МедияУики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от MediaWiki)
Направо към: навигация, търсене
MediaWiki
лого на МедияУики
English Wikipedia screenshot.png
Информация
Разработчик Фондация Уикимедия,
Тим Старлинг (рилийз мениджър)
Начални версии 25 януари 2002
Програмен език PHP
Операционна система Междуплатформен софтуер
Размер ~16.5 MB
Език на интерфейса на над 300 езика
Вид софтуер Wiki
Лиценз GPLv2+
Уебсайт mediawiki.org
МедияУики в Общомедия

МедияУики (на английски: MediaWiki) е уеб-базирана уики-софтуерна система за организиране и управление на съдържание. Кодът е достъпен при условията на обществения лиценз на ГНУ и се разпространява като свободен софтуер с отворен код.

Софтуерът се използва да задвижва всички проекти на фондация „Уикимедия“, всички уикита, хоствани в Уикия, както и много други, сред които и най-големите и известни уикита.

МедияУики е написана на езика PHP и използва системата за бази от данни MySQL или PostgreSQL. Първоначалният вариант е създаден специално за Уикипедия от Магнус Манске. Преди това е използван скриптът UseModWiki (т.н. „Първа фаза“). Новата система влиза в употреба на 25 януари 2002 г., ден, известен сред уикипедианците като „Денят на Магнус Манске“.

Впоследствие системата се развива от много сътрудници и преминава в „Трета фаза“, когато е прието и името МедияУики, тъй като се появяват и много други потребители освен Уикипедия. Самото име е игра на думи от името на фондация Уикимедия, която поддържа Уикипедия и сродните ѝ проекти.

Възможности[редактиране | редактиране на кода]

MediaWiki предлага голям набор от възможности и механизъм за добавяне на разширения (extensions), които добавят допълнителна функционалност на софтуера. Потребителският интерфейс изцяло или частично е преведен на над 70 езика и може допълнително да бъде променян от администраторите на сайта (целият интерфейс може да бъде редактиран в уикито).

Една от разликите между MediaWiki (и предшественика, UseModWiki) и други уики-платформи е употребата на т.нар. „свободни препратки“ вместо CamelCase.

MediaWiki предлага много възможности за структуриране на съдържанието. Една от най-ранните възможности е въвеждането на именни пространства (namespaces), които позволяват разделянето на основното съдържание от дискусиите по създаването му и личните страници на потребителите. Именните пространства са представки преди името на страницата (напр. „Потребител:“ или „Беседа:“), които позволяват страницата да съществува с много имена, но да обслужва различни цели, в зависимост от представката. Например страницата „[[Ранд ал-Тор]]“ може да съдържа описание на главния герой от романите на Робърт Джордан „Колелото на Времето“, докато страницата „[[Потребител:Ранд ал-Тор]]“ може да е личната страница на потребител, избрал това име за свой псевдоним. Най-общо, към всяка страница съществува присвоена дискусионна страница (беседа) — „Беседа:“ — която служи за обсъждане на съдържанието на основната страница.

Като допълнение на именните пространства, страниците могат да бъдат структурирани и с помощта на подстраници.

MediaWiki поддържа групирането на сходни информации в създавани от потребителите категории. Категориите са сходни с етикетите (tags), използвани в много уеб приложения, но могат да са йерархично подредени и описателни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]