени и описателни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]